Σε μία σχετικά… βουβή εβδομάδα στο μέτωπο των οικονομικών ανακοινώσεων ή γεγονότων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις αγορές διεθνώς, στην Ελλάδα είχαμε πολύ σημαντικούς καταλύτες οι οποίοι και έδωσαν νέα ώθηση στο Χ.Α. Σύμφωνα μάλιστα με εγχώριους αναλυτές η επιστροφή στις 1.550 μονάδες για πρώτη φορά από τις αρχές του 2011 είναι ένα πολύ πιθανή εντός του Μαΐου.

Τα «νέα» που έδωσαν πνοή στο Χ.Α την τελευταία εβδομάδα αφορούν εταιρικές κινήσεις καθώς και θετικά σημάδια για την πορεία των μεγεθών των ελληνικών τραπεζών για το 2024.

Πρώτον, ένα ακόμη placement αιφνιδίασε την αγορά, με τον Απόστολο Βακάκη, μέσω της Tanocerian Maritime, να διαθέτει το 3% της Jumbo ή 4 εκατ. μετοχές σε ξένους επενδυτές. Το placement αυτό όπως και εκείνα που προηγήθηκαν το τελευταίο εξάμηνο στην αγορά, αυξάνουν το κοινό των επενδυτών στο Χ.Α, που είναι και ένα σημαντικό ζητούμενο.

Ο δεύτερος καταλύτης ήταν η ανακοίνωση της πρόθεσης της Titan για εισαγωγή των μετοχών της θυγατρικής εταιρείας, Titan America, στο αμερικανικό χρηματιστήριο, μία διαδικασία η οποία εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του 2025. Αυτή η εξέλιξη δίνει σημαντικά περιθώρια ανόδου και σημαντική αξία για την μετοχή της ελληνικής εισηγημένης, γεγονός που στηρίζει τις προοπτικές και του Χ.Α συνολικά.

Ο τρίτος καταλύτης είναι οι θετικές προοπτικές για τα μεγέθη των ελληνικών τραπεζών τα οποία προκύπτουν από τα στοιχεία της ΤτΕ για τα επιτόκια τον Μάρτιο που έδειξαν άνοδο των επιτοκίων κυρίως για τα επιχειρηματικά δάνεια γεγονός που οδήγησε σε διεύρυνση του spread  μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και δανείων.

Εκτός των παραπάνω, η αποκλιμάκωση του γεωπολιτικού ρίσκου, τα θετικά νέα από το μέτωπο των οικονομικών αποτελεσμάτων των εισηγμένων με τη χρήση του 2023 να καταγράφει ρεκόρ κερδοφορίας των ελληνικών εισηγμένων, το μπαράζ θετικών εκθέσεων για το Χ.Α και τις ελληνικές τράπεζες, η αναπάντεχη αναβάθμιση των προοπτικών της Ελλάδας σε θετικές από τον οίκο S&P, η οποία και έστρωσε το έδαφος για την άκρως επιτυχημένη έκδοση του νέου 30ετούς ομολόγου, και οι ισχυρές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ενθάρρυναν τους αγοραστές στο Χ.Α το τελευταίο διάστημα.

Όπως σημείωσε η Goldman Sachs, οι προοπτικές για άνθηση των επενδύσεων στην Ελλάδα από φέτος είναι ισχυρές, χάρη στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων του Ταμείου Ανάκαμψης το οποίο θα στραφεί περισσότερο πλέον στη στήριξη των κεφαλαιουχικών δαπανών, και αυτά αναμένεται να στηρίξουν το ελληνικό Χρηματιστήριο και να οδηγήσουν στην αναβάθμισή του σύντομα στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών. Σε αυτό το πλαίσιο, η Goldman συνεχίζει να βλέπει τον Γενικό Δείκτη να σκαρφαλώνει στις 1.550 μονάδες καταγράφοντας νέο ράλι φέτος.

Από την πλευρά της η NBG Securities βλέπει τρεις βασικούς παράγοντες οι οποίο θα καθορίσουν τις επιδόσεις του χρηματιστηρίου φέτος καθώς και έως το 2026. Αυτοί είναι α) η αναπτυξιακή ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας σε ένα αβέβαιο παγκόσμιο περιβάλλον, β) η αναβάθμιση του Χ.Α σε καθεστώς αναπτυγμένης αγοράς και η ένταξή του στους σχετικούς δείκτες, και γ) η επικείμενη διάθεση των υπόλοιπων μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα, η οποία αναμένεται να αυξήσει την ημερήσια αξία των συναλλαγών.

 Και η HSBC συνεχίζει να… στηρίζει Ελλάδα, συστήνοντας θετική στάση (overweight) για τις ελληνικές μετοχές έναντι των υπόλοιπων μετοχών των αναδυόμενων αγορών. Για τη βρετανική τράπεζα το κύριο θέμα πίσω από τη θετική της άποψη – την οποία διατηρεί εδώ και αρκετούς μήνες – είναι το ότι το οικονομικό μοντέλο της Ελλάδας έχει αλλάξει ριζικά, με «οδηγούς» της ανάπτυξης να είναι οι εξαγωγές και οι επενδύσεις. Αυτό, σε συνδυασμό με το ότι η Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος δικαιούχος της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης σε σχέση με το ΑΕΠ, καθιστά τη χώρα ένα από τα πιο βιώσιμα stories διαρθρωτικής ανάπτυξης στις αναδυόμενες αγορές.

Όλα λοιπόν δείχνουν πως το γνωστό χρηματιστηριακό ρητό που θέλει τις αγορές να υποχωρούν τον Μάιο και έως τον Οκτώβριο, το «Sell in May» (πουλήστε τον Μάιο), δεν θα βρει πρόσφορο έδαφος στο Χ.Α. Μάλλον το… Buy in May θα ισχύσει. H ανοδική τάση του Γενικού Δείκτη δεν μπορεί παρά να «μαγνητίσει» τα επενδυτικά βλέμματα που αναζητούν ικανοποιητικές αποδόσεις εν μέσω ενός απαιτητικού διεθνούς περιβάλλοντος. Οι προσδοκίες για ταχύτερες μειώσεις επιτοκίων, ο επαναπροσδιορισμός των μετοχών του FTSE25 και η νέα σύνθεση του δείκτη MSCI Ελλάδας, με το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης των εταιρειών από 10 που είναι σήμερα, είναι εξελίξεις οι οποίες θα διαμορφώσουν την κίνηση προς τις 1.550 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη εντός ακόμα και του Μαΐου.

Άλλωστε και το 2023 το Χρηματιστήριο Αθηνών διέψευσε την ιστορία και όσους πίστευαν στο Sell in May. Όποιος αποφάσισε να φύγει από το Χ.Α. στις αρχές του Μαΐου του 2023 σίγουρα αισθάνθηκε «άβολα». Με αποδόσεις άνω του 12% τον συγκεκριμένο μήνα, ο Γενικός Δείκτης αντάμειψε και με το παραπάνω όσους πίστεψαν στις ισχυρές προοπτικές της ελληνικής αγοράς. Αξίζει να σημειώσουμε πως η αγορά είχε λάβει ώθηση από τις εκλογές, καθώς και τις προσδοκίες για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ενώ οι εκτιμήσεις για νέα IPOs και deals και η πορεία των τραπεζικών μετοχών, οι οποίες και ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής, είχαν δημιουργήσει ένα απόλυτα θετικό momentum.

Facebook Comments