Στους 409 ανήλθε ο αριθμός των επιβατών, που έχουν μετεπιβιβαστεί με ασφάλεια σε παραπλέοντα πλοία, από το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νorman Αtlantic», στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο γκαράζ του τα ξημερώματα, ενώ αυτό έπλεε 45 ναυτικά μίλια από την Κέρκυρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Ναυτιλίας και δήλωση  εκπροσώπου του Ιταλού πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι, επιβεβαιώνεται και ένας νεκρός. 

Πληροφορίες της Corriere della Sera ένα ζευγάρι που κατά την προσπάθεια διάσωσης επιχειρούσε να μπει στη σωστική λέμβο, ο άντρας  εγκλωβίστηκε στη γλίστρα. Η γυναίκα διασώθηκε, αλλά ο άνδρας έχασε τη ζωή του.


Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής Νίκο Λαγκαδιανό απο τους 149 διασωθέντες επιβάτες , 51 βρίσκονται στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “Cruise Europa”, 39 στο “Aby Jeannette” και 49 στο πλοίο Spirit of Piraeus.


Ο κ.Λαγκαδιανός ανέφερε επίσης ότι 9 άτομα έχουν μεταφερθεί στο Λέτσε της Ιταλίας και ένα 1 άτομο σε σκάφος Ιταλικής Ακτοφυλακής που είναι εν πλω για το Πρίντεζι.

Τόνισε επίσης ότι στην ευρύτατη επιχείρηση διάσωσης που συντονίζεται απο το ενιαίο κέντρο έρευνας της Ρώμης προστέθηκε ένα ελικόπτερο Σούπερ Πούμα της πολεμικής αεροπορίας που έχει απογειωθεί απο το ΄Ακτιο που προσπαθεί παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες να προσεγγίσει το σημείο όπου βρίσκεται το φλεγόμενο πλοίο.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι δύο ελικόπτερα τύπου Σικόρσκι του Πολεμικού Ναυτικού που απογειώθηκαν απο την Κέρκυρα δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν το σημείο όπου βρίσκεται το πλοίο και επιστρέφουν, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

«Γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες σε μια δύσκολη επιχείρηση τεράστιας δυσκολίας και υπο αντίξοες καιρικές συνθήκες καθώς στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι έντασης 7 μποφόρ με επιδείνωση» τόνισε ο κ.Λαγκαδιανός και πρόσθεσε ότι οι «εναέριες επιχειρήσεις θα συνεχιστούν κανονικά καθ όλη τη διάρκεια της νύχτας αν χρειαστεί.»

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ναυλώτριας εταιρείας ΑΝΕΚ, το Νorman Αtlantic δεν έχει πάρει καμιά επικίνδυνη κλίση.

 

Εγκλωβισμένοι στη γλίστρα του Norman Atlantic που οδηγεί στη σωστική λέμβο εντοπίστηκαν από σούπερ πούμα δύο επιβάτες, η ζωή των οποίων κινδυνεύει.

«Το πλοίο είναι ακυβέρνητο και κατευθύνεται προς τις αλβανικές ακτές. Η φωτιά δεν έχει σβηστεί, αλλά έχει συγκρατηθεί» τόνισε ο ιταλός καπετάνιος του πλοίου στα ΜΜΕ της γείτονος.

Tα παραπλέοντα σκάφη δίνουν αυτή την ώρα, μάχη με το χρόνο και τον καιρό, 44 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Κέρκυρας, για τη διάσωση του συνόλου των 478 επιβαινόντων του πλοίου Norman Atlantic. Εδώ και αρκετή ώρα γίνεται προσπάθεια να προσεγγιστεί το πλοίο από λέμβο που έχει ρίξει στη θάλασσα το επιβατηγό Cruise Europa για να ξεκινήσει η αποβίβαση των περισσοτέρων από τους 300 επιβάτες του Norman Atlantic.

Ήδη έχουν μεταφερθεί σε παραπλέον φορτηγό πλοίο Spirit of Pireaus 42 επιβάτες από τους 150 που κατέβηκαν στη θάλασσα με σωσίβια λέμβο του πλοίου που ξέσπασε η πυρκαγιά τα ξημερώματα.

Η κατάσταση είναι δύσκολη λόγω της θαλασσοταραχής που επικρατεί στην περιοχή από ισχυρούς άνεμους έντασης 9 μποφόρ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μετεωρολόγων αναμένεται επιδείνωση του καιρού στην περιοχή με βροχή και χαλάζι.

Aυτή την ώρα γίνεται προσπάθεια προσέγγισης από ιταλικά ρυμούλκα για να βοηθήσουν στη σταθεροποίησή του Norman Atlantic. Συνολικά στο πλοίο επέβαιναν 268 Έλληνες, εκ των οποίων 234 είναι επιβάτες.

«Οι κ. Σαμάρας και Ρέντσι είναι σε ανοιχτή γραμμή, γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια, θα διατεθούν ό,τι μέσα χρειάζεται για να διασωθούν οι άνθρωποι».

Στο Norman Atlantic έχει ξεσπάσει πυρκαγιά από τις 4 τα ξημερώματα, 45 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Κέρκυρας. Το πλοίο κατευθυνόταν από την Ηγουμενίτσα στην Ανκόνα.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό και κατόπιν της επικοινωνίας τους εστάλησαν τα ελικόπτερα και ένα C-130 για να κατευθύνουν τη διάσωση.

«Αυτό μπορούν να κάνουν είναι να κάνουν μεμονωμένες διασώσεις από αέρα… Οι καιρικές συνθήκες δεν είναι καλές, κατά συνέπεια έχουμε να κάνουμε με μια δύσκολη κατάσταση, κάνουμε ό,τι μπορούμε, ελπίζω να πάει καλά» επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο κ. Δένδιας.

«Θα στείλει μονάδες και το Ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό, υπάρχει επαφή και με τις αλβανικές αρχές, έχουν προθυμοποιηθεί να στείλουν σκάφη στην περιοχή εφόσον ο καιρός το επιτρέψει… Πάντα επικαλούμαι το Θεό, αλλά όταν έχω 10 μποφόρ μπροστά μου κάνω δύο και τρεις φορές το σταυρό μου» σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Επίσημη ανακοίνωση για τις δραματικές ώρες που περνούν οι επιβάτες του επιβατικού Norman Atlantic εξέδωσε η πλοιοκτήτρια εταιρία.

Σε αυτήν αναφέρει:

«Τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης-12-2014 σημειώθηκε πυρκαγιά στο ιταλικής πλοιοκτησίας και σημαίας επιβατικό-οχηματαγωγό πλοίο «NORMAN ATLANTIC» της εταιρείας «VISEMAR di Navigazione S.R.l.», ναυλωμένο από την εταιρεία ΑΝΕΚ Α.Ε., το οποίο εκτελούσε την δρομολόγια γραμμή Πάτρα – Ηγουμενίτσα – Ανκόνα και ενώ βρισκόταν 35 μίλια βόρεια της Κέρκυρας, στα διεθνή χωρικά ύδατα.

Στο πλοίο επέβαιναν 422 επιβάτες και 56 άτομα πλήρωμα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση εκκένωσης του πλοίου από το πλήρωμα του πλοίου και την πλοιοκτήτρια εταιρεία σε συνεργασία με τις αρμόδιες ιταλικές και ελληνικές αρχές. Η εταιρεία θα επανέλθει με κάθε νεότερη πληροφορία«.

 

Facebook Comments