Τα κόκκινα δάνεια σύντομα θα εξελιχθούν σε μία νέα πολιτική και οικονομική κρίση για την Ελλάδα. Οι αλλαγές των διοικήσεων στις τράπεζες ήδη φοβίζουν τους Έλληνες επιχειρηματίες αφού είναι άγνωστη η στρατηγική που θα ακολουθήσουν οι «ξένοι», με την πλειοψηφία να εκτιμά ότι θα είναι πολύ πιο ψυχροί στην συμπεριφορά τους από ότι οι προηγούμενες διοικήσεις. Και δεν φοβίζουν μόνο αυτές τις επιχειρήσεις που είναι ήδη αντιμέτωπες με το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και αυτές που είναι ακόμη «πράσινες», αφού αν αλλάξουν οι… ευαισθησίες των διοικήσεων, και με δεδομένη την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των επιχειρηματιών από τον δεύτερο γύρο αύξησης του ΦΠΑ και την βαριά φορολογία, σύντομα πολλά «υγιή» δάνεια θα γίνουν επισφαλή.

Με αυτά τα δεδομένα, το επόμενο διάστημα και μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να είναι εκρηκτικό για την αγορά, αφού πολλές επιχειρήσεις θα οδηγηθούν με μαθηματική ακρίβεια σε λουκέτο. Και αυτό θα έρθει να προστεθεί στα περισσότερα από 19.000 λουκέτα επιχειρήσεων από τις αρχές του χρόνου, σύμφωνα με το στοιχεία του ΓΕΜΗ, τη στιγμή που ο αριθμός αυτών που άνοιξαν περιορίστηκε λίγο πάνω από τις 16.000, με την αυξημένη φορολογία και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών να οδηγούν όχι μόνο στο κίνητρο διακοπής της επιχειρηματικής δραστηριότητας, αλλά κυρίως στο… αντικίνητρο για έναρξη νέων επιχειρήσεων.

Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο λοιπόν, ότι η παρουσία των ξένων στις διοικήσεις των τραπεζών θα έχει… κορώνα στο κεφάλι της το ξεφόρτωμα των κόκκινων δανείων, όπως άλλωστε το προστάζουν και οι δανειστές, βγάζοντας έτσι την πρίζα από χιλιάδες επιχειρήσεις, ενώ δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι θα βρεθούν στον δρόμο. Παράλληλα, προμηθευτές και κάτοχοι επιχειρηματικών ακινήτων θα βρεθούν αντιμέτωποι με σημαντικές απώλειες.

Αυτό θα σημάνει και την συρρίκνωση της παραγωγικότητας, την εκ νέου εκτόξευση της ανεργίας και την νέα αποστροφή των επενδύσεων, βαθαίνοντας ακόμη περαιτέρω την ύφεση. Μοιάζει με έναν φαύλο κύκλο , στον οποίο σαφώς έχουν μερίδιο ευθύνης τόσο οι διοικήσεις των εταιρειών αλλά και αυτές των τραπεζών, ωστόσο το αποτελέσμα παραμένει εκρηκτικό για την οικονομία.

Η Τράπεζα της Ελλάδος πρόσφατα έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου προβλέποντας νέα αύξηση των κόκκινων δανείων εντός του 2016, ενώ προειδοποίησε για περαιτέρω αστάθεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το πιστοδοτικό κενό για την οικονομία ξεπερνά τα 34,5 δισ. ευρώ και δεν απέκλεισε νέες κεφαλαιακές ανάγκες, αν οι μακροοικονομικές συνθήκες αποδειχθούν λιγότερο ευνοϊκές.

Αυτή την εβδομάδα και η Citigroup χτύπησε καμπανάκι, τονίζοντας ότι με την ελληνική οικονομία να εξακολουθεί να βρίσκεται σε ύφεση και τα επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων δανείων να παραμένουν πολύ υψηλά,  η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών παραμένει επισφαλής, παρά τους αρκετούς γύρους ανακεφαλαιοποιήσεων που έχουν περάσει.

Το επόμενο διάστημα λοιπόν οι τράπεζες και επιχειρήσεις θα επιλέξουν έναν  από τους λίγους δρόμους που υπάρχουν: λουκέτο, λύση της δανειακής συμφωνίας και ένταξη στο άρθρο 99 για προστασία από πιστωτές ή κεφαλαιοποίηση μέρους των δανείων και αναδιάρθρωση του δανεισμού, γεγονός που θα ανεβάσει το βουνό των κόκκινων δανείων τα οποία στην συνέχεια θα πρέπει να δοθούν στα funds σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, με βαριές ζημιές για τις τράπεζες. Και ο φαύλος κύκλος θα συνεχιστεί, οδηγώντας τις σε νέα κεφαλαιακά κενά, φέρνοντας στην επιφάνεια σενάρια για bail-in.

Η ώρα της αλήθειας πλησιάζει και η κυβέρνηση σύντομα θα βρεθεί προ των ευθυνών της. Από το… «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη, και το «τα κόκκινα δάνεια δεν θα πουληθούν σε ξένα funds. Αυτό είναι δέσμευση», τώρα μία κατάρρευση – δίχως προηγούμενο – της επιχειρηματικότητας, είναι ante portas. Καθόλου τυχαίος δεν είναι λοιπόν ο ξαφνικός «πόλεμος» που ξεκίνησε  η κυβέρνηση προς τον Γιάννη Στουρνάρα , «δείχνοντάς» τον για τον «αφελληνισμό» των ελληνικών τραπεζών.  Όσο και αν οι κύριοι της κυβέρνησης ψήφιζαν και με τα… δύο χέρια τους νόμους που τους επέβαλαν οι δανειστές…

Facebook Comments