Η πολυαναμενόμενη φορολογική μεταρρύθμιση των Ρεπουμπλικάνων είναι προ των πυλών της εφαρμογής της, αφού πέρασε τόσο από τη Γερουσία όσο και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, και αυτή η εξέλιξη θα είναι θετική για τις μετοχές, αλλά όχι για το δολάριο, όπως σημειώνει η UBS.

Ωστόσο, ενώ το δολάριο επωφελήθηκε στις αρχές του έτους από την αισιοδοξία για την ατζέντα υπέρ του αναπτυξιακού προγράμματος του Προέδρου Trump, η UBS δεν περιμένει ότι η φορολογική μεταρρύθμιση θα δώσει μια διαρκή ώθηση στο δολάριο έναντι του ευρώ, για τους εξής λόγους:

Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve ανέφεραν ότι δεν αναμένουν ότι το φορολογικό πακέτο θα ενισχύσει σημαντικά τον πληθωρισμό. Ως αποτέλεσμα, δεν αναμένεται το δολάριο να επωφεληθεί από την επιτάχυνση του ρυθμού της νομισματικής χαλάρωσης.

Επίσης, οι φοροαπαλλαγές για τις αμερικανικές εταιρείες που επαναπατρίζουν τα κέρδη που πραγματοποιούν στο εξωτερικό είναι απίθανο να οδηγήσουν σε αύξηση της ζήτησης για δολάρια ΗΠΑ. Ενώ οι εταιρείες έχουν συσσωρεύσει περίπου 3,1 τρισεκατομμύρια δολάρια κερδών στο εξωτερικό, μεγάλο μέρος αυτού είναι ήδη σε δολάρια ΗΠΑ.

Τέλος, το αμερικανικό νόμισμα αναμένεται να επιβαρυνθεί από το μεγάλο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, ιδιαίτερα σε σχέση με την ευρωζώνη. Το χάσμα στις θέσεις του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μεταξύ των ΗΠΑ (-2,6% του ΑΕΠ) σε σύγκριση με την Ευρωζώνη (+ 3%) είναι τόσο μεγάλο όσο ήταν το 2005-2006, περίοδος κατά την οποία το δολάριο υποτιμήθηκε απότομα. Επιπλέον, η οικονομία της ευρωζώνης βρίσκεται σε αρχικό στάδιο ανάκαμψης, γεγονός που θα αυξήσει τη ζήτηση για τα assets της.

Έτσι, η UBS τονίζει ότι αναμένει ότι το ευρώ θα κερδίσει σημαντικό έδαφος έναντι του δολαρίου κατά το επόμενο έτος. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της η ισοτιμία ευρώ / δολαρίου θα φτάσει στο 1,18 στο επόμενο τρίμηνο, στο 1,22 σε έξι μήνες και στο 1,25 σε 12 μήνες.


Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments