Κυριακή, 01 Φεβρουαρίου

Κέρι: Στο τελικό στάδιο η συμμαχία εναντίον Τζιχαντιστών

7 λεπτά ανάγνωση
15 Σεπτεμβρίου 2014

Ο διεθνής συνασπισμός που συγκροτεί η Ουάσιγκτον για να πολεμήσει εναντίον των Τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος έχει πλέον λάβει μορφή και «ορισμένα» από τα κράτη-μέλη του προτίθενται να στείλουν χερσαίες δυνάμεις στο πεδίο, δήλωσε την Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, που πραγματοποίησε μια διεθνή περιοδεία για να οικοδομήσει έναν όσο το δυνατόν πιο ευρύ συνασπισμό εναντίον του ΙΚ, δήλωσε ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα των προσπαθειών του, εκτιμώντας ότι έχει εξασφαλιστεί επαρκής υποστήριξη τόσο για τα αεροπορικά πλήγματα, όσο και για άλλες «διαστάσεις» του πολέμου που σχεδιάζει να εξαπολύσει η Ουάσιγκτον εναντίον των Τζιχαντιστών.

Σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστεί η συναίνεση της αμερικανικής κοινής γνώμης και των πολιτικών σε ό,τι αφορά στη στρατηγική Ομπάμα, ένας ανώτερος σύμβουλος του Λευκού Οίκου, ο Ντένις Μακντόνα, εμφανίστηκε εξάλλου σε τέσσερις από τις πέντε πιο δημοφιλείς εκπομπές πολιτικής επικαιρότητας.

«Η επιτυχία θα είναι το Ισλαμικό Κράτος να μην απειλεί πλέον τους φίλους μας στην περιοχή, να μην απειλεί τις ΗΠΑ», να μην επιχειρεί ή να στρατολογεί μέλη στο Ιράκ και στη Συρία, δήλωσε στο NBC. Αλλά αυτό «δεν θα είναι εύκολο», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι η συμμαχία θα δώσει τη μάχη στο έδαφος που ελέγχει η οργάνωση και το γνωρίζει καλά, ενώ θα κληθεί να εμποδίσει τα χιλιάδες μέλη του που έχουν διαβατήρια χωρών της Δύσης και θα μπορούσαν να επιστρέψουν για να διαπράξουν επιθέσεις.

Ο Κέρι, σε μια συνέντευξη που έδωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS, είπε ότι όλες οι διαστάσεις της στρατηγικής του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα «και όλα όσα χρειαζόμαστε για να επιτύχουμε το στόχο μας, μας προτάθηκαν από πολλές χώρες, και πλέον είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε δράση».

Σύμφωνα με τις ΗΠΑ πάνω από 40 χώρες συμμετέχουν, με διάφορους τρόπους, στη συμμαχία εναντίον του ΙΚ. Στην ίδια συνέντευξη, ο Κέρι είπε ότι «ορισμένα μέλη» της συμμαχίας —τα οποία δεν κατονόμασε— είναι έτοιμα να στείλουν χερσαίες δυνάμεις επί του πεδίου, αν και «προς το παρόν» δεν προβλέπεται η διεξαγωγή χερσαίων επιχειρήσεων. Ο Ομπάμα έχει αφήσει να γίνει σαφές ότι δεν θα στείλει χερσαίες δυνάμεις στο Ιράκ ή στη Συρία.

Κατά τον Κέρι, το «ιδανικό» θα ήταν εάν στρατεύματα δράσουν επί του πεδίου, αυτά να είναι «σουνιτικά».

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι Δρούζοι οξύνουν τη σύγκρουση Ισραήλ-Συρίας

Σε διεύρυνση της ευθείας σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Συρίας οδηγεί ο απόηχος

Ο πιο δημοφιλής σταρ του TikTok στον κόσμο εγκαταλείπει τις ΗΠΑ μετά την κράτησή του από το ICE

Ο Khaby Lame φέρεται να έχει παραβεί τους όρους της βίζας του

Οι αντάρτες ανέτρεψαν τον Άσαντ – Η ανακοίνωσή τους που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση

Οι σύροι αντάρτες ανακοίνωσαν σήμερα ότι έβαλαν τέλος σε 24 χρόνια αυταρχικής