Ο Ευάγγελος Μαρινάκης γεννήθηκε στο λιμάνι του Πειραιά στις 30 Ιουλίου 1967. Κατά τη διάρκεια της εξαιρετικής επιχειρηματικής και εφοπλιστικής καριέρας του, ο κ. Μαρινάκης απέκτησε παγκόσμια αναγνώριση στη διεθνή ναυτιλιακή βιομηχανία ως πρόεδρος της Capital Maritime & Trading Corporation. Είναι επίσης ιδιοκτήτης δύο ποδοσφαιρικών συλλόγων, της ΠΑΕ Ολυμπιακός και της Nottingham Forest, καθώς και αφοσιωμένος και ιδιαιτέρως δραστήριος φιλάνθρωπος.

Ο Ευάγγελος Μαρινάκης σπούδασε στο Λονδίνο και απέκτησε πτυχίο BA στη Διεθνή Διοίκηση Επιχειρήσεων και στη συνέχεια μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις Διεθνείς Σχέσεις. Ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα του, ο Ευάγγελος Μαρινάκης εισήλθε στη ναυτιλιακή βιομηχανία μετά την αποφοίτησή του, υπηρετώντας ως εμπορικός διευθυντής στην Capital Ship Management Corporation. Σε αυτόν τον ρόλο, ο κ. Μαρινάκης επέβλεψε την επιτυχία και την ανάπτυξη πολλών επιχειρήσεων που σήμερα αποτελούν μέρος του καταξιωμένου ομίλου εταιρειών Capital Maritime.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ίδρυσε την Capital Maritime & Trading Corporation το 2005. Ο παγκόσμιος ναυτιλιακός οργανισμός άνθισε και επεκτάθηκε σημαντικά με την πάροδο των ετών, διαθέτοντας σήμερα έναν τεράστιο στόλο πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου (bulk carriers) και δεξαμενόπλοιων. Διαχειριζόμενος έναν συνολικό στόλο 120 πλοίων με συνολική χωρητικότητα περίπου 12,5 εκατομμυρίων τόνων, ο ρόλος του Ευάγγελου Μαρινάκη στην Capital Maritime & Trading Corporation του έχει εξασφαλίσει μια θέση σε κάθε έκδοση των “100 πιο επιδραστικών ανθρώπων στη ναυτιλιακή βιομηχανία” της περίφημης Lloyds List από το 2010, με τον κ. Μαρινάκη να κατατάσσεται στην 22η θέση το 2023.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης διετέλεσε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Capital Product Partners LP από το 2007 έως το 2014. Ίδρυσε επίσης την Crude Carriers Corporation το 2010, η οποία συγχωνεύθηκε με την Capital Product Partners LP το 2011.

Ο Ευάγγελος Μαρινάκης, ως δια βίου οπαδός του Ολυμπιακού, απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών του ποδοσφαιρικού συλλόγου το 2010. Κατά τη διάρκεια της επταετούς θητείας του ως πρόεδρος του συλλόγου, οδήγησε την ΠΑΕ Ολυμπιακός στην εκπληκτική επίτευξη της κατάκτησης επτά διαδοχικών πρωταθλημάτων στην Ελλάδα. Όμως, η ενδοξότερη σελίδα στην πολυετή παρουσία του Βαγγέλη Μαρινάκη στο διοικητικό τιμόνι της “θρυλικής” ποδοσφαιρικής ομάδας του Πειραιά, έμελλε να γραφτεί με χρυσά γράμματα την Τετάρτη 29 Μαΐου του 2024. Ολοκληρώνοντας μια άκρως συναρπαστική ευρωπαϊκή χρονιά, ο “Θρύλος” κατέκτησε επάξια το πρώτο πολυπόθητο ευρωπαϊκό τρόπαιο. Στην κατάμεστη ΟΠΑΠ Αρένα, επιβλήθηκε της Φιορεντίνα και στέφθηκε τροπαιούχος του UEFA Europa Conference League. Έτσι, έγινε ο πρώτος ελληνικός ποδοσφαιρικός σύλλογος που το πέτυχε αυτό.

Παράλληλα με τον Ολυμπιακό Πειραιώς, ο Βαγγέλης Μαρινάκης δραστηριοποιείται επιχειρηματικά και στο αγγλικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Το 2017 ο Βαγγέλης Μαρινάκης απέκτησε την αγγλική ομάδα της Football League, Nottingham Forest, αφού πρώτα εξασφάλισε την έγκριση της αγγλικής Λίγκας για τα σχέδιά του να επαναφέρει την ομάδα στη δόξα του παρελθόντος (δις πρωταθλήτρια Ευρώπης). Υπό τη διοίκηση του κ. Μαρινάκη, η Nottingham Forest FC διαθέτει πλέον το μεγαλύτερο γήπεδο ποδοσφαίρου των East Midlands. Και εδώ, υπό τη διοικητική καθοδήγηση του Βαγγέλη Μαρινάκη, μέσα σε περίπου 5 χρόνια η Nottingham Forest FC κατάφερε να ανέβει κατηγορία και να μπει στα “χρυσά” σαλόνια της Premier League ύστερα από 23 “άγονα” χρόνια.

Εκτός από τα προαναφερθέντα κατορθώματα, ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει να επιδείξει και πλούσιο έργο στα κοινά του μεγάλου λιμανιού της χώρας. Ενώνοντας τις δυνάμεις του με τον νυν δήμαρχο Πειραιά και αντιπρόεδρο του Ολυμπιακού, Γιάννη Μώραλη, ο Βαγγέλης Μαρινάκης συνίδρυσε την πολιτική συμμαχία “Πειραιάς Νικητής” το 2014. Ο ανεξάρτητος πολιτικός συνδυασμός κατάφερε να θριαμβεύσει στις αυτοδιοικητικές εκλογές και ο Βαγγέλης Μαρινάκης κατάφερε να εκλεγεί πανηγυρικά στο δημοτικό συμβούλιο του Πειραιά. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης και ο Γιάννης Μώραλης δημιούργησαν τη συμμαχία «Πειραιάς Νικητής» με απώτερο στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων που ζουν κι εργάζονται στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, τη βελτίωση των υποδομών και την καθιέρωση της πόλης του Πειραιά ως έναν ακμάζοντα τουριστικό προορισμό.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει χρησιμοποιήσει την ιδιότητά του ως δημόσιο πρόσωπο και επιχειρηματικός ηγέτης για να επιτύχει θετικό κοινωνικό αντίκτυπο καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία. Μετά την ελληνική οικονομική κρίση, ο κ. Μαρινάκης δώρισε πάνω από 168.000 ευρώ στο “Greece Debt Free”, ενάν μη κερδοσκοπικό φιλανθρωπικό οργανισμό, για λογαριασμό της ποδοσφαιρικής ομάδας του Ολυμπιακού Πειραιώς, παρέχοντας σημαντική οικονομική στήριξη με στόχο την εξάλειψη του ελληνικού δημόσιου χρέους. Το 2013, ο Ευάγγελος Μαρινάκης διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στη δημιουργία μιας σημαντικής συνεργασίας μεταξύ της ΠΑΕ Ολυμπιακός και της UNICEF, υποστηρίζοντας ένα πρόγραμμα εμβολιασμού παιδιών στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει χρησιμοποιήσει ουκ ολίγες φορές τα προσωπικά του κεφάλαια για τη χρηματοδότηση έργων ανάπλασης στην πόλη του, τον Πειραιά, καθώς και για τη χρηματοδότηση και την επίβλεψη της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και επιχειρήσεων. Η Capital Maritime & Trading Corporation έχει επίσης λάβει διεθνή αναγνώριση με πολυάριθμα πολυπόθητα βραβεία της βιομηχανίας, ιδίως στον τομέα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και της βιωσιμότητας της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται το “Green Environmental Achievement Award” του λιμανιού του Long Beach της Νότιας Καρολίνας το 2014, το 2015 και το 2018, καθώς και το “Excellence Award” από την GREEN4SEA το 2015.

Facebook Comments