Χωρίς αμφιβολία, το μεγαλύτερο story ελληνικού χρηματιστηρίου εδώ και μήνες είναι το trade των ελληνικών τραπεζών.

Αν και οι πρωταγωνιστές του Χ.Α έχουν πληθύνει το τελευταίο διάστημα και σε αυτό το απόλυτο January Effect που βιώνει η αγορά επιστέφοντας σε υψηλά οκτώ ετών πάνω από τις 1.000 μονάδες και αφήνοντας για τα καλά πίσω της τον κύκλο απαξίωσης του 2015 που έστειλε τον Γενικό Δείκτη σε χρόνο dt από τις 1035 στις 440 μονάδες, τη χώρα στα πρόθυρα του Grexit και έκλεισε τις τράπεζες, οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών είναι στο επίκεντρο του επενδυτικού «πυρετού».

Από τα τέλη Νοεμβρίου μόνο, μετράμε πάνω από 15 εκθέσεις οίκων για τις ελληνικές τράπεζες, με όλες ανεξαιρέτως να έχουν απόλυτα θετικό πρόσημο. Ακόμη και μετά το ράλι που από τις αρχές του έτους κινείται στο 10-25%, οι διεθνείς αναλυτές δεν πατάνε φρένο στις θετικές τους εκτιμήσεις και βλέπουν τις μετοχές τους ακόμα υψηλότερα.

Διεθνείς και εγχώριοι αναλυτές υπογραμμίζουν τις ισχυρές προοπτικές που έχει το 2023 το Χ.Α χάρη: α) στην ισχυρότερη εγχώρια μακροοικονομική προοπτική με την ελληνική οικονομία να αναμένεται να καταγράψει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης – τη στιγμή που πολλές χώρες είναι αντιμέτωπες με μηδενική ανάπτυξη ή και ήπια ύφεση, β) την πολύ πιθανή και «δίκαιη» πλέον αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα, γ) την πιθανή διανομή μερισμάτων από τις τράπεζες οι οποίες άφησαν πλέον πίσω τους το ζήτημα των NPEs και στρέφουν το επίκεντρο τους στην κερδοφορία – ενώ οι εξελίξεις με την αποεπένδυση του ΤΧΣ εκτιμάται πως μακροπρόθεσμα θα είναι άκρως θετική για την αγορά, και δ) την ανθεκτική κερδοφορία των ελληνικών εισηγμένων.

Ειδικά το δεύτερο μισό του τρέχοντος έτους, μόλις και το «αγκάθι» της αβεβαιότητας που φέρνουν οι εκλογές – και η εκλογική διαδικασία η οποία ενδέχεται να είναι χρονοβόρα προκαλώντας ελαφρά αστάθεια στην αγορά – έχει φύγει, αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δυναμικό για την ελληνική αγορά. Τότε αναμένεται και η ανάπτυξη να κερδίσει έδαφος ύστερα από το δύσκολο πρώτο μέρος του έτους και το investment grade να έχει ανακτηθεί ή να είναι κοντά στο να κερδηθεί, ανοίγοντας το δρόμο και για την επιστροφή του Χ.Α στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών από τις αναδυόμενες όπου είχε υποβαθμιστεί το 2013 από την MSCI και το 2015 από τον FTSE (με ισχύ το 2016), συνέπεια των όσων συντελέστηκαν μετά τα capital controls.

Ξεκάθαρα κεντρικό ρόλο στο bullish αυτό σκηνικό που υπάρχει γύρω από την Ελλάδα και το Χ.Α είναι οι τράπεζες. Αυτό το αποκαλύπτουν άλλωστε και οι προσδοκίες των αναλυτών, εντός και εκτός Ελλάδας.

Οι ελληνικές τράπεζες είναι σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι στο παρελθόν για να αντιμετωπίσουν την επιδείνωση του μακροοικονομικού σκηνικού και την όποια αναταραχή, διαμήνυσε ο οίκος αξιολόγησης S&P την περασμένη εβδομάδα, στον οποίο και έχουν εναποτεθεί οι ελπίδες για την πρώτη αναβάθμιση της Ελλάδας σε investment grade. «Μέχρι το τέλος του 2022, οι τράπεζες είχαν ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας μετασχηματισμού τους και τώρα έχουν καθαρότερους ισολογισμούς, με αυξημένη εστίαση στις βασικές δραστηριότητες και πιο ισορροπημένο προφίλ χρηματοδότησης», τόνισε ο οίκος. Μάλιστα, όπως επεσήμανε, βλέπει ανοδική πορεία στην κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών, η οποία θα πλησιάσει αυτήν των ευρωπαϊκών τραπεζών φέτος, λόγω της αύξησης των περιθωρίων ενεργητικού από τα υψηλότερα επιτόκια της ΕΚΤ και της συνεχούς επέκτασης του δανεισμού που υποστηρίζεται από τα ευρωπαϊκά κεφάλαια.

Θετικός ήταν άλλωστε και ο απολογισμός της JP Morgan, έπειτα από σύντομο ταξίδι στελεχών της στην Αθήνα για συναντήσεις με τραπεζίτες, πολιτικούς και επιχειρηματίες, για τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών και για αυτό συνεχίζει να δηλώσει θετική. Οι λόγοι της αισιοδοξίας της έχουν να κάνουν, όπως εξήγησε, με τα σχετικά ευνοϊκά μακροοικονομικά στοιχεία, τους καθαρότερους ισολογισμούς, την καλή πορεία ανάπτυξης, την υψηλή επιτοκιακή μόχλευση, την υψηλή ενοποίηση της αγοράς, καθώς και δυνατότητες επιστροφής κεφαλαίου.

Το ισχυρό ράλι που έχει σημειωθεί δεν φοβίζει ούτε την Morgan Stanley η οποία βλέπει ακόμη υψηλότερα τις τραπεζικές μετοχές. χάρη στην ώθηση που αναμένεται να δεχθεί η κερδοφορία τους από τις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ καθώς και στις ακόμη πολύ χαμηλές αποτιμήσεις τους έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Ανάλογες είναι και οι εκτιμήσεις των εγχώριων αναλυτών, με την Eurobank Equities να τονίζει ότι το προφίλ κινδύνου-ανταμοιβής των ελληνικών τραπεζικών μετοχών φαίνεται θετικό, δεδομένων των ακόμα πιεσμένων αποτιμήσεων, ιδίως ενόψει της συνεχιζόμενης βελτίωσης των θεμελιωδών τους θέσεων (και της συσσώρευσης κεφαλαίων), της επερχόμενης αποεπένδυσης των συμμετοχών του κράτους και της πιθανής επιστροφής της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα το 2023. Ως εκ τούτου, επαναλαμβάνει τις αξιολογήσεις buy για όλες τις τράπεζες με την επιφύλαξη ότι βραχυπρόθεσμα είναι πιθανό να παραμείνουν επιρρεπείς σε διακυμάνσεις στο επενδυτικό κλίμα, ειδικά ενόψει των εκλογών.

Με βάση τα παραπάνω και με δεδομένο το γεγονός ότι ενώ ο Γενικός Δείκτης άγγιξε υψηλά οκταετίας ενώ ο τραπεζικός δείκτης – και παρά τις εντυπωσιακές επιδόσεις – μόλις τώρα βρέθηκε σε νέα υψηλά ενός έτους, φαίνεται πως οι ελληνικές τράπεζες, αν το επιτρέψει και μακροοικονομικό σκηνικό, έχουν ακόμα πολλά να «δώσουν» στους επενδυτές, καθώς η δική τους bull market είναι ακόμη πολλά υποσχόμενη… 

Facebook Comments