Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και την εποπτεία, αντιμετώπισε ένα δομικό και ταυτοτικό πρόβλημα, καθώς ήταν μια πολιτική οντότητα που γιγαντώθηκε και καθιερώθηκε ως κόμμα εξουσίας την περίοδο της κρίσης.

Η εκλογική ήττα του 2019 ήταν η πρώτη ισχυρή προειδοποίηση ότι έπρεπε να μετεξελιχθεί από κόμμα διαχείρισης της κρίσης σε κόμμα εξουσίας σε κατάσταση (σχετικής) ομαλότητας, κάτι ιδιαίτερα δύσκολο. Αντί αυτού, ο Σύριζα οδηγήθηκε σε μια σειρά από λάθη τα οποία αναλύθηκαν εκτενώς από πολλούς αναλυτές και θα επιχειρηθούν να αναλυθούν εκ νέου παρακάτω.

Το μεγαλύτερο λάθος του φαίνεται να ήταν αφενός ότι δεν μπόρεσε να απευθυνθεί στις μεγάλες δεξαμενές ψηφοφόρων και αφετέρου να προτάξει μια ενιαία συνεκτική ταυτότητα απέναντι στους αντιπάλους του. Δεν έγιναν γνωστές στο ευρύ κοινό οι θέσεις του για τις ένοπλες δυνάμεις, τον κλήρο, τους αυτοαπασχολούμενους, τα σώματα ασφαλείας, τις μεγάλες επιχειρήσεις, τα ΜΜΕ, τομείς που η ΝΔ είχε ξεκάθαρη θέση και από τους οποίους άντλησε μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων της.

Την ίδια στιγμή, δεν φρόντισε όλα αυτά τα χρόνια που μεσουρανούσε στο πολιτικό σύστημα να αποκτήσει κοινωνικά ερείσματα ανάλογα του εκλογικού ποσοστού του στους χώρους δουλειάς, στα εργατικά σωματεία, στις επιχειρήσεις, στον συνδικαλισμό, στο φοιτητικό κίνημα, στον χώρο της τέχνης, την παιδεία, την υγεία και τα μίντια.

Όσον αφορά το επικοινωνιακό κομμάτι, φαίνεται να περιορίστηκε στην κριτική αποδόμηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του, χωρίς να προβάλλει ένα εναλλακτικό ξεκάθαρο πολιτικό σχέδιο. Αντίθετα, αναλώθηκε σε μια δημόσια συζήτηση περί συνεργασιών με τα απρόθυμα κόμματα της αντιπολίτευσης, μιλώντας ακόμη και για μεταβατική κυβέρνηση ειδικού σκοπού.

Επιπλέον, φαίνεται να υπερεπένδυσε επικοινωνιακά στην προσπάθεια προσέλκυσης των ψηφοφόρων του κέντρου, την στιγμή που αυτοί είχαν τις επιλογές των κομμάτων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, εκτός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πιθανότατα θα προτιμούσαν μια σταθερή και αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Τέλος, ακόμη και μετά την συντριπτική του εκλογική ήττα δεν παρουσίασε έστω μια επίφαση ανανέωσης. Αντί να προβληθούν νέα και επιτυχημένα στελέχη, ο Αλέξης Τσίπρας μονοπώλησε στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Μένει να δούμε αν θα αλλάξει η πολιτική του Σύριζα μετά τις δεύτερες εκλογές ή θα συνεχιστεί η πορεία του κόμματος ως έχει με μάλλον αρνητικά μελλοντικά αποτελέσματα.

Facebook Comments