Η κυβέρνηση-«μαχητής» από την μία μεριά, και από την άλλη οι έξι «διάσημοι» (Σόιμπλε, Τόμσεν, Μητσοτάκης, Γεννηματά, Στουρνάρας, Σημίτης) που θέλουν να την αποσταθεροποιήσουν. Θα τους δείξει όμως ο Αλέξης Τσίπρας! Θα πει ναι σε όλα! Survivor με τα όλα του ο πρωθυπουργός, και με δεύτερο μνημόνιο στο χέρι…

Το τέταρτο μνημόνιο, αυτό που θα ακολουθήσει την ολοκλήρωση του τρέχοντος στα μέσα του 2018, είναι γεγονός, αλλά κρύβεται μέσα σε αυτήν την β’ αξιολόγηση που πρέπει να κλείσει η ελληνική κυβέρνηση μέσα στο επόμενο διάστημα, και μάλλον προς τα τέλη του Μαΐου. 

Για ποιον άλλο λόγο να πρέπει να ψηφιστούν μέτρα για το 2019-2020 έτσι ώστε οι δανειστές να είναι σίγουροι ότι θα εφαρμοστούν, οποίος και αν βρίσκεται στην εξουσία; Αν η τρόικα φύγει σε περίπου 15 μήνες από σήμερα, ποιος ο λόγος να απαιτεί μεταρρυθμίσεις και ποιος ο λόγος να θέλει να ελέγχει και να παρακολουθεί τα πλεονάσματα για το μεσοπρόθεσμο διάστημα. 

Αυτό έχει αποφασιστεί εδώ και καιρό, από τον Μάιο του 2016 και πιο επίσημα στο Eurogroup του περασμένου Δεκεμβρίου όπου συμφωνήθηκε το 3,5% του ΑΕΠ για τα πλεονάσματα μεσοπρόθεσμα, δηλαδή για τουλάχιστον  5 χρόνια.

Επίσης,  «επιβεβαιώνεται» και από τα μέτρα που αποφασίστηκαν για το χρέος. Τα βραχυπρόθεσμα «τώρα», τα μεσοπρόθεσμα μετά το τέλος του προγράμματος, και τα μακροπρόθεσμα αργότερα, σταδιακά. Αυτό σημαίνει ότι η  Ελλάδα θα βρίσκεται στο έλεος των μνημονίων για ένα «μακροπρόθεσμο» διάστημα.

Η Νέα Δημοκρατία το ξέρει πολύ καλά, για αυτό και επαναλαμβάνει ότι «οδηγούμαστε στο τέταρτο μνημόνιο» ή ότι το «τέταρτο μνημόνιο είναι ήδη εδώ». Η αξιωματική αντιπολίτευση ωστόσο είναι «τυχερή» διότι θα παραλάβει την εξουσία με την Ελλάδα να βρίσκεται ήδη στο τέταρτο μνημόνιο, το δεύτερο της Αριστερής κυβέρνησης.

Ας μην κοροϊδευόμαστε. Είναι δυνατόν το 2019 να πετσοκοπούν συντάξεις και αφορολόγητο κατά σχεδόν 3,6 δισ.  ευρώ συνολικά και να μην… είμαστε σε μνημόνιο; Αν δεν είναι αυτό μνημόνιο, τότε τι είναι. Όπως και όποια άλλη χρονιά από τις επόμενες που θα ακολουθήσουν, για να επιτευχθεί το 3,5% στο πλεόνασμα…

Όπως έχουμε πει αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα, η συμφωνία για την αξιολόγηση έχει κλείσει, απλά η κυβέρνηση ψάχνει το σωστό αμπαλάρισμά της. 

Για αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας θυμήθηκε και πάλι το Σαββατοκύριακο το αφήγημα των «εχθρών» της διαπραγμάτευσης αλλά και αυτό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Όπως ανέφερε στην εφημερίδα Έθνος, «Θα κλείσει η συμφωνία, θα ψηφίσουμε μέτρα και αντίμετρα, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά το 2019 -και αυτό μόνο εάν, εν τω  μεταξύ, υπάρχουν ουσιαστικά μέτρα για το χρέος και έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται».

Η εφαρμογή των μέτρων για το χρέος όμως έχει ήδη συμφωνηθεί πως –αν χρειαστεί- θα γίνει μετά το καλοκαίρι του 2018, όχι τώρα. Έτσι ο κ. Τσίπρας απλά φτιάχνει και πάλι ένα ανούσιο και ψεύτικο αφήγημα για να ηρεμήσει τα εσωκομματικά πνεύματα. Και ας έρθουν οι «κακοί» πιστωτές, οι υπονομευτές της διαπραγμάτευσης, να πουν ότι τώρα δεν μπορούν να εφαρμοστούν τα μέτρα για το χρέος (την αλήθεια δηλαδή…).

Παράλληλα, η κυβέρνηση θυμήθηκε και πάλι το μέτωπο των «βομβιστών» της διαπραγμάτευσης και των «εχθρών»,  εκτός από τα στανταράκια Σόιμπλε και Τόμσεν, και τους Μητσοτάκη, Γεννηματά, Σημίτη και Στουρνάρα.

Εξ ου και το πρωτοσέλιδο της Αυγής: «Σχέδιο αποσταθεροποίησης από το παλιό σύστημα. Λίγο πριν από την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους δανειστές. Το «συμφωνητικό» Μητσοτάκη – Γεννηματά για ανατροπή της κυβέρνησης, ο ρόλος Σημίτη και Στουρνάρα και τα φαντάσματα των εξοπλισμών, του Χρηματιστηρίου και της Υγείας. “Ανένδοτος” αγώνας από την κυβέρνηση για να εμπεδωθεί η σταθερότητα και να βγουν από την ντουλάπα οι σκελετοί του παρελθόντος».

Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ προσπαθούν να «περάσουν» το μαχαίρι στις συντάξεις και το αφορολόγητο καθώς και το ξεπούλημα της ΔΕΗ ως… επιτεύγματα, στήνοντας την ύπαρξη ενός σκηνικού «πολέμου» κατά της κυβέρνησης, η οποία ωστόσο θα τους συντρίψει όλους και τους έξι, και θα… περάσει την συμφωνία ηρωικά, όντας μάλιστα έτοιμη να ψηφίσει τα μέτρα ακόμα και την Μεγάλη Εβδομάδα αν χρειαστεί. Οι άθλοι του Αλέξη Τσίπρα στον δρόμο προς το τέταρτο μνημόνιο. Τους νίκησε όλους και έκλεισε την (σκληρή) συμφωνία. Μέχρι την επόμενη

Facebook Comments