Στην πτώση του ευρώ ποντάρουν τα hedge funds

8 λεπτά ανάγνωση
5 Ιουνίου 2014

Τα hedge funds που ειδικεύονται στην πρόβλεψη των κινήσεων των κεντρικών τραπεζών αυξάνουν τα στοιχήματα για υποχώρηση του ευρώ, καθώς οι αγορές προεξοφλούν επιθετικές κινήσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την αποδυνάμωση του ενιαίου νομίσματος.

Τα hedge funds τύπου global-macro, τα οποία επενδύουν σε μεγάλη γκάμα τοποθετήσεων ανάλογα με τις προβλέψεις και την ανάλυσή τους για τις τάσεις της οικονομίας και των αγορών, αύξησαν τις καθαρές θέσεις short (διαφορά ανάμεσα σε θέσεις short και long) στο ευρώ έναντι του δολαρίου από περίπου 14% του καθαρού ενεργητικού τους στο 18% τον τελευταίο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Lyxor, του επενδυτικού hedge fund με τα 21 δισ. δολ.

Η ανατροπή της ανατίμησης του ευρώ έχει γίνει βασική προτεραιότητα για την ΕΚΤ η οποία μάχεται για να αποτρέψει τη βύθιση της ευρωζώνης σε ένα επικίνδυνο σπιράλ αποπληθωρισμού.

Από τις αρχές Μαΐου, όταν ο Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, άφησε να εννοηθεί ότι η τράπεζα θα προχωρήσει σε νέα βήματα πολιτικής τον Ιούνιο, το ευρώ κινείται πτωτικά. Υποχώρησε από το 1,40 δολ. περίπου στο 1,36 δολ. που είναι το χαμηλότερο επίπεδο τριών μηνών.

Τα global macro hedge funds χτίζουν θέσεις ποντάροντας ότι ο κ. Ντράγκι θα ξεκινήσει πρόγραμμα αντισυμβατικών μέτρων νομισματικής πολιτικής και πως έτσι θα τους δώσει νέα κέρδη από trading. Πολλά τέτοια funds αντιμετώπιζαν προβλήματα κατά τη διάρκεια της χρονιάς καθώς προηγούμενα επενδυτικά τους στοιχήματα βγήκαν λάθος.

Τον προηγούμενο χρόνο, πολλοί manager τοποθετήθηκαν στην Ιαπωνία ποντάροντας σε μεγάλες θέσεις short για το γεν καθώς πίστευαν πως οι προσπάθειες του Τόκιο να δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία μέσω της υποτίμησης του γεν θα πετύχαιναν.

Η στρατηγική αποδείχθηκε εξαιρετικά κερδοφόρος για το μεγαλύτερο μέρος του προηγούμενου έτους. Παρόλα αυτά, μεγάλα funds, όπως το Brevan Howard που είναι ένα από τα μεγαλύτερα global macro hedge funds, δεν κατέγραψαν φέτος αντίστοιχη επιτυχία με αυτή την τοποθέτηση όπως το 2013, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκαναν στους επενδυτές.

Η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει την Πέμπτη σε νέα μείωση επιτοκίων και σε επιβολή αρνητικού επιτοκίου για τα κεφάλαια που καταθέτουν οι τράπεζες σε αυτή, πρακτικά χρεώνοντας τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς για το παρκάρισμα των χρημάτων στο overnight. Επίσης, η ΕΚΤ πιθανώς να χρησιμοποιήσει προγράμματα ενίσχυσης ρευστότητας για να ενθαρρύνει τον τραπεζικό δανεισμό των μικρών επιχειρήσεων, ειδικότερα στις χώρες της περιφέρειας του ευρωπαϊκού Νότου.

Η μείωση του κόστους δανεισμού και η νέα επέκταση στον ισολογισμό της ΕΚΤ θα πρέπει να συμβάλει στην υποχώρηση του ευρώ – αν και υπάρχει ο κίνδυνος νέων επενδυτικών εισροών στην ευρωζώνη με την προοπτική της ισχυρότερης ανάκαμψης που θα επιφέρει το αντίθετο αποτέλεσμα.

ΠΗΓΗ: FT.com

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Crypto σε ελεύθερη πτώση: Σχεδόν $1 δισ. «εξαϋλώθηκαν» σε μία ημέρα – Το μεγαλύτερο sell-off μετά το σοκ του Οκτωβρίου

Η αγορά των κρυπτονομισμάτων δέχεται νέο ισχυρό πλήγμα, καθώς τη Δευτέρα εκκαθαρίστηκαν

Bitcoin: Στη δίνη της μεγαλύτερης διόρθωσης από το 2022 – Πού κατευθύνεται η αγορά

Με αρνητικό πρόσημο ξεκίνησε η εβδομάδα για το Bitcoin, το οποίο βρίσκεται

Société Générale: Γιατί το 2026 θα είναι η χρονιά της Ευρώπης και ειδικά της περιφέρειας – Long σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία

Η Société Générale εμφανίζεται αισθητά πιο αισιόδοξη για την Ευρώπη το 2026