Χωρίς την πολιτική στήριξη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα χρειαστεί να κινηθεί στις αρχές του 2015 ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι αν αποφασίσει να προχωρήσει σε πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης (ποσοτική χαλάρωση), σύμφωνα με εσωτερικό ευρωπαϊκό έγγραφο που δημοσιεύουν οι «Financial Times».

Όπως αναφέρει το έγγραφο, που αφορά την Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στις 18 και 19 Δεκεμβρίου, οι ηγέτες της Ε.Ε. αποφάσισαν να αναβάλλουν για την ανεπίσημη σύνοδο του Φεβρουαρίου τη συζήτηση της πρότασης Ντράγκι για τη δημοσιοποίηση ανακοίνωσης που θα αφορά το σχέδιο εμβάθυνσης της τραπεζικής ενοποίησης. Η επίσημη ενημέρωση από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μπορεί να έλθει ακόμα και τον Ιούνιο.

Η εν λόγω ανακοίνωση θα μπορούσε να λειτουργήσει ως η συμβολική ή ουσιαστική πολιτική κίνηση που παραδοσιακά προηγείται των μεγάλων πρωτοβουλιών της ΕΚΤ, ένας άτυπος κανόνας που βρίσκεται σε ισχύ από τις αρχές της ευρω-κρίσης. Παραδείγματος χάριν, το πρόγραμμα φθηνών δανείων προς τις τράπεζες που άρχισε η Ευρωτράπεζα στις αρχές του 2012 ήλθε μόνο αφότου οι πολιτικοί ηγέτες της Ε.Ε. συμφώνησαν στο νέο Σύμφωνο Σταθερότητας.

Όπως υπογραμμίζουν οι FT, η απουσία (έστω και έμμεσης) πολιτικής κάλυψης από την πλευρά των ηγετών της Ε.Ε. δεν σημαίνει πως ο κ. Ντράγκι δεν μπορεί να δράσει, όμως η πολιτική κατάσταση γίνεται πιο δύσκολη για τον κεντρικό τραπεζίτη του ευρώ, με δεδομένη την πάγια αντίσταση της Γερμανίας στο μέτρο της ποσοτικής χαλάρωσης.

Υπενθυμίζεται πως μετά την τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ η κ. Ντράγκι κατέστησε σαφές πως τυχόν αποφάσεις για ποσοτική χαλάρωση ανήκουν αποκλειστικά στην Ευρωτράπεζα, όχι στους πολιτικούς.

Σημείωσε δε πως οι αποφάσεις δεν απαιτούν ομοφωνία, σε ένα έμμεσο μήνυμα στον γερμανό κεντρικό τραπεζίτη Γενς Βάιντμαν.

Η ΕΚΤ έχει διαμηνύσει πως οι όποιες αποφάσεις για αγορά ομολόγων κρατών της ευρωζώνης στη δευτερογενή αγορά θα ληφθούν στις «αρχές του 2015».

Facebook Comments