Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα «Διατλαντικές Τάσεις» που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό ινστιτούτο German Marshall Fund (GMF), η μεγάλη πλειονότητα των Αμερικανών και των Ευρωπαίων δείχνει να έχει αρνητική άποψη για τη Ρωσία ενώ τάσσονται υπέρ της στήριξης της Ουκρανίας ακόμη και εάν αυτό θα περιπλέξει τις σχέσεις των χωρών τους με τη Μόσχα.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 58% των Ευρωπαίων που ρωτήθηκαν, εκτιμά ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η οικονομική και πολιτική βοήθεια προς την Ουκρανία, ακόμη και αν υπάρχει κίνδυνος να οξυνθεί η σύγκρουση με τη Ρωσία. Η μοναδική χώρα στην οποία η άποψη αυτή στηρίζεται από τη μειοψηφία των ερωτηθέντων ήταν η Ελλάδα (44%).

Στη Ρωσία, πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες (53%) θεωρούν ότι η χώρα τους θα πρέπει να διατηρήσει την επιρροή της στην Ουκρανία ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα έρθει σε σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Ρώσοι πιστεύουν επίσης ότι στα διεθνή θέματα η Μόσχα θα πρέπει να συνεργάζεται κατά προτεραιότητα «με τις αναδυόμενες χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα» (36%). Μόνο το 14% εκτιμά ότι θα πρέπει να συνεργάζεται με την ΕΕ και μόλις το 2% με τις ΗΠΑ.

Οσον αφορά την ενδεχόμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι (51%) εκτιμούν ότι θα πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες ώστε να ληφθούν υπόψη τα βρετανικά αιτήματα ενώ το 38% πιστεύει ότι είναι προτιμότερο να φύγει χώρα και να μην γίνουν άλλες προσπάθειες. Οι Γάλλοι είναι οι μόνοι που κατά πλειοψηφία (52%) θα προτιμούσαν «να φύγει η Βρετανία από την ΕΕ» .

Στο οικονομικό πεδίο, τρεις στους τέσσερις (73%) πιστεύουν ότι οι Βρυξέλλες δεν κάνουν αρκετά για να αντιμετωπίσουν την κρίση. Ωστόσο, πάνω από δύο στους τρεις (66%) θεωρούν ότι η ένταξη στην ΕΕ ήταν επωφελής για τη χώρα τους, ενώ μόλις το 28% διαφωνεί. Επιζήμια για τη χώρα θεωρεί την ένταξη στην ΕΕ το 42% των Ελλήνων, το 40% των Βρετανών, το 36% των Ιταλών και των Πορτογάλων.

Facebook Comments