Διευρύνθηκε κατά €233 εκατ. το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το Δεκέμβριο

9 λεπτά ανάγνωση
20 Φεβρουαρίου 2018

Έλλειμμα 1,2 δισ. ευρώ παρουσίασε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το Δεκέμβριο, διευρυμένο κατά 233 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2016.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα της επιδείνωσης όλων των επιμέρους ισοζυγίων εκτός του ισοζυγίου αγαθών, το οποίο παρουσίασε μικρή βελτίωση.

Η μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στο γεγονός ότι τόσο οι εξαγωγές καυσίμων όσο και οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν περισσότερο από τις αντίστοιχες εισαγωγές. Οι εξαγωγές αγαθών σημείωσαν άνοδο κατά 14,7% σε τρέχουσες τιμές και κατά 11,1% σε σταθερές τιμές. Ειδικότερα, οι εξαγωγές χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 12,3% και 9,9% σε τρέχουσες και σταθερές τιμές αντίστοιχα. Η μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στον περιορισμό των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές και λοιπές υπηρεσίες, ο οποίος αντισταθμίστηκε μερικώς από την αύξηση των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών, ως αποτέλεσμα της ανόδου κατά 16,2% των καθαρών εισπράξεων από θαλάσσιες μεταφορές. Όσον αφορά τις ταξιδιωτικές υπηρεσίες, το μήνα Δεκέμβριο του 2017, αν και οι εισπράξεις σημείωσαν μικρή αύξηση (κατά 0,8%), παρά την οριακή μείωση των αφίξεων, οι αντίστοιχες πληρωμές (δηλ. ταξιδιωτικές δαπάνες κατοίκων στο εξωτερικό) κατέγραψαν σημαντική άνοδο (26,5%), με αποτέλεσμα οι καθαρές εισπράξεις να είναι μειωμένες σε σύγκριση με το Δεκέμβριο του 2016.

Το 2017, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εμφάνισε έλλειμμα 1,5 δισεκ. ευρώ, μειωμένο κατά 418 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με εκείνο του 2016. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη βελτίωση κυρίως του ισοζυγίου υπηρεσιών και δευτερευόντως των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων, η οποία υπεραντιστάθμισε την αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών.

Η διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών είναι αποτέλεσμα τόσο της αύξησης του ελλείμματος του ισοζυγίου καυσίμων όσο και της αύξησης του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών χωρίς καύσιμα. Επισημαίνεται ότι το 2017 οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 14,1% και 4,6% σε τρέχουσες και σταθερές τιμές αντίστοιχα και ότι οι αντίστοιχοι ρυθμοί ανόδου για τις εξαγωγές χωρίς καύσιμα ήταν 9,6% και 6,7%. Παράλληλα, σημείωσαν αύξηση και οι εισαγωγές αγαθών, κατά 12,7% και 7,4% σε τρέχουσες και σταθερές τιμές αντίστοιχα.

Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στη βελτίωση πρωτίστως του ταξιδιωτικού ισοζυγίου και δευτερευόντως του ισοζυγίου μεταφορών, ενώ το πλεόνασμα του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών παρουσίασε μείωση. Ειδικότερα, όσον αφορά το ταξιδιωτικό ισοζύγιο, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 9,7% και οι αντίστοιχες εισπράξεις κατά 10,5%. Επιπλέον, οι εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών αυξήθηκαν κατά 16,9% σε τρέχουσες τιμές. Τέλος, παρουσίασαν βελτίωση και τα ισοζύγια πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων.  

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤτΕ: Κατά €941 εκατ. αυξημένες οι καταθέσεις των νοικοκυριών τον Νοέμβριο

Οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα και κυρίως των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 1,3

Γιατί το 2026 θα κρίνει το μέλλον της κατοικίας στην Ελλάδα

Η αυγή του 2026 βρίσκει την αγορά ακινήτων στο επίκεντρο της οικονομικής
Ειδησεις ελληνικου χρηματιστηριου

ΤτΕ: Ανάπτυξη 2,1% την επόμενη διετία και αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην ελληνική οικονομία

Στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και το Υπουργικό Συμβούλιο υποβλήθηκε η