Πρωταθλήτρια στην ανάπτυξη φέτος αναμένεται να αναδειχθεί η Ελλάδα είτε υπάρξουν σοβαρές ελλείψεις ενέργειας στην Ευρώπη είτε όχι, όπως εκτιμά η Wood, τοποθετώντας την αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ στο 6%, με “οδηγό” τις εξαιρετικές επιδόσεις του τουρισμού, τα κεφάλαια που εισρέουν από την Ε.Ε. και την θεματική, όπως την χαρακτηρίζει, πορεία των ξένων άμεσων επενδύσεων.

Για να εκτιμήσει το πώς θα εξελιχθούν το ΑΕΠ και ο πληθωρισμός το 2022-2023 στην περιοχή της ευρωζώνης και της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, η Wood χρησιμοποιεί δύο μακροοικονομικά σενάρια.

Το σενάριο 1 αντικατοπτρίζει ήπιες διαταραχές στις ροές ενέργειας, πράγμα που ουσιαστικά αντικατοπτρίζει ότι ο πόλεμος συνεχίζεται, αλλά δεν φτάνει στο σημείο να προκαλέσει συνεχείς ελλείψεις ενέργειας.

Στο σενάριο 2, η βασική υπόθεση είναι οι σημαντικές ελλείψεις ενέργειας, με αποτέλεσμα το 2023 να αποτελέσει έτος ύφεσης για την περιοχή.

Όπως επισημαίνει, η εξέλιξη των οικονομικών δεικτών τους τελευταίους δύο μήνες δείχνει ότι η πραγματική οικονομία αρχίζει να επιβραδύνεται, αλλά υπογραμμίζουν επίσης ότι οι ευρωπαϊκές οικονομίες αντιμετώπισαν το σοκ του πληθωρισμού καλύτερα από ό,τι αναμενόταν. Η Ελλάδα όπως και η Πολωνία οδεύουν στο να αποτελέσουν τους πρωταθλητές της ανάπτυξης φέτος, ενώ η Τσεχία και η Γερμανία πιθανότατα θα τα πάνε χειρότερα από τις περισσότερες χώρες.

Τα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν ότι ο αντίκτυπος από το ενεργειακό σοκ μπορεί να εκτυλιχθεί σύμφωνα με προηγούμενα ενεργειακά σοκ, σε διάστημα τριών ετών. Στην αρχή του πολέμου και μέχρι πρόσφατα, ο βασικός κίνδυνος ήταν η ύφεση λόγω των ελλείψεων ενέργειας. Επί του παρόντος, η Wood προβλέπει ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί, όπου ο αυξανόμενος κίνδυνος δεν είναι τόσο η ύφεση, αλλά οι επίμονες διαταραχές που οδηγούν σε πιο επίμονο και υψηλότερο πληθωρισμό. Ως αποτέλεσμα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Ευρώπη θα πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους στην προσαρμογή της πολιτικής τους έτσι ώστε να ενισχύσουν τον ανταγωνισμό και να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας και της γεωργίας.

Η Wood αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί στο τέλος του τρέχοντος έτους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις ενέργειας αυτόν τον χειμώνα, και θα μετριαστεί το επόμενο έτος λόγω των αποτελεσμάτων βάσης και της συγκράτησης του πληθωρισμού των κατοικιών. Ωστόσο, οι κινητήριες δυνάμεις του πληθωρισμού θα παραμείνουν οι ίδιες με αυτές που ισχύουν σήμερα: υψηλό ενεργειακό κόστος (μέσω των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας κυρίως το επόμενο έτος), υψηλός πληθωρισμός τροφίμων και πληθωρισμός που σχετίζεται με τους μισθούς.

H Wood εκτιμά ότι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έχουν ήδη αγγίξει τα υψηλά τους και η αγορά ομολόγων γίνεται, για άλλη μια φορά, ελκυστική για τους ξένους επενδυτές. Προειδοποιεί ότι κάποιο sell-off παραμένει πιθανό βραχυπρόθεσμα, καθώς δεν πιστεύει ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές τιμολογούν πλήρως την έκταση της μελλοντικής σύσφιξης της ΕΚΤ. Ωστόσο, τώρα που η ΕΚΤ αποκάλυψε το εργαλείο κατά του κατακερματισμού, ο μεγαλύτερος όγκος των κινδύνων είναι πίσω μας.

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις – που είναι ένα καλό βαρόμετρο της παγκόσμιας ανταγωνιστικής ελκυστικότητας μιας χώρας – εμφανίζουν υγιείς καθαρές εισροές σε ολόκληρη την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, με την Ουγγαρία να υστερεί, και βελτιώνεται ακόμη και στην Ευρωζώνη. Η Ελλάδα σημειώνει θεαματική απόδοση, με καθαρές εισροές 3,3% του ΑΕΠ, ενώ η Ιταλία και η Γαλλία εμφανίζουν καθαρές εισροές για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό. Η Γερμανία παραμένει καθαρός εξαγωγέας κεφαλαίων και αυτό, υπογραμμίζει πόσο έντονες είναι οι ανταγωνιστικές προκλήσεις της οικονομίας της, οι οποίες έχουν επιδεινωθεί, δεδομένης της ανόδου των τιμών της ενέργειας φέτος.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments