Για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση είναι στριμωγμένη. Όπως και πέρσι. Πριν το νέο μνημόνιο. Η… «σκληρή» διαπραγμάτευση και οι καθυστερήσεις οδήγησαν σε ξηρασία ρευστότητας και μπήκε «χέρι» στα αποθεματικά των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. 

Έτσι και τώρα, όλα δείχνουν πως η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί και τον Μάιο, χωρίς να υπάρχει στον ορίζοντα ημερομηνία ολοκλήρωσης των συζητήσεων, με την Ελλάδα να μπαίνει πλέον στην «διακεκαυμένη ζώνη» , όπως την είχε χαρακτηρίσει o Αλέξης Τσίπρας το 2015 λίγο μετά το τελεσίγραφο των δανειστών και λίγο πριν υπογράψει το τρίτο μνημόνιο. 

«Από δω και μπρος υπάρχει ναρκοπέδιο», είχε πει. «Αν η διαπραγμάτευση πάει Μάιο-Ιούνιο, καήκαμε», είπαν πρόσφατα Τσακαλώτος-Σταθάκης.  

Τα ταμεία του κράτους αναμένεται να στεγνώσουν τον επόμενο μήνα. Βρέθηκαν στο «κόκκινο» ήδη τον Απρίλιο και μια τρύπα 500 εκατ. ευρώ έκλεισε με αποθεματικά δημοσίων φορέων. Δηλαδή λίγο μετά το τελεσίγραφο των δανειστών για νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων «εδώ και τώρα» και λίγο πριν την υπογραφή του… τέταρτου μνημονίου. Όπως ακριβώς συνέβη και πέρσι. 

Το πού θα οδηγήσει αυτό το déjà vu ουδείς γνωρίζει. Αλλά αν κοιτάξουμε στα περσινά, ο Αλέξης Τσίπρας, όπως παρατηρούν και τα γερμανικά ΜΜΕ, έχει την τάση να ‘βραχυκυκλώνει’ όταν αισθάνεται ότι στριμώχνεται. Αποφεύγει την ευθύνη και αφήνει τις αποφάσεις στο εκλογικό σώμα. Πολύ πιθανόν να διοργανώσει ένα δημοψήφισμα ή να καταφύγει σε νέες εκλογές.

Αυτή τη φορά όμως οι δημοσκοπήσεις κάθε άλλο παρά υπέρ του είναι. Και όπως έχει δείξει τελικά η «πρώτη φορά αριστερά», σκοπός νούμερο ένα είναι η εξουσία. Δεν είναι λοιπόν καθόλου σίγουρο ότι αυτή τη φορά θα προκαλέσει κάτι τέτοιο. Ένας ανασχηματισμός, τύπου… νέος αέρας-νέοι δρόμοι-νέα.. ελπίδα, θα χαρίσει λίγο χρόνο ακόμα στην κυβέρνηση. Και με τη δική τους λογική κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα ακόμη δημοψήφισμα.

Και η αλήθεια είναι πως οι «έξω», δεν έχουν καμία διάθεση να την ρίξουν αυτή τη στιγμή. Γιατί έστω και με… κόνξες και ψευτοεπαναστάσεις, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει καταλήξει να εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους, να δέχεται και να τηρεί τελικά τις απαιτήσεις τους. 

Το Βερολίνο, οι Βρυξέλλες και το Παρίσι θέλουν πάση θυσία να αποφύγουν ένα τριπλό χτύπημα το καλοκαίρι: Προσφυγικό, Brexit, Grexit. Δεν θέλουν την Ελλάδα να προκαλεί αναταράξεις στην Ευρωζώνη. 

Αφού αυτή τη στιγμή η αριστερή κυβέρνηση είναι αυτή που βρέχει με φοροκαταιγίδες και μέτρα τους Έλληνες, δέχεται τα δώρα που λαμβάνει η Τουρκία στο προσφυγικό, και πολλά πολλά άλλα, είναι η ιδανική για να περάσουν όλες τους οι απαιτήσεις. Γι’ αυτό και ο Ντάισελμπλουμ αποφάσισε να δηλώσει ότι δεν υπάρχει τέταρτο μνημόνιο, για αυτό ο Σόιμπλε ο οποίος -αν και διατηρεί τις γνωστές ενστάσεις του – το τελευταίο διάστημα δηλώνει… αισιόδοξος, γι αυτό και ο Ολάντ συνεχίζει να κάνει «μασάζ» στον Τσίπρα, γι αυτό η Μέρκελ σηκώνει τα τηλέφωνα, του μιλάει και τον «στηρίζει», γι αυτό Γιούνκερ και Μοσκοβισί δίνουν ελπίδες και κουράγιο στην αξιολόγηση, για αυτό και ο Ντράγκι δεν βάζει εμπόδια και ανοίγει δρόμους. 

Πολύ απλά γιατί κοινός στόχος όλων τους είναι να αποφευχθεί μία νέα ελληνική κρίση στην ευρωζώνη αυτή τη στιγμή. Και μπορεί να αποφευχθεί. Αφού ο Τσίπρας μέσα σε 15 μήνες είπε «Ναι» σε δύο μνημόνια.

Και για να μην έχουμε αυταπάτες, τα «προληπτικά» μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ, κάθε άλλο παρά στην… κάβα θα μείνουν. Το πρωτογενές πλεόνασμα-έκπληξη, εκτός του ότι έχει ήδη αποτιμηθεί πλήρως στις διαπραγματεύσεις όπως δήλωσαν αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες, επετεύχθη με τρόπο μη… επαναλαμβανόμενο. 

Το 2015 υπό το φόβο του κουρέματος καταθέσεων πολλοί φορολογούμενοι έτρεξαν να πληρώσουν ή και να εξοφλήσουν φόρους που σε… νορμάλ περιπτώσεις θα ρύθμιζαν ή θα αποπλήρωναν σταδιακά, κι έτσι έδωσαν ένα αναπάντεχο push στα έσοδα του κράτους. 

Παράλληλα, τα νέα μέτρα σε ασφαλιστικό και φορολογικό θα εκτινάξουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, έτσι τα 5,4 δισ. ευρώ θα είναι αδύνατο να συγκεντρωθούν. Η λήψη περαιτέρω μέτρων και το… άδειασμα της κάβας, θα είναι μονόδρομος. Το μνημόνιο 4 – όπως έχουμε γράψει εδώ και καιρό σε αυτή την στήλη – είναι γεγονός.

Facebook Comments