Αυτά είναι τα αποτελέσματα της ανοησίας. Της  ανοησίας που χαρακτηρίζει αυτή την κυβέρνηση από την πρώτη μέρα. Αλλά ας μην μιλήσουμε για τα παλιά, ας πούμε κάτι για τα τελευταία… κατορθώματά της. Αυτά που λόγω βλακείας αφαιρούν σημαντική ανάσα από την ελληνική οικονομία και καταλήγουν σε ακόμη ένα μεγάλο χαστούκι. Από τον Ντράγκι.

Ενώ λοιπόν πήγαν στον Eurogroup στις 24 Μαΐου και χειροκροτούσαν τους εαυτούς τους για τη μεγάλη τους νίκη αφού κέρδισαν το (περίπου) κλείσιμο της αξιολόγησης και την (κάπου , κάπως, κάποτε) ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, βγήκε λίγες μέρες μετά ο… άλλος τους εαυτός, το διαβολάκι της ρήξης, και σκαρφίστηκε νέα ναζάκια προς τους δανειστές, με στόχο να… καλοπιάσει τους βουλευτές της συγκυβέρνησης, αφού ο στόχος του «κατσικώνομαι όσο μπορώ στην καρέκλα της εξουσίας», παραμένει ακούνητος.

Έτσι, έστειλαν ένα γράμμα στους δανειστές λέγοντας πως δεν μπορούν να εφαρμόσουν αυτά που… συμφώνησαν στο Eurogroup ότι θα εφαρμόσουν. Κι έτσι προκάλεσαν νέα αναταραχή στις σχέσεις με τους δανειστές, νέες επιζήμιες καθυστερήσεις και υπογράμμισαν για μία ακόμη φορά ότι δεν μπορεί να τους εμπιστευτεί κανείς, ακολουθώντας την γνωστή οδό του φωνάζω, χτυπιέμαι αλλά τελικά κάνω πίσω στα πάντα όλα.

Κι έτσι, κατέληξαν να τρέχουν τελευταία στιγμή να κλείσουν ότι είχε μείνει ανοιχτό για να προλάβουν λένε.. την απόφαση του Ντράγκι. Ημαρτον δηλαδή! Αφού ξέρεις ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην τα εφαρμόσεις, τι βγαίνεις και προκαλείς «θέματα», λίγες μέρες πριν την απόφαση της ΕΚΤ. Γιατί η ΕΚΤ, να τα λέμε και αυτά, αν στις επόμενες ημέρες της 24ης Μαΐου είχε δει ότι έκλεισε η αξιολόγηση, τοwaiver θα το επανέφερε.

Όπως μου είπε πριν λίγες μέρες επικεφαλής οικονομολόγος τράπεζας του εξωτερικού με παρουσία στην Ελλάδα: «Mα τόσο ανόητη είναι η ελληνική κυβέρνηση που θέλει να γιορτάσει το waiver της ΕΚΤ και πάει και στέλνει επιστολή λέγοντας ότι δεν μπορεί να εφαρμόσει την συμφωνία». «Τόσο», του απάντησα εγώ.

Και θα πει κανείς, ε εντάξει δεν έγινε και τίποτα, ο Ντράγκι διαμήνυσε ότι θα επαναφέρει το waiver λίγο αργότερα. 

Και όμως. Αυτό το αργότερα, όπως το όρισε ο Ντράγκι, έχει τεράστια σημασία. Όπως είπε, πρώτα θα ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα και μετά θα αποφασιστεί η επαναφορά του waiver και θα χρειαστεί ακόμη μία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ προτού ληφθεί η απόφαση. Επιπλέον πρόσθεσε πως η ΕΚΤ θα περιμένει τις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου του ESMγια την πορεία του ελληνικού προγράμματος.

Αξίζει να σημειώσουμε πως οι επόμενες συνεδριάσεις του ΔΣ της ΕΚΤ είναι προγραμματισμένες για τις 22 Ιουνίου, τις 6 και τις 22 Ιουλίου. Αν και δεν το ξεκαθάρισε ο Ντράγκι, ωστόσο είναι δύσκολο να υπάρξει νωρίτερα από αυτές τις ημερομηνίες κάποια τηλεδιάσκεψη του ΔΣ, καθώς κάτι τέτοιο θα προϋπέθετε απόφαση από τους κεντρικούς τραπεζίτες. Άλλωστε, με αυτήν την ελληνική κυβέρνηση, ο Ντράγκι δεν έχει κανένα λόγο να βιαστεί.

Το νωρίτερο λοιπόν να υπάρξει κάποια απόφαση στα τέλη του μήνα, αν και η ημερομηνία της συνεδρίασης «συμπίπτει» με το βρετανικό δημοψήφισμα. H ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εύχεται να αποφασιστεί το waiver στις 22 Ιουνίου γιατί εκείνη την ημέρα ξεκινά και το νέο πρόγραμμα φθηνού δανεισμού της ΕΚΤ.

Αν «χαθεί» ο Ιούνιος και το waiver πάει για… Ιούλιο και βλέπουμε, τότε το «χτύπημα» θα είναι μεγάλο. Γιατί; Οι ελληνικές τράπεζες, μέχρι να γίνει η επαναφορά του waiver, δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα προγράμματα ρευστότητας της ΕΚΤ και να απεξαρτηθούν από τον ακριβό ELA. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν στην πρώτη πράξη της νέας σειράς πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ, ΤLTRO 2, που ξεκινά στις 22 του μήνα. Aυτό θα αποτελούσε το καλό νέο από την επαναφορά του waiver.

Το νέο TLTRO θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να δανειστούν με αρνητικά επιτόκια για 4 χρόνια. Αυτό, σύμφωνα με την BofAMerrill Lynch, είναι σημαντικότερο για την ελληνική οικονομία και από την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE). 

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να δανειστούν έως και 27 δισ. ευρώ σε νέα κεφάλαια μέσω τουTLTRO καθώς: Έχουν σήμερα περίπου € 12 δισ. υφιστάμενου δανεισμού TLTRO που εκκρεμεί και είναι επιλέξιμες για € 39 δισ. του συνολικού δανεισμού TLTRO (και από τα παλαιά και από τα νέα προγράμματα), έτσι μπορούν να δανειστούν 27 δισ. ακόμα.

Επίσης, τα παραπάνω, είναι βέβαιο ότι θα οδηγούσαν τους οίκους αξιολόγησης που «βαθμολογούν» τα ελληνικά ομόλογα ως σκουπίδια, να προχωρήσουν σε αναβάθμιση της Ελλάδας αλλά και των ratings των ελληνικών τραπεζών.

Ο επόμενος, δεύτερος γύρος TLTRO είναι προγραμματισμένος για τον Σεπτέμβριο. Οπότε το τρένο της καλοκαιρινής ρευστότητας κινδυνεύει να χαθεί. Μαζί με αυτό και η βελτίωση του κλίματος και της εικόνας των τραπεζών. Λόγω βλακείας.

Facebook Comments