Τα placements των ελληνικών εισηγμένων, με πρωταγωνιστή τον τραπεζικό κλάδο, έχουν αποδειχθεί «μαγνήτης» για τους επενδυτές αλλά και πηγή σημαντικών κερδών.
Μαζί με τα deals έχουν δώσει νέο αέρα στην αγορά, το οποίο μπαίνει όλο και πιο έντονα στο ραντάρ διεθνών και εγχώριων χαρτοφυλακίων. Από τότε που ξεκίνησε η διαδικασία των placements, τον περασμένο Νοέμβριο, το ελληνικό Χρηματιστήριο έχει μπει σε μια ισχυρή bull market, ενώ όσοι επενδυτές τοποθετήθηκαν στις εν λόγω διαθέσεις μετοχών ή ήταν ήδη τοποθετημένοι σε αυτές τις εισηγμένες, καταγράφουν σημαντική υπεραξία.
Όπως έχει επισημάνει και η Axia Research, η ισχυρή ζήτηση στις συναλλαγές διάθεσης μετοχών αντικατοπτρίζει τις ελκυστικές αποτιμήσεις των ελληνικών επιχειρήσεων. Πέρα από τα θετικά θεμελιώδη μεγέθη, είναι σημαντικό ότι αυτές οι τοποθετήσεις οδήγησαν σε αυξημένη εμπορική δραστηριότητα για τις μετοχές, δημιουργώντας μια θετική δυναμική για τις τιμές των μετοχών.
Η άνοδος της συναλλακτικής δραστηριότητας στην αγορά είναι ξεκάθαρη. Το τελευταίο διάστημα η μέση ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα διαμορφώνεται στα 140 εκατ. ευρώ, έναντι 110 εκατ. ευρώ το 2023, 74 εκατ. ευρώ το 2022, 71 εκατ. ευρώ το 2021 και 55-65 εκατ. ευρώ το διάστημα 2016-2020. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Alpha Finance, ο μέσος ημερήσιος τζίρος θα κινηθεί στα 136 εκατ. ευρώ φέτος, στα 153 εκατ. ευρώ το 2025, στα 168 εκατ. ευρώ το 2026, στα 181 εκατ. ευρώ το 2027 και το 2028 θα αγγίξει τα 194 εκατ. ευρώ.
Οι δυνατότητες της Ελλάδας έχουν γίνει κατανοητές στους επενδυτές και αυτό αντανακλάται στην επιταχυνόμενη ζήτηση για ελληνικά περιουσιακά στοιχεία. Οι σημαντικές επενδύσεις που πραγματοποιούν ή σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν πολλές ελληνικές εισηγμένες, η περαιτέρω αύξηση της κερδοφορίας τους και οι πολύ ελκυστικές αποτιμήσεις, έχουν ενισχύσει την πορεία του Χ.Α και αναμένεται να συνεχίσουν να το κάνουν τη στιγμή που συνεχίζει να είναι μία από τις φθηνότερες αγορές διεθνώς.
Είναι χαρακτηριστικό πως στα placements της Εθνικής Τράπεζες, του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και της Τράπεζας Πειραιώς οι διεθνείς και οι Έλληνες επενδυτές κατέβαλαν προσφορές ύψους 27 δισ. ευρώ συνολικά, ενώ η υπερκάλυψη που καταγράφηκε σε όλα τα placements γενικότερα, ξεπέρασε ακόμη και τις 12 φορές. Οι έξι συναλλαγές διάθεσης μετοχών που έχουν γίνει από τον περασμένο Νοέμβριο συνολικά, με ώθηση και από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα έχουν οδηγήσει σε κέρδη που ξεπερνούν ακόμα και το 30% για τους μετόχους των συγκεκριμένων εισηγμένων.
Ειδικότερα, πρώτη ήταν η διάθεση του 22% που είχε το ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα τον Νοέμβριο του 2023. Η αποεπένδυση πραγματοποιήθηκε στην τιμή των 5,30 ευρώ ανά μετοχή, με τη συναλλαγή να προσελκύει πολύ έντονο ενδιαφέρον από επενδυτές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ η συνολική ζήτηση ξεπέρασε τον αριθμό των προσφερόμενων μετοχών κατά 8 φορές. Αυτή τη στιγμή οι μετοχές της Εθνικής διαπραγματεύονται 33% υψηλότερα από την τιμή τοποθέτησης, έχοντας προσφέρει σημαντική υπεραξία στους μετόχους.
Ακολούθησε η είσοδος της UniCredit στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank ως στρατηγικός επενδυτής τον ίδιο μήνα. Η συμφωνία των δύο περιλάμβανε α) συγχώνευση των θυγατρικών τους στη Ρουμανία (δημιουργώντας την 3η μεγαλύτερη τράπεζα στη χώρα), β) εμπορική συνεργασία στην ελληνική αγορά και γ) συμμετοχή της UniCredit στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank. Η ιταλική τράπεζα απέκτησε το 9% του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank που είχε το ΤΧΣ στα 1,39 ευρώ ανά μετοχή. Αυτή τη στιγμή οι μετοχές της Alpha Bank διαπραγματεύονται 24% υψηλότερα από την τιμή συναλλαγής.
Στη συνέχεια, στις αρχές Δεκεμβρίου του 2023 έγινε το placement της HELLENiQ Energy. Οι Paneuropean Oil και Industrial Holdings που κατέχουν πλέον το 40,4% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας και το ΤΑΙΠΕΔ που κατέχει τώρα το 31,2%, πρόσφεραν το 11% της συμμετοχής τους στους επενδυτές. Η προσφορά υπερκαλύφθηκε με τιμή στα 7,0 ευρώ ανά μετοχή. Αυτή τη στιγμή οι μετοχές της HELLENiQ Energy διαπραγματεύονται 16% υψηλότερα από την τιμή τοποθέτησης, ενώ η εταιρεία έχει καταβάλει επιπλέον μέρισμα 0,40 ευρώ ανά μετοχή.
Στα μέσα του Ιανουαρίου του 2024 ολοκληρώθηκε και το placement του 5,8 % της ΓΕΚ Τέρνα. Προσέλκυσε μεγάλο ενδιαφέρον από την πλευρά των ξένων θεσμικών, με τη διάθεση των μετοχών να φτάνει τις 6 εκατ. οι οποίες αποκτήθηκαν με μέση τιμή 13,20 ευρώ. Σήμερα οι μετοχές της ΓΕΚ Τέρνα διαπραγματεύονται 17% υψηλότερα από την τιμή τοποθέτησης.
Στις αρχές Φεβρουαρίου, ολοκληρώθηκε η αρχική δημόσια προσφορά του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, με τη μερική αποεπένδυση του ελληνικού Δημοσίου που πούλησε το 30% σε επενδυτές, ενώ τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα ανήλθαν σε 784,7 εκατ. ευρώ. Η δημόσια εγγραφή υπερκαλύφθηκε κατά 12 φορές, ενώ η τιμή διάθεσης ορίστηκε στα 8,20 ευρώ ανά μετοχή. Σήμερα οι μετοχές του ΔΑΑ διαπραγματεύονται 5,9% υψηλότερα από την τιμή διάθεσης.
Τέλος, την προηγούμενη εβδομάδα έγινε η πλήρης αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Τράπεζα Πειραιώς, με τις προσφορές να φτάνουν στα 10,7 δισ. ευρώ, με την υπερκάλυψη να φτάνει τις οκτώ φορές. Η τιμή διάθεσης ορίστηκε στα 4 ευρώ ανά μετοχή και σε premium, που είναι «Ευρωπαϊκή πρώτη» καθώς όλα τα αντίστοιχα placements πανευρωπαϊκά έχουν γίνει σε discount. Αν και μένει να φανεί η υπεραξία στους μετόχους καθώς είναι πολύ πρόσφατο το placement, ωστόσο είναι χαρακτηριστικό πως η μετοχή της Πειραιώς από τις αρχές του έτους και εν αναμονή της διάθεσης, έχει αυξηθεί κατά 28%.
Facebook Comments