«Η συμμετοχή της Ρωσίας στους ‘επτά’ είναι προς το παρόν αδύνατη». Την άποψη αυτή εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ απαντώντας σε ερωτήματα που της έθεσαν γερμανοί βουλευτές κατά την ολομέλεια της Βουλής.

Στην ουσία ήταν μια απάντηση στην άποψη που είχε εκφράσει τη Δευτέρα, η Σάρα Βάγκενκνεχτ, κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του γερμανικού κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) σε συνέντευξή της στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk).

Συγκεκριμένα η Σάρα Βάγκενκνεχτ είχε προτείνει «να επανέλθει η Ρωσία στην ομάδα των επτά περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών G-7» υποστηρίζοντας ότι «έτσι μπορεί να δημιουργηθεί ένα αντίβαρο στα συμφέροντα των ΗΠΑ σε αυτό το όργανο» όπως και ότι «η ασφάλεια στην Ευρώπη είναι δυνατή μόνο με τη Ρωσία – και όχι εναντίον της Ρωσίας».

Η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε ότι τα μέλη της G7 έχουν κοινές αξίες, μεταξύ των οποίων είναι και η τήρηση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. «Η προσάρτηση της Κριμαίας υπήρξε κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, γι αυτόν ακριβώς τον λόγο και ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το σχήμα της G8 (σ.σ.: Ομάδα των Οκτώ, δηλαδή η G7 συν τη Ρωσία) ήταν αναπόφευκτος», δήλωσε η Μέρκελ.

Facebook Comments