Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της Xiaomi για το Α’ τρίμηνο του 2024 διπλασιάστηκαν, φτάνοντας τα RMB6.5 δις.

Προχωρώντας σε μια στιβαρή πορεία ανάπτυξης χάρη σε πολλές κινητήριες δυνάμεις

Η Xiaomi, εταιρεία καταναλωτικών ηλεκτρονικών ειδών και έξυπνων κατασκευών με smartphones και έξυπνο hardware, συνδεδεμένων μέσω μιας πλατφόρμας ΙοΤ στον πυρήνα της, ανακοίνωσε τα μη ελεγμένα ενοποιημένα αποτελέσματά της για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου 2024 (η «περίοδος»), με τα έσοδα τριμήνου να σημειώνουν διψήφια ανάπτυξη (έτος-προς-έτος) για δυο συνεχόμενα τρίμηνα. Κατά την περίοδο αυτή, τα συνολικά έσοδα του ομίλου έφτασαν τα RMB75.5 δις, αριθμός που αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 27% (έτος-προς-έτος). Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη σημείωσαν ρεκόρ με αύξηση 100,8% (έτος-προς-έτος) και φτάνοντας τα RMB6.5 δις. Αυτό συμπεριλαμβάνει και τα RMB2.3 δις σε επενδύσεις στο τμήμα EV (Electric Vehicle), καθώς και σε άλλες πρωτοβουλίες, σηματοδοτώντας έτσι μια επιταχυνόμενη ανάπτυξη. Χάρη στην επιτυχημένη βασική στρατηγική της Xiaomi, με «διπλή έμφαση σε κλίμακα και κερδοφορία» το πρώτο τρίμηνο του 2024, το περιθώριο μεικτού κέρδους έφτασε το 22.3% σε επίπεδο ομίλου, αριθμός που αντιστοιχεί σε 2.8% ανάπτυξη (έτος-προς-έτος). Η Εταιρεία εστίασε στη στρατηγική της, αποφέροντας διψήφια ανάπτυξη εσόδων για το Α’ τρίμηνο στις τρεις βασικές της δραστηριότητες – smartphones, IoT και προϊόντα lifestyle και υπηρεσίες ίντερνετ. Οι πολλές κινητήριες δυνάμεις της Xiaomi, σε συνδυασμό με την εξαιρετική επίδοση του τμήματος EV, είχαν ως αποτελέσματα οι επιδόσεις της Εταιρείας να ξεπεράσουν τις προσδοκίες της αγοράς.

Η κερδοφορία των βασικών επιχειρηματικών δράσεων της Xiaomi παραμένει σταθερή μακροπρόθεσμα, με άφθονους ταμειακούς πόρους που παρέχουν ισχυρά θεμέλια στήριξης για την τεχνολογική καινοτομία και ανάπτυξη του τμήματος EV. Από τις 31 Μαρτίου 2024, τα ταμειακά αποθέματα της Εταιρείας έφτασαν τα RMB127.3. Τα έξοδα για την έρευνα και ανάπτυξη εντός του Α’ τριμήνου ανήλθαν σε RMB5.2, αριθμός που αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 25.4% (έτος-προς-έτος) με μεγάλη σειρά από τεχνολογικές καινοτομίες να έχουν επιτευχθεί, ιδιαίτερα στον τομέα των EV.

Η στρατηγική premium αποδίδει

Ωθούμενη από τη στρατηγική παγκοσμιοποίησης και προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών με premium χαρακτηριστικά, οι αποστολές smartphone της Xiaomi παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά 33.7% (έτος-προς-έτος), δηλαδή 40.6 εκατομμύρια τεμάχια εντός της «περιόδου», που σημαίνει ότι η έτος-προς-έτος ανάπτυξη συνεχίζεται εδώ και τρία τρίμηνα. Τα έσοδα από τα smartphone σημείωσαν αύξηση για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο και έφτασαν τα RMB46.5 δις. Σύμφωνα με την Canalys, η Xiaomi διατήρησε τις πρώτες τρεις θέσεις της σε αποστολές smartphone για 15 συνεχόμενα τρίμηνα, με μερίδιο αγοράς 13.8% κατά το Α’ τρίμηνο.

Η κερδοφορία του τμήματος smartphone συνεχίζει να αναπτύσσεται, με το περιθώριο μεικτού κέρδους εντός του πρώτου τριμήνου να φτάνει το 14.8%, δηλαδή αύξηση κατά 3.6 ποσοστιαίες μονάδες (έτος-προς-έτος). Η Εταιρεία συνεχίζει να εισχωρεί δυναμικά στην premium κατηγορία. Σύμφωνα με τα δεδομένα τρίτων, το μερίδιο αγοράς πωλήσεων της Xiaomi στην Κινεζική αγορά σε smartphone αξίας μεταξύ RMB5,000 και RMB6,000, έφτασε το 10.1% εντός της «περιόδου», αριθμός που αντιστοιχεί σε αύξηση 5.8 ποσοστιαίων μονάδων (έτος-προς-έτος). Το ποσοστό στην παγκόσμια διανομή premium smartphone σημείωσε επίσης ρεκόρ εντός του Α’ τριμήνου, με 21.7% των συνολικών αποστολών smartphone, ποσοστό που αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 1.4 ποσοστιαίων μονάδων (έτος-προς-έτος).

Η παγκόσμια επέκταση της Xiaomi απέδωσε καρπούς, με τη σταθερή ανάπτυξη σε αγορές-κλειδιά στη Μέση Ανατολή, τη Λατινική Αμερική, την Αφρική και τη Νοτιοανατολική Ασία. Σύμφωνα με την Canalys, το πρώτο τρίμηνο του 2024, οι αποστολές smartphones του Ομίλου εμφανίστηκαν στην πρώτη τριάδα της σχετικής λίστας σε 56 χώρες και περιοχές παγκοσμίως και, αντίστοιχα, στην πρώτη πεντάδα, σε 65 αγορές. Σε σχέση με την περσινή χρονιά, η Xiaomi βρέθηκε στην πρώτη τριάδα σε 51 αγορές και στην πρώτη πεντάδα σε 65 αγορές, γεγονός που σημαίνει περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του Ομίλου στις συγκεκριμένες αγορές.

Νέο ρεκόρ για το τμήμα IoT με τις μεγάλες οικιακές συσκευές να έχουν μεγάλη κινητικότητα

Κατά τη διάρκεια του Α’ τριμήνου, τα προϊόντα ΙοΤ και lifestyle, σημείωσαν ιστορικό ρεκόρ, με τα έσοδα να αυξάνονται κατά 21.0% (έτος-προς-έτος), στα RMB 20.4 δις. Ειδικά, το περιθώριο μεικτού κέρδους, αυξήθηκε κατά 4.1 μονάδες (έτος-προς-έτος), φτάνοντας το 19.9%, και σημειώνοντας νέο ρεκόρ. Η Xiaomi εδραίωσε περαιτέρω την ηγετική θέση της στις κατηγορίες προϊόντων IoT.

Αξιοποιώντας τη φήμη της Εταιρείας στην αγορά, την πλούσια προϊοντική γκάμα της και την εξαιρετική εμπειρία χρήση εντός του οικοσυστήματος, τα έσοδα της Xiaomi από τις μεγάλες οικιακές συσκευές αυξήθηκαν κατά 46% (έτος-προς-έτος), με τις πωλήσεις να σημειώνουν σημαντική άνοδο. Εντός του Α’ τριμήνου, οι αποστολές air condition ξεπέρασαν τα 690.000 τεμάχια, αριθμός που αντιστοιχεί σε 63% άνοδο. Οι αποστολές ψυγείων ξεπέρασαν τα 530.000 τεμάχια, αριθμός που αντιστοιχεί σε 52% άνοδο και τα πλυντήρια ξεπέρασαν τα 360.000 τεμάχια, αριθμός που αντιστοιχεί σε 47% άνοδο (έτος-προς-έτος). Αντίστοιχη, συνεχή άνοδο είχε και η κατηγορία των premium τηλεοράσεων της Xiaomi.

Ο ρυθμός ανάπτυξης σε όλες τις προϊοντικές κατηγορίες παραμένει ισχυρός. Σύμφωνα με το IDC, οι παγκόσμιες αποστολές Xiaomi τάμπλετ αυξήθηκε κατά 93% (έτος-προς-έτος). Επιπλέον, η Xiaomi έχει κάνει μεγάλα βήματα στο κλάδο των wearables. Σύμφωνα με την Canalys, οι αποστολές TWS earbuds έφεραν τη Xiaomi στην πρώτη θέση στην Κίνα και τη δεύτερη παγκοσμίως.

Οι υπηρεσίες ίντερνετ αναπτύσσονται σταθερά με παγκόσμια επέκταση

Εντός του Α’ τριμήνου, οι υπηρεσίες ιντερνέτ αναπτύχθηκαν σταθερά, με τα έσοδα να φτάνουν τα RMB8.0 δις (νέο ρεκόρ), αριθμός που αντιστοιχεί σε 14.5% αύξηση (έτος-προς-έτος). Το περιθώριο μεικτών κερδών για τις υπηρεσίες ίντερνετ έφτασε το 74.2%. Οι μηνιαίοι ενεργοί χρήστες (MAU) της Εταιρείας, τόσο παγκοσμίως όσο και στην κινεζική αγορά έφτασαν σε νέα ύψη. Τον Μάρτιο του 2024, οι μηνιαίοι ενεργοί χρήστες παγκοσμίως έφτασαν τα 658.1 εκατομμύρια, αριθμός που αντιστοιχεί σε 10,6% αύξηση (έτος-προς-έτος), ενώ οι μηνιαίοι ενεργοί χρήστες στη Κίνα έφτασαν τα 160.4 εκατομμύρια, αριθμός που αντιστοιχεί σε 9.7% αύξηση (έτος-προς-έτος).

H Xiaomi εξακολουθεί να εδραιώνει σταθερά τις παγκόσμιες συνεργασίες της. Εντός του Α’ τριμήνου, τα έσοδα από υπηρεσίες ίντερνετ διεθνώς ανήλθαν στα RMB2.5 δις, σημειώνοντας νέα ρεκόρ. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε 31.2% των συνολικών εσόδων από τις υπηρεσίες internet.

Κλιμάκωση της παραγωγής EV με στόχο την παράδοση άνω των 100.000 νέων οχημάτων για το 2024

Η ίδρυση της Xiaomi EV έφερε ένα μεγάλο κύμα ενθουσιασμού από τη πλευρά των χρηστών και μετατράπηκε σε σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης της Εταιρείας. Το πρώτο όχημα της Xiaomi, το Xiaomi SU7 Series, κυκλοφόρησε επίσημα στις 8 Μαρτίου του 2024, συμπληρώνοντας τη δομή της νέας στρατηγικής της Εταιρείας, “Human x Car x Home”. To νέο αυτοκίνητο είναι ένα «full-size high-performance eco-technology sedan» και η σειρά Xiaomi SU7 Series περιλαμβάνει τρία μοντέλα, με τιμές που ξεκινούν από τα RMB215.900. Η επίσημη παρουσίασή του τράβηξε τα βλέμματα της παγκόσμιας αγοράς και προκάλεσε μεγάλο αριθμό παραγγελιών. Από τις 30 Απριλίου, ο συνολικός αριθμός «κλειδωμένων» παραγγελιών για τη Xiaomi SU7 Series έφτασε τα 88.063 οχήματα. Από τις 10:00π.μ (ώρα Πεκίνου) στις 15 Μαΐου, οι συνολικές αποστολές οχημάτων έφτασαν τις 10.000, σημειώνοντας νέο ρεκόρ στο κλάδο σε ταχύτητα αποστολών για το πρώτο όχημα μιας νέας μάρκας αυτοκινήτων.

Δεδομένης της εξαιρετικής επίδοσης του Xiaomi SU7 Series, που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις της αγοράς, η Εταιρεία έθεσε ως στόχο να ξεπεράσει τις 100.000 αποστολές μέχρι το τέλος του 2024, δείχνοντας την εμπιστοσύνη της στην ανταγωνιστικότητα και την παραγωγική ικανότητα της σειράς. Η Xiaomi ενισχύει τις προσπάθειές της για την επέκταση αυτής της παραγωγικής ικανότητας, ξεκινώντας διπλές βάρδιες στην παραγωγή από τον Ιούνιο, για να διασφαλίσει την έγκαιρη παράδοση, επεκτείνοντας ταυτόχρονα το δίκτυο πωλήσεων και εξυπηρέτησης. Η Εταιρεία έχει ως στόχο, μέχρι το τέλος του 2024, τα κέντρα πωλήσεων και εξυπηρέτησης να φτάσουν τα 219 καταστήματα σε 46 πόλεις και 144 κέντρα service σε 86 πόλεις.

Ως μια εταιρεία τεχνολογίας που εισέρχεται στον κλάδο της αυτοκίνησης, η Xiaomi έχει στόχο την ενσωμάτωση σ’ αυτήν των έξυπνων λειτουργιών. Η Εταιρεία παραμένει δεσμευμένη στο νέο στόχο της για την περίοδο 2020-2030, που αφορά στην επένδυση σε θεμελιώδης τεχνολογίες και στο να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στον συνεχώς εξελισσόμενο κλάδο της τεχνολογίας. Εντός του Α’ τριμήνου του 2024, οι επενδύσεις σε έρευνα και καινοτομία έφτασαν τα RMB5.2 δις, αριθμός που αντιστοιχεί σε 25.4% αύξηση (έτος-προς-έτος). Η Xiaomi έχει πετύχει σημαντική πρόοδο στην τεχνολογία EV.

Σε ό,τι αφορά στο Xiaomi Pilot Autonomous Driving, η Xiaomi παραμένει προσηλωμένη στην πλήρη έρευνα και ανάπτυξη ιδιόκτητης τεχνολογίας. Εκμεταλλευόμενη προηγμένα μοντέλα που ενσωματώνουν αλγορίθμους τελευταίας τεχνολογίας, όπως Road-Mapping Foundational Model, Super-Res Occupancy Network Technology και Adaptive BEV Technology, η Xiaomi έχει κάνει σημαντική πρόοδο με την πρώτη μαζική παραγωγή ολοκληρωμένης ΑΙ τεχνολογίας στην Κίνα. Η ομάδα αυτόνομης οδήγησης της Xiaomi, αποτελείται από 1.000 ειδικούς με στόχο να έχει φτάσει τα 1500 νέα μέλη το 2024 και τα 2000, το 2025. Το City Navigate on Autopilot (NOA) στο Xiaomi Pilot Max αναμένεται να κυκλοφορήσει σε 10 πόλεις της Κίνας μέχρι το τέλος του 2024, με πλήρη εθνική κάλυψη μέχρι τον Αύγουστο του 2024.

Σχετικά με τη Xiaomi Corporation

H Xiaomi Corporation ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2010 και εισήχθη στο Χρηματιστήριο του Χονγκ-Κονγκ στις 9 Απριλίου 2018 (1810.ΗΚ). Η Xiaomi είναι μία εταιρεία ίντερνετ με smartphones και συσκευές, συνδεδεμένα μέσω μιας πλατφόρμας ΙοΤ που βρίσκεται στον πυρήνα της. 

Εφαρμόζοντας το όραμα: «Γίνε φίλος με τον καταναλωτή και γίνε η πιο cool εταιρεία στην καρδιά των χρηστών», η Xiaomi συνεχώς κυνηγά καινοτομίες, εμπειρία χρήστη υψηλής ποιότητας και λειτουργική αποδοτικότητα. Η εταιρεία κατασκευάζει εκπληκτικά προϊόντα σε ειλικρινείς τιμές, ώστε να μπορεί ο καθένας στον πλανήτη να απολαύσει μια καλύτερη ζωή μέσω της πρωτοποριακής τεχνολογίας. 

 

Η Xiaomi βρίσκεται μεταξύ των ηγετικών εταιρειών στο κλάδο των smartphones. Εντός του Σεπτεμβρίου του 2023 υπήρχαν 623 εκατομμύρια ενεργοί μηνιαίοι χρήστες του MIUI. Η εταιρεία έχει επίσης δημιουργήσει ένα το μεγαλύτερο δίκτυο AIoT με 786.1 εκατομμύρια έξυπνες συσκευές συνδεδεμένες στην πλατφόρμα της, πλην smartphones και φορητών υπολογιστών, μέχρι και τις 31 Μαρτίου 2024. Τον Οκτώβριου του 2023, η Xiaomi παρουσίασε τη νέα στρατηγική της με το έξυπνο οικοσύστημα “Human x Car x Home” το οποίο συνδέει προσωπικές συσκευές, έξυπνα προιόντα και αυτοκίνητα. Η Xiaomi πάντα εστιάζει στην ανθρωπότητα και είναι δεσμευμένη να παρέχει ολοκληρωμένες και καλύτερα συνδεδεμένες εμπειρίες. Τα προϊόντα της Xiaomi είναι διαθέσιμα σε πάνω από 100 χώρες και περιοχές του κόσμου. Τον Αύγουστο του 2023, η εταιρεία εντάχθηκε στη λίστα Fortune Global 500 για πέμπτη φορά, στην 360ή θέση. 


Η Xiaomi αποτελεί μέλος των χρηματιστηριακών δεικτών Hang Seng, Hang Seng China Enterprises, Hang Seng TECH και Hang Seng China 50. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Xiaomi επισκεφτείτε το
  https://www.mi.com/global/discover/newsroom.

Facebook Comments