Εδώ και έναν περίπου μήνα έχει αρχίσει να εκδηλώνεται ένα σιωπηρό ενδιαφέρον για τα ελληνικά ομόλογα από τα hedge funds αλλά και τις μεγάλες επενδυτικές τράπεζες κυρίως των ΗΠΑ. Μόνο στις λέξεις φυσικά γιατί υπάρχουν ακόμα πολλά… «εάν» αλλά και γιατί οι μνήμες από το… κάψιμο του 2014-2015 είναι ακόμα νωπές. Η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε κανονικά να αδράξει την ευκαιρία, αλλά από την άλλη είναι η ίδια κυβέρνηση η οποία έστειλε στον… κουβά πολλούς από τους επενδυτές που τόλμησαν να «ψηφίσουν» Ελλάδα πριν δύο χρόνια.

Αυτή τη στιγμή, το διεθνές περιβάλλον ης αγοράς ομολόγων κυριαρχείται από χαμηλές αποδόσεις ρεκόρ, με ομόλογα αξίας 13 τρις δολ. να έχουν μάλιστα αρνητικές αποδόσεις. Από την άλλη, οι διεθνείς επενδυτές που βρίσκονται στο κυνήγι των αποδόσεων, έχουν πέσει με τα μούτρα στις αμερικάνικες μετοχές καθώς και τα assets(ομόλογα και μετοχές) των αναδυόμενων αγορών. Αυτή τη στιγμή λοιπόν σημειώνεται μία επενδυτική μανία προς τις υψηλές αποδόσεις. Γι αυτό βλέπουμε του δείκτες της Wall Street να χτυπούν ρεκόρ και για αυτό βλέπουμε τις εισροές κεφαλαίων στις αναδυόμενες αγορές να αγγίζουν και αυτές ρεκόρ ενώ οι εκροές από τις μετοχές της ευρωζώνης να συνεχίσουν το αρνητικό τους σερί.

Αυτή είναι μία τάση που κανονικά η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε εκμεταλλευτεί.  Όπως τον Απρίλιο του 2014. Τότε, η απόφαση της Fed να αρχίσει την σταδιακή διακοπή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ανάγκασε τους επενδυτές να αναζητήσουν αποδόσεις εκτός των χρηματιστηριακών αγορών και αυτό σε συνδυασμό με το ότι το ελληνικό πρόγραμμα βρισκόταν σε καλή τροχιά και τα μηνύματα για την ελληνική οικονομία είχαν αρχίσει να γίνονται θετικά, η έκδοση των 5ετών ελληνικών ομολόγων έγινε ανάρπαστη με προσφορές ύψους 20 δισ. ευρώ από 550 επενδυτές. Μετά όμως ακλούθησαν οι ευρωεκλογές και οι δεύτερη έξοδος της Ελλάδας με 3ετή ομόλογα, συνέπεσε με το «κανόνι» της πορτογαλικής Banco Espirito Santo.

Και από τότε, τα πράγματα πήγαν προς το χειρότερο. Εκλογές, επιχείρηση «ρήξη» από ΣΡΙΖΑ προς δανειστές και η Ελλάδα βρέθηκε μία ανάσα πριν το Grexit, με την απόδοση των ομολόγων από το περίπου 5% που βρισκόταν το καλοκαίρι του 2014, να εκτοξεύεται στο 20% μέσα σε έναν χρόνο, καίγοντας όσους επενδυτές «πίστεψαν» την Ελλάδα.

Παρόλα αυτά οι ίδιοι επενδυτές, όπως η JP Morgan και η Goldman Sachs, λένε σήμερα… «περασμένα ξεχασμένα» και δηλώνουν πρόθυμοι να επενδύσουν ξανά στα ελληνικά ομόλογα όταν η χώρα βγει στις αγορές. Αν η κυβέρνηση δεν είχε καθυστερήσει την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, τώρα η Ελλάδα θα είχε ενταχθεί στο QE της ΕΚΤ και το κύμα των επενδυτών που κυνηγά τις αποδόσεις θα είχε στραφεί προς τους ελληνικούς τίτλους, έστω και αν η ποσότητα τους είναι περιορισμένη αφού πολλά από τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται στα χέρια των δανειστών. Όπως και να έχει, θα είχε ανοίξει ο δρόμος προς την έξοδο στις αγορές, αρκεί οι δανειστές να έλεγαν ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι «οn track». Αυτό θέλουν να ακούσουν οι επενδυτές. Αντί αυτού, ακούν συνέχεια για καθυστερήσεις και για οπισθοχωρήσεις.

Αύτη τη στιγμή το ελληνικό 10ετές έχει απόδοση 8% και τα τελευταία στοιχεία για το ΑΕΠ έκαναν ακόμη και τους ξένους να μιλούν για σαφή βελτίωση της ελληνικής οικονομίας. Αν κανείς συγκρίνει την Ελλάδα με την Πορτογαλία, επενδυτικά η χώρα μας θα έπρεπε να ξεχωρίζει.

Η Πορτογαλία βιώνει μία τραπεζική κρίση, μία από τις πιο σημαντικές της τράπεζες, η Novo Banco, απειλείται με ζημιές, η οικονομική ανάπτυξη είναι αδύναμη, τα επίπεδα του δημόσιου και του ιδιωτικού χρέους υψηλά και η συμμετοχή της στο QE κρέμεται από ένα σχοινί αφού μόνο ένας οίκος, η DBRS, της δίνει αξιολόγηση επενδυτικού βαθμού και την κρατά στο παιχνίδι και αυτή την εβδομάδα την προειδοποίησε ότι η αξιολόγησή της κινδυνεύει.

Το 10ετές ομόλογο της χώρας δίνει απόδοση κοντά στο 3%. Το risk-reward των ελληνικών ομολόγων προφανώς είναι πολύ πιο ευνοϊκό.

Ωστόσο για πολλούς λόγους, οι καλές διαθέσεις των επενδυτών απέναντι στην Ελλάδα μένουν στα λόγια και δεν προχωρούν στην πράξη. Και εκεί θα μείνουν. 

Πώς να υλοποιηθούν άλλωστε, τη στιγμή που η ημερομηνία λήξης των capital controls παραμένει το ερώτημα του… ενός εκατομμυρίου, τη στιγμή που οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες δεν λένε να γυρίσουν με τίποτα και τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για να επιστρέψει η εμπιστοσύνη των αγορών αλλά στρέφεται στην μοναδική της επικέντρωση που είναι η παραμονή στην εξουσία μεhappenings περί αναθεώρησης τους συντάγματος και άλλα σόου. 

Η δήλωση από την Japonica Partners, η οποία εδώ και χρόνια επενδύει σε ελληνικά ομόλογα, τα λέει όλα: «Το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ανάκαμψη της Ελλάδας είναι η ανίκανη διοίκηση. Μόνο με μία έμπειρη διοίκηση η Ελλάδα μπορεί να χτίσει την εμπιστοσύνη στις αγορές κεφαλαίων», τονίζει ο Chris Magarian, επικεφαλής χρηματοοικονομικών της εταιρείας.

«Η ικανότητα χωρίς την εξουσία είναι εξίσου ανίσχυρη με την εξουσία χωρίς ικανότητα», Gustave Le Bon, Γάλλος ανθρωπολόγος.

Facebook Comments