Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υποβάθμισαν τις προβλέψεις τους τόσο για τον πληθωρισμό όσο και την ανάπτυξης στην ευρωζώνη, λόγω της πτώσης της τιμής του πετρελαίου και της οικονομικής στασιμότητας της περιοχής.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 61% των οικονομολόγων και πανεπιστημιακών που ερωτήθηκαν από την ΕΚΤ αναμένουν ο πληθωρισμός να ανέλθει στο 1% το 2015 – κάτω από τις αρχικές προβλέψεις του 1,2% – και στο 1,4% το 2016, από 1,5% πριν.

Οι τριμηνιαία έρευνα των Επαγγελματιών Οικονομικών Προβλέψεων της ΕΚΤ, «κατηγορεί» τη δραματική πτώση της τιμής του πετρελαίου, τις χαμηλές τιμές των εισαγωγών και την καθυστερημένη επίδραση της προηγούμενης ανατίμησης του ευρώ, για το σημερινό χαμηλό επίπεδο του πληθωρισμού.

Σε ότι αφορά την ανάπτυξη, εκτιμούν ότι θα επιβραδυνθεί στο 1,2% το 2015 από 1,5% που προέβλεπαν πριν, λόγω της πτώσης στις τιμές του πετρελαίου και των πολιτικών αναταραχών.

Οι προβλέψεις για την ανεργία παρέμειναν σταθερές για το βραχυπρόθεσμο διάστημα, αλλά αναθεωρήθηκαν ελαφρώς προς τα πάνω για τον πιο μακροπρόθεσμου ορίζοντα. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι το ποσοστό ανεργίας της ευρωζώνης παρέμεινε σταθερή το Σεπτέμβριο στο 11,5%.

Οι ειδικοί προειδοποιούν για τους κινδύνους για βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα »παραμένει ανοδική τάση” ως μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλής ανάπτυξης και χαμηλού πληθωρισμού θα μπορούσε να αποτρέψει τις επιχειρήσεις από το να επενδύσουν και την πρόσληψη περισσότερου προσωπικού.

Η ΕΚΤ «απάντησε» πως είναι πανέτοιμη να προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα εάν ο πληθωρισμός παραμείνει πολύ χαμηλά για μεγάλο χρονικά διάστημα.

Facebook Comments