H τρόικα δεν θα παρακαμφθεί, όμως είναι ξεκάθαρο πλέον πως στόχος του Αντώνη Σαμαρά είναι να υπάρξει μια πολιτική βούληση από τις Βρυξέλλες αλλά και από το ΔΝΤ για μερική χαλάρωση των μέτρων, παράλληλα με τη διαπραγμάτευση για το χρέος.

Μέχρι τα μέσα Αυγούστου ο Αντώνης Σαμαράς θέλει να έχει στα χέρια του τους σχεδιασμούς των υπουργείων για μέτρα ανακούφισης των πολιτών, μέτρα που δεν θα βρίσκονται σε αντίθεση με την ανάγκη υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει ως χώρα στο εξωτερικό, αλλά που σαφώς θα βελτιώσουν το κλίμα σε επίπεδο κοινωνίας.

Ο πρωθυπουργός έχει δώσει σαφείς εντολές να προχωρήσει η κυβέρνηση στις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις χωρίς να χαθεί χρόνος και ήδη από το Μέγαρο Μαξίμου εκφράζεται ικανοποίηση για το γεγονός ότι πέρασε από τη Βουλή το πιο δύσκολο από το πρώτο πακέτο των προαπαιτουμένων, που ήταν αυτό της ΔΕΗ.

Τα υπόλοιπα πέντε προαπαιτούμενα που εκκρεμούν θα υπερψηφιστούν μέσα στο καλοκαίρι έτσι ώστε η Αθήνα να μην αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα με την αξιολόγηση της τρόικας τον Σεπτέμβριο.

Από εκεί και πέρα, ο πρωθυπουργός δηλώνει αποφασισμένος να δώσει τις απαραίτητες ανάσες που έχει ανάγκη η κοινωνία με έμφαση στις φοροαπαλλαγές και σε αυτή τη λογική έχει ήδη ξεκινήσει σειρά επαφών σε ανώτατο επίπεδο στο εξωτερικό έτσι ώστε να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα.

Στο Μαξίμου διαμηνύουν πως η τρόικα δεν θα παρακαμφθεί, όμως είναι ξεκάθαρο πλέον πως στόχος του Αντώνη Σαμαρά είναι να υπάρξει μια πολιτική βούληση από τις Βρυξέλλες αλλά και από το ΔΝΤ για μερική χαλάρωση των μέτρων, παράλληλα με τη διαπραγμάτευση για το χρέος που θα βρίσκεται σε εξέλιξη το επόμενο διάστημα.
«Θα πρέπει να αντιληφθούν κι αυτοί ότι η Ελλάδα έχει κάνει τεράστιες προόδους», τονίζει ο πρωθυπουργός σε συνεργάτες του έχοντας ήδη αρχίσει να ξεδιπλώνει το σχέδιό του.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αντώνης Σαμαράς στη συνάντησή του με την Ανγκελα Μέρκελ όχι μόνο παρουσίασε τα θετικά μηνύματα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι η επιτυχημένη έξοδος της χώρας στις αγορές, το πρωτογενές πλεόνασμα, η αύξηση του τουρισμού και το έντονο ενδιαφέρον ξένων επενδυτών, αλλά και της έθεσε την ανάγκη να ληφθούν μέτρα ανακούφισης των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων και αποκατάστασης των αδικιών.

Ο πρωθυπουργός φρόντισε να ξεκινήσει τον κύκλο των επαφών που θα έχει το επόμενο διάστημα από τη Γερμανίδα καγκελάριο καθώς δεν θέλει να εμφανιστεί ότι προχωρά στη δημιουργία ενός μετώπου με άλλους ηγέτες απέναντι στο Βερολίνο που φαίνεται να επιμένει στην ανάγκη συνέχισης της σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής.

Στη συνάντησή του πάντως με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι, στη Φλωρεντία, σαφώς και συζητήθηκε η ανάγκη να υπάρξει μια αλλαγή πολιτικής όσον αφορά στις χώρες που αντιμετωπίζουν ουσιαστικά τα προβλήματά τους και ξεπερνούν την κρίση. Το επόμενο διάστημα ο Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί με το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ αλλά και τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Λαγκάρντ, με στόχο να μπορέσει να λάβει το πράσινο φως ή τουλάχιστον να υπάρξει μια… ανοχή σε χαλάρωση μέτρων στην Ελλάδα.

Στις συνεχείς συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και το οικονομικό επιτελείο έχει αποφασιστεί να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και να μην υπάρξει σκηνικό ρήξης. Από εκεί και πέρα όμως, ο πρωθυπουργός εκτιμά πως έχει τα κατάλληλα όπλα να πείσει τους εταίρους για την ανάγκη χαλάρωσης συγκεκριμένων μέτρων.
Συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, τονίζει πως προτεραιότητα για το Μέγαρο Μαξίμου είναι η ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων έτσι ώστε αμέσως μετά να ξεκινήσουν και οι σωστές διορθωτικές κινήσεις, κινήσεις οι οποίες, όπως επισημαίνει, δεν θα βάζουν σε κίνδυνο το μεγάλο όπλο της χώρας, που είναι η υλοποίηση των δεσμεύσεων και η θετική πορεία της οικονομίας.

«Ολα αυτά θα γίνουν σε μια κατεύθυνση προοπτικής, όσο πάμε καλύτερα και έχουμε δημοσιονομικό χώρο τόσο περισσότερες πιθανότητες για αλλαγές έχουμε», τονίζει επισημαίνοντας πως στόχος του Αντώνη Σαμαρά είναι να σηματοδοτήσει μια διαφορετική προσέγγιση από τους εταίρους το επόμενο διάστημα. Κυβερνητικές πηγές σπεύδουν μάλιστα να κλείσουν τα σενάρια των πρόωρων εκλογών που έχουν ήδη κυκλοφορήσει για τον Οκτώβριο ξεκαθαρίζοντας πως οι εκλογές θα γίνουν το 2016 και πως η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία.

«Δεν θα παρατήσουμε την προσπάθεια στη μέση καθώς έχουμε μπροστά μας την τελευταία αξιολόγηση της τρόικας και τώρα θα πρέπει να μην υπάρξει πολιτική αστάθεια. Τώρα που λέμε βοηθήστε μας με το χρέος να απογειωθούμε δεν θα πυροβολήσουμε τα πόδια μας», τονίζουν.
Στο Μαξίμου θεωρούν πως με την ανακοίνωση των αποφάσεων για το ελληνικό δημόσιο χρέος μέσα στο φθινόπωρο η οικονομία θα απογειωθεί καθώς θα μειωθούν και άλλο τα επιτόκια δανεισμού ενώ θα υπάρξει και νέο, έντονο ενδιαφέρον ξένων επενδυτών.

Στο οικονομικό επιτελείο πάντως ήδη προετοιμάζουν το πρόγραμμα των φορολογικών αλλαγών που θα παρουσιαστεί στην τρόικα το φθινόπωρο. Σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη στήριξη της επιχειρηματικότητας με σταδιακή μείωση της φορολογίας σε πρώτη φάση στο 20%, ενώ στόχος του πρωθυπουργού, όπως ο ίδιος έχει τονίσει σε παρεμβάσεις του, είναι να υπάρξει ένας φόρος της τάξης του 15% για όλες τις επιχειρήσεις.

Ο Αντώνης Σαμαράς έχει δώσει εντολή να εξεταστούν τρόποι μείωσης της φορολογίας και στα φυσικά πρόσωπα, κάτι που θα γίνει σταδιακά έτσι ώστε ο ανώτατος συντελεστής να μειωθεί στο 33% από 42% που είναι σήμερα.

Η Αθήνα πάντως αναμένεται να βρεθεί απέναντι από την τρόικα όσον αφορά στο θέμα της εισφοράς αλληλεγγύης καθώς στόχος του Μαξίμου είναι να υπάρξει μείωσή της, κάτι που θα αποτυπωθεί στον προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015 που θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο.

Μάχη αναμένεται να δοθεί και για τη μείωση του ΦΠΑ, ο οποίος, όπως φαίνεται, θα διατηρηθεί στο 13% για την εστίαση.
Οπως φαίνεται, θα καταβληθούν προσπάθειες για την απαλλαγή χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών από την υποχρέωση παρακράτησης και απόδοσης ΦΠΑ και στόχος της κυβέρνησης είναι το όριο της απαλλαγής να φτάσει τα 25 χιλιάδες ευρώ.

Αν και στο Μαξίμου θα ήθελαν την πλήρη κατάργηση των τεκμηρίων, σε πρώτη φάση θα καταβληθεί προσπάθεια να πειστεί η τρόικα και να δώσει το πράσινο φως για μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης μέσα στο 2015 για τα αυτοκίνητα και τις κατοικίες. Με ταχύτατους ρυθμούς προχωρά μάλιστα και η λειτουργία του ηλεκτρονικού Περιουσιολογίου μέσα στο 2016 έτσι ώστε να καταργηθούν πλήρως τα τεκμήρια.

Στην κυβέρνηση θα επιδιώξουν την τόνωση της αγοράς του αυτοκινήτου καθώς προετοιμάζουν το έδαφος για την κατάργηση του φόρου πολυτελείας αλλά και τη μείωση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα με κινητήρες άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών από το 2015 και την πλήρη κατάργηση των φόρων αυτών από το 2016.
Το οικονομικό επιτελείο μάλιστα ετοιμάζει βελτιωμένες ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα προς το Δημόσιο και θα καταθέσει πρόταση στην τρόικα που θα προβλέπει την αύξηση των δόσεων από 12 σε 48.

Facebook Comments