Οι διεθνείς επενδυτές συνέχισαν να δίνουν ισχυρό «παρών» στο Χρηματιστήριο Αθηνών τον Μάρτιο παρά το τραπεζικό sell-off που ταρακούνησε τις αγορές σε ΗΠΑ και Ευρώπη και οδήγησε την ελληνική αγορά στον πρώτο μήνα απωλειών έπειτα από πέντε μήνες συνεχούς ανόδου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του Χ.Α, στο πρώτο τρίμηνο  του 2023, οι ροές κεφαλαίων από διεθνείς επενδυτές διαμορφώθηκαν στα 260 εκατ. ευρώ, με περίπου 60 εκατ. ευρώ να είναι οι εισροές του Μαρτίου. Μάλιστα οι ξένοι επενδυτές αύξησαν τη συμμετοχή τους στην αγορά τον Μάρτιο καθώς ήταν επενδεδυμένοι στο 64% της συνολικής κεφαλαιοποίησης από 63,4% τον Φεβρουάριο. Παράλληλα, το πρώτο τρίμηνο σημειώθηκε «έκρηξη» νέων κωδικών στο Χ.Α σε ετήσια βάση, καθώς οι ενεργές μερίδες διαμορφώθηκαν στις 27.000 έναντι 21.600 το α’ τρίμηνο του 2022, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 24,5%.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α το Μάρτιο 2023 διαμορφώθηκε στα 73,4 δισ. ευρώ, που είναι και υψηλότερη μηνιαία αποτίμηση της αγοράς μετά το Μάρτιο 2010, τη στιγμή που η μέση αξία συναλλαγών έχει αυξηθεί κατά 52,6% έναντι του α’ τριμήνου του 2022. Το 2023, όλες οι dual list εταιρείες παρουσιάζουν αύξηση της συναλλακτικής τους δραστηριότητας στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Οι πέντε dual List εισηγμένες (Coca Cola, Βιοχάλκο, Cenergy, Titan και AustriaCard) αντιπροσωπεύουν το 17,1% της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς (14 δισ. ευρώ) και πραγματοποιούν το 3.8% των ημερήσιων συναλλαγών.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, τα παραπάνω υποδηλώνουν πως το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ελληνικές μετοχές παραμένει σημαντικό, με τις εκλογές οι οποίες και ανακοινώθηκαν εντός του προηγούμενου μηνός να μην φαίνεται να αποτελούν ρίσκο για τα ξένα χαρτοφυλάκια καθώς προσβλέπουν στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα – που σημαίνει αύξηση εισροών και αποτιμήσεων στο Χ.Α, στηρίζοντας την αναβάθμιση και του χρηματιστηρίου αργότερα και έως τα τέλη του 2024 με μέσα του 2025.

Παράλληλα, το γεγονός ότι, όπως διαμήνυσαν θεσμοί και επενδυτικοί οίκοι, οι ελληνικές τράπεζες έχουν ισχυρές άμυνες έναντι της τραπεζικής αναταραχής, λόγω των ευνοϊκών οικονομικών συνθηκών, της σταθεροποίησης της ποιότητας των δανείων, της βελτίωσης της κερδοφορίας, της σταθερή κεφαλαιακής τους θέσης και των ισχυρών θέσεων ρευστότητας και χρηματοδότησης, διατηρεί τον κλάδο στο ραντάρ των ξένων επενδυτών. Αυτό εξηγεί και την υπεραπόδοση του ελληνικού τραπεζικού δείκτη στο α’ τρίμηνο, καταγράφοντας κέρδη 18,6%, έναντι κερδών της τάξης του 3,9% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη τραπεζών Stoxx 600 Banks. Οι τράπεζες βοήθησαν επίσης και τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α να σημειώσει, ακόμα και μετά το διεθνές τραπεζικό sell-off, κέρδη άνω του 13%, τη στιγμή που ο S&P κατέγραψε άνοδο 7% στο α’ τρίμηνο, ο Stoxx Europe 600 άνοδο 7,7% και ο παγκόσμιος δείκτης MSCI άνοδο 7,2%.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών βγήκε στην επιφάνεια και διεκδικεί την αντιστροφή του αρνητικού κλίματος, όπως σχολιάζει Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Securities. Οι συνεχόμενες αργίες ανέκοψαν το μομέντουμ της ανοδικής αντίδρασης, ωστόσο θα δώσουν χρόνο για μια ψυχραιμότερη αξιολόγηση της τρέχουσας συγκυρίας, χωρίς το θόρυβο των διακυμάνσεων της αγοράς. Η άνοδος τροφοδοτήθηκε αρχικά, όπως εξηγεί, από μια φυσιολογική αντίδραση στη γρήγορη πτώση των τιμών από τα φετινά υψηλά και εν συνεχεία από την προσδοκία της αναβάθμισης από τη S&P στις 21 Απριλίου, η οποία διατυπώθηκε ανοικτά και σε πρόσφατη ανάλυση της Goldman Sachs.

Αν και οι πιθανότητες προεκλογικά η Ελλάδα να πάρει την επενδυτική βαθμίδα είναι μικρές, τα στοιχεία που μπορούν να υποστηρίξουν μια επιχειρηματολογία θετικής αναθεώρησης είναι υπαρκτά: Η αύξηση του ΑΕΠ εμφάνισε υπεραπόδοση έναντι των υπολοίπων ευρωπαϊκών κρατών, το 2022 επιτεύχθηκε εντυπωσιακή μείωση στο λόγο του χρέους προς ΑΕΠ, υπό μία ερμηνεία έχει επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα από την ικανοποιητική πορεία των φορολογικών εσόδων, οι τραπεζικοί ισολογισμοί έχουν εξυγιανθεί και η προοπτική της φετινής χρονιάς από την έως τώρα πορεία των τουριστικών αφίξεων προμηνύεται αισιόδοξη.

Παράλληλα, πολύ θετικά είναι και τα μηνύματα από τα μεγέθη των εισηγμένων. Το 2022 σημειώθηκε ρεκόρ χρηματικών διανομών στους μετόχους το οποίο άγγιξε τα 2,4 δισ. ευρώ και ήταν το μεγαλύτερο ποσό από το 2009, παρόλο που οι τέσσερις συστημικές τράπεζες συνεχίζουν να μην διανέμουν μερίσματα, ενώ τα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων οδεύουν προς νέο ρεκόρ με τη χρήση του 2022 να αναμένεται να αποτελέσει τη χρονιά με τις καλύτερες επιδόσεις κερδοφορίας.

Το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών αναμένεται να πιστοποιηθεί και τα roadshows που θα διεξαχθούν πριν και μετά τις εκλογές. Συγκεκριμένα, το καλοκαίρι το Χ.Α θα ξεκινήσει σειρά roadshows για την προώθηση των εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης σε ευρωπαίους θεσμικούς επενδυτές, με πρώτο σταθμό τη Γενεύη στις 13 Ιουνίου. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει το Παρίσι στις 22 Ιουνίου και αργότερα, στις 31 Οκτωβρίου ο κύκλος θα κλείσει με το συνέδριο στη Φρανκφούρτη.

Όπως και πέρσι, σε συνεργασία με την Morgan Stanley και ελληνικές χρηματιστηριακές εταιρείες, ο Όμιλος του Χ.Α θα διοργανώσει το καθιερωμένο επενδυτικό roadshow στο Λονδίνο στις 27-28 Νοεμβρίου, το οποίο στοχεύει στη στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας, μέσω της ανάδειξης των επενδυτικών ευκαιριών και της ενίσχυσης της θεσμικής εμπιστοσύνης στη χώρα μας. Θα περιλαμβάνει συναντήσεις μεταξύ μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών και διεθνών επενδυτικών funds, καθώς και συζητήσεις σε πάνελ, παρουσιάσεις και εκδηλώσεις δικτύωσης.

Άλλα σημαντικά συνέδρια θα πραγματοποιηθούν και στην Αθήνα έως το καλοκαίρι, όπως το Greek Retreat το οποίο διοργανώνει η επενδυτική εταιρεία Wood & Company στις 11-12 Μαΐου και το ετήσιο συνέδριο The Network Forum στις 20-21 Ιουνίου.

Facebook Comments