Το ρόδι (pomegranate) ξεχωρίζει για το βασιλικό του σχήμα και το βαθυκόκκινο χρώμα του.

Σύμβολο καλοτυχίας και αφθονίας, χρησιμοποιείται ως γούρι εδώ και πολλούς αιώνας και ως διακοσμητικό χώρου, αφού αποξηρανθεί. Παρά την ομορφιά του, έχει πολλά οφέλη για την υγεία, γι΄ αυτό και άξια το χαρακτηρίζουν ως βασιλιά των φρούτων!

Διατροφική αξία

Το ρόδι αποτελεί πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, στα οποία και αποδίδονται πολλές από τις ιδιότητές του. Περιέχει ελλαγιταννίνες, όπως ελλαγικό οξύ, πολυφαινόλες, φλαβονόλες και ανθοκυανίνες, ενώ αποτελεί και πολύ καλή πηγή βιταμίνης C και καλίου.

Οφέλη

1. Αντιοξειδωτική και αντιγηραντική προστασία
Αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά φρούτα. Χάρη στη διατροφική του αξία και κυρίως λόγο του ελλαγικού οξέος και της βιταμίνης C, αναστέλλει τη δράση των ελευθέρων ριζών, μειώνει το οξειδωτικό στρες και προλαμβάνει τις φθορές και τη γήρανση των κυττάρων. Επιπλέον, διαθέτει την ιδιότητα να σχηματίζει χηλικά σύμπλοκα, γεγονός που συμβάλλει περαιτέρω στην αντιοξειδωτική του δράση.

2. Αντιφλεγμονώδης δράση
Η χρόνια φλεγμονή αποτελεί αιτία εμφάνισης πολλών χρόνιων ασθενειών, όπως ρευματοειδούς αρθρίτιδας, φλεγμονωδών παθήσεων του εντέρου ακόμη και καρκίνου. Το ρόδι έχει την ιδιότητα να αναστέλλει τη φλεγμονή, μέσω διαφόρων μηχανισμών, όπως είναι η αναστολή της δράση της κυκλο-οξυγενάσης και της λιπο-οξυγενάσης (COX και LOX), ένζυμα που συμμετέχουν στο σχηματισμό των προσταγλαδινών και τα λευκοτριενίων. Επιπλέον η αντιφλεγμονώδης δράση φαίνεται να ασκείται και μέσω αναστολής της δράση πολλών κυτοκινών που εμπλέκονται στη φλεγμονή.

3. Σύμμαχος στην οστεοαρθρίτιδα
Μελέτες έδειξαν πως η συστηματική κατανάλωση εκχυλίσματος ροδιού μπορεί να αναστείλει την εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας, λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης του. Συγκεκριμένα φαίνεται πως αναστέλλονται οι φλεγμονώδεις διαδικασίες, με αποτέλεσμα να αποτρέπεται η αποικοδόμηση του κολλαγόνου και η καταστροφή των αρθρώσεων

4. Μείωση της πίεσης
Το ρόδι αποτελεί πλούσια πηγή καλίου, ιχνοστοιχείο απαραίτητο για τη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης. Σύμφωνα με μελέτες η συστηματική λήψη ροδιού συμβάλλει στη μείωση τόσο της διαστολικής όσο και της συστολικής πίεσης, μέσω αναστολής της δράση ενός ενζύμου (ACE), κατά 36% και 5%, αντίστοιχα. Η κατανάλωση ροδιού βοηθά τόσο ως πρόληψη αλλά και ως μέσο αντιμετώπισης της αρτηριακής υπέρτασης.

5. Βοηθάει την καρδιά
Το ρόδι, χάρη στην πλούσια σύνθεσή του σε πολυφαινόλες φάνηκε πως ασκεί ισχυρή καρδιαγγειακή προστασία, προστατεύοντας την LDL χοληστερίνη από οξείδωση και το σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας. Οι πολυφαινόλες αποτελούν ιχνοστοιχεία τα οποία ανευρίσκονται στο κόκκινο κρασί. Σύμφωνα με μελέτες, η κατανάλωση ροδιού βοηθά στην πρόληψη δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας αλλά και στη μείωση του οξειδωτικού στρες, εφόσον υπάρχει ήδη αθηροσκλήρωση.

6. Μείωση της χοληστερίνης
Επιπλέον της προστασίας της LDL χοληστερίνης από οξείδωση, η συστηματική κατανάλωση ροδιού βοηθά και στη μείωση των επιπέδων χοληστερίνης, γενικά. Συγκεκριμένα συμβάλλει στη μείωση της ολικής και LDL χοληστερίνης, δρώντας ευεργετικά ενάντια στην υπερλιπιδαιμία.

Facebook Comments