Η προοπτική εκταμίευσης χρημάτων στήριξης από τους πιστωτές προς την Ελλάδα μέσα στον Ιούνιο παραμένει «ιδιαίτερα αβέβαιη», και συνεπώς ο κίνδυνος να μην καταβληθεί η μεγάλη δόση στο ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου «δεν μπορεί να προεξοφληθεί», επισημαίνει σε νέα έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης Fitch.

Ο οίκος εκτιμά πως – με δεδομένα τα περιορισμένα χρονικά περιθώρια – η συμφωνία που θα επιτευχθεί δεν θα κλείσει την αξιολόγηση αλλά θα διασφαλίσει νέα παράταση του ελληνικού προγράμματος, με εκταμιεύσεις υπο-δόσεων ως αντάλλαγμα για την έμπρακτη απόδειξη πως η ελληνική κυβέρνηση τηρεί τα συμφωνηθέντα.

Η Fitch επισημαίνει πως η συγχώνευση των δόσεων Ιουνίου από την πλευρά της Ελλάδας δεν επηρεάζει αρνητικά την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας μας (βαθμίδα CCC), όμως προειδοποιεί πως τυχόν μη πληρωμή της ενιαίας δόσης στις 30 του μηνός θα ήταν αρνητική εξέλιξη για το ελληνικό αξιόχρεο.

Προσθέτει μάλιστα πως μη πληρωμή της δόσης στα τέλη Ιουνίου θα «αύξανε το ρίσκο» αύξησης των εγγυήσεων που ζητά η ΕΚΤ για να δώσει έκτακτη ρευστότητα (ELA) στις ελληνικές τράπεζες.

Ο οίκος τονίζει παράλληλα πως η αξιολόγηση CCC αντανακλά την «πραγματική πιθανότητα» πτώχευσης της Ελλάδας απέναντι στους ιδιώτες πιστωτές της και προσθέτει πως η συγχώνευση των δόσεων ακριβώς καταδεικνύει την «τεράστια πίεση» που αντιμετωπίζει η Αθήνα στο μέτωπο της ρευστότητας.

Facebook Comments