Η ελληνική κυβέρνηση περιμένει να εκταμιεύσει τον Σεπτέμβριο 2,8 δισ. ευρώ και άλλα 6,1 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο για να «σωθεί» για μία ακόμη φορά η κατάσταση. Αλλιώς τι; Σιγά, θα πάρει και άλλα μέτρα…

Για να αποφύγει την… παράδοση (των νέων μέτρων), θα πρέπει εναλλακτικά να διεκπεραιώσει τα 16 προαπαιτούμενα, και να ολοκληρώσει επιτυχώς και χωρίς καθυστερήσεις τη δεύτερη αξιολόγηση. 

Από τα περίπου 9 δις. ευρώ, τα 3,1 δισ. ευρώ θα πάνε για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Για να γίνουν όλα αυτά σημαίνει ότι θα «περάσουν» αναίμακτα οι θέσεις του ΔΝΤ για τα εργασιακά και θα έλθει και η ενεργοποίηση του υπερ-Ταμείου των ιδιωτικοποιήσεων.

Ως τον Σεπτέμβριο δηλαδή, μέσα σε 40 μέρες, θα πρέπει να έχουν μεταφερθεί στο ταμείο αυτό η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, τα ΕΛΤΑ, ο Ο ΛΘ, το Μετρό, η ΕΛΒΟ, η ΕΑΒ και το υπόλοιπο της ΔΕΗ, να έχει ψηφιστεί η σύμβαση του Ελληνικού και να έχει μεταβιβαστεί το 5% του ΟΤΕ με την DeutscheBank να τηρεί προς το παρόν σιγήν ιχθύος σχετικά με τις προθέσεις της.

Επίσης εκκρεμεί και η κατάθεση και η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής 2017-2020, το οποίο όπως δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος «ακόμα παραμένει ανοιχτό», καθώς και οι εξωδικαστικοί συμβιβασμοί για τα κόκκινα δάνεια.

Παράλληλα η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στον εξορθολογισμό των ειδικών μισθολογίων, στο άνοιγμα των επαγγελμάτων (που έπρεπε να έχει ήδη κλείσει τον Ιούνιο), στην απελευθέρωση των προμηθειών φυσικού αερίου κτλ, κτλ.

Μπορεί το τσουνάμι των κατασχέσεων από την Εφορία και η αύξηση του ΦΠΑ στο 24% να έδωσαν κάποια ανάσα στα έσοδα, ωστόσο δεν είναι αρκετή για να σώσει την ρευστότητα του Δημοσίου από το πλήρες «στέγνωμα». Και αυτό γιατί οι χρηματοδοτικές ανάγκες έως το τέλος του έτους ανέρχονται στα 6,9 δισ. ευρώ και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για εφησυχασμό.

Ήδη το  Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής διαμήνυσε ότι «βλέπει» κίνδυνο αποτυχίας του προγράμματος και νέα μέτρα, τονίζοντας ότι «η ύφεση βαθαίνει με ανησυχητικές ενδείξεις».

Συγκεκριμένα στην έκθεση αναφέρεται ότι, «όσο η συνταξιοδοτική δαπάνη παραμένει σε υψηλά επίπεδα δε μπορούμε να μιλάμε για βιωσιμότητα του συστήματος» και εάν τα ελλείμματα δεν καλυφθούν, αυτό συνεπάγεται νέες περικοπές στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις». Ουπς!

Επίσης επισημαίνεται ότι εκκρεμούν μία σειρά από κρίσιμες αποφάσεις έως την δεύτερη αξιολόγηση «σε εξαιρετικά ευαίσθητους τομείς, που θα προκαλέσουν κατά πάσα πιθανότητα νέες αναταράξεις». «Οι επόμενοι μήνες θα φέρουν νέες δοκιμασίες για την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση», προειδοποιεί το Γραφείο. «Ουπς!» νούμερο 2…

Όπως τονίζει, «η επανάληψη δηλώσεων για ασαφείς γραμμές που η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη να υπερβεί μπορεί να προκαλέσει τον Σεπτέμβριο νέες αβεβαιότητες και να επιβραδύνει την ανάκαμψη της οικονομίας και τη βελτίωση της απασχόλησης…

Επίσης η έκθεση επισημαίνει το… αυτονόητο για το οποίο στην κυβέρνηση κάνουν τους… Κινέζους. Ότι δηλαδή η φορο-λαίλαπα έχει γονατίσει ους Έλληνες φορολογούμενους οι οποίοι απλά δεν… έχουν και δεν αντέχουν πλέον να πληρώσουν τίποτα, ενώ παράλληλα αυξάνεται η διάθεση για φοροδιαφυγή, αυτό δηλαδή που θέλει να καταπολεμήσει η κυβέρνηση.

«Η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει ήδη εξαντληθεί. Με τη θέσπιση και των νέων φορολογικών επιβαρύνσεων στους έμμεσους και άμεσους φόρους οι φορολογούμενοι καλούνται στην ουσία να μειώσουν την καταναλωτική τους δαπάνη προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις παλιές και νέες τους υποχρεώσεις ενώ τα κίνητρα για φοροδιαφυγή αυξάνονται».

Κι όμως, για να ξεφύγει η κυβέρνηση και από αυτό το εμπόδιο της β΄ αξιολόγησης, όπως έχει αποφύγει και τόσα άλλα στο παρελθόν, θα ενδώσει σε… νέα μέτρα, πατώντας πάνω από τα «πτώματα» των λουκέτων που θα συνεχίσουν να σαρώνουν την αγορά, γιατί αυτό είναι – κάθε φορά – το αποτέλεσμα των καθυστερήσεών της και των «κόκκινων γραμμών» της που γίνονται «ναι σε όλα». Εκτός και αν έρθει τελικά ο Γκοντό. Αλλά ούτε ο ίδιος ο Μπέκετ δεν γνώριζε ποιος είναι.

Facebook Comments