Απερρίφθη η πρόταση μομφής – Υπερψήφισε ο Δημήτρης Καμμένος και διεγράφη από τους ΑΝΕΛ
Σήμερα είναι η τρίτη μέρα συζήτησης στη Βουλή για την πρόταση μομφής της Νέας Δημοκρατίας κατά της κυβέρνησης με φόντο τη Συμφωνία για το Μακεδονικό
Σήμερα είναι η τρίτη μέρα συζήτησης στη Βουλή για την πρόταση μομφής της Νέας Δημοκρατίας κατά της κυβέρνησης με φόντο τη Συμφωνία για το Μακεδονικό
Απερρίφθη η πρόταση μομφής της Νέας Δημοκρατίας κατά της κυβέρνησης με φόντο τη Συμφωνία για το Μακεδονικό, αφού υπερψήφισαν μόλις 127 βουλευτές. Ωστόσο, ο Δημήτρης Καμμένος, βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, υπερψήφισε και διεγράφη από τον Πάνο Καμμένο με διαδικασία εξπρές και τους βουλευτές της ΝΔ να τον χειροκροτούν. Το MarketNews.gr σας ενημέρωσε εξ αρχής λεπτό προς λεπτό σ αυτή τη μαραθώνια διαδικασία και για κάθε εξέλιξη θα συνεχίσει να σας ενημερώνει.
Παρακάτω θα βρείτε ενδελεχές ρεπορτάζ.
Καθημερινή: «Οργανωμένο σχέδιο κατά της Βουλής από “τάγματα εφόδου”»
Την ύπαρξη σχεδίου εισβολής στη Βουλή, το οποίο, μάλιστα, ήταν σε γνώση της Διεύθυνσης του Κοινοβουλίου, παραδέχθηκε αργά το βράδυ, και μετά τις επιθέσεις, κορυφαία κοινοβουλευτική πηγή.
Στο πλαίσιο αυτό εντάχθηκε και η επιμελής προσπάθεια του Προέδρου, Νίκου Βούτση, για την ολοκλήρωση της τριήμερης διαδικασίας, όσο το δυνατόν νωρίτερα.
Η φρουρά της Βουλής και οι αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες, σύμφωνα με τον κ. Βούτση, συνεργάστηκαν άψογα, αντιμετώπισαν απόψε, και μάλιστα όχι μόνο μια φορά, επίθεση συγκεντρωμένων, τόσο από το Σύνταγμα όσο και από την πλευρά της Βασιλίσσης Σοφίας.
Συμφώνα με τις ίδιες πηγές επρόκειτο για «τάγματα εφόδου», ενώ υπήρξαν και μαρτυρίες για συμμετοχή στελεχών ή και βουλευτών της Χρυσής Αυγής.
Αξιοσημείωτο είναι ότι καταγράφεται η εκτίμηση πως τέτοιου είδους επιθετικές ενεργειες θα υπάρξουν και στο προσεχές διάστημα όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και στα Σκόπια.
Υπό αυτό το πρίσμα, αναμένεται να διατηρηθούν τα ισχυρά αστυνομικά μέτρα φρούρησης, τα οποία σήμερα, αλλά και τις προηγούμενες ημέρες, ήταν ιδιαιτέρως εμφανή.
Κυβερνητικός αξιωματούχος:
“Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη της εθνικής αντιπροσωπείας.Η επιχείρηση υπονόμευσης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας κατέρρευσε μαζί με την αξιοπιστία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε μέσα σε δύο ημέρες να διασύρει τόσο την παράταξή του στη διεθνή κοινή γνώμη όσο και την πολιτική του κληρονομιά στα μάτια των Ελλήνων πολιτών.
Η εντεταλμένη από επιχειρηματικά συμφέροντα και προδιαγεγραμμένη αποχώρηση του Δημήτρη Καμμένου από την κυβερνητική πλειοψηφία, απλά επιβεβαιώνει ότι εξαντλήθηκαν και οι τελευταίες εφεδρείες της διαπλοκής”
Και η Ράνια Σβίγγου, εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος.
“Αναμενόμενη η στάση του Δ. Καμμένου. Μάλλον άργησε κιόλας. Η έκπληξη θα ήταν η συνέχιση της στήριξης σε ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Τώρα μπορεί να συνεχίσει χωρίς κανέναν ενδοιασμό αυτό που ξεκίνησε εδώ και καιρό.”
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο φαίνεται, ωστόσο, να μην προκαλείται κάποια ιδιαίτερη ανησυχία. Μάλλον δείχνει ότι ο πρώην βουλευτής τους τους… έβγαλε από τη δύσκολη θέση.
Δημήτρης Καμμένος, βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων μέχρι πριν λίγα λεπτά, υπερψήφισε την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης με φόντο το Μακεδονικό. Με διαδικασία εξπρές τον διέγραψε ο Πάνος Καμμένος και μάλιστα έγραψε στο Twitter: “Ακριβοπληρωμένη η μεταγραφή … κουτσός ο παίχτης…”.
Επί 280 βουλευτών υπερψηφίστηκε από 127 βουλευτές και καταψηφίστηκε απο 153.
Υπερψήφισε την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης και διαγράφεται από τους ΑΝΕΛ ο Δημήτρης Καμμένος
Κηρύχθηκε περαιωμένη η συζήτηση – Προχωράει η ψηφοφορία
Ο πρωθυπουργός ανεβαίνοντας στο βήμα είπε ότι ζούμε ιστορικές στιγμές και χαρακτήρισε ως “ανοιχτή πληγή που ταλανίζει τη χώρα πάνω από 26 χρόνια” το Μακεδονικό. Μίλησε για πέρασμα της Ελλάδας από την οικονομική καχεξία, στην ανάπτυξη και το πέρασμα από μία κατάσταση στασιμότητας στα βόρεια σύνορά μας στην ισχυροποίηση της θέσης της χώρας μας και απόρρησε με την πρόταση μομφής της ΝΔ κατά της κυβέρνησης.
Είπε χαρακτηριστικά ότι ο ιστορικός του μέλλον θα αναρωτηθεί γι αυτή την κίνηση αλλά απέδωσε αυτή την κίνηση στην πρόθεση της ΝΔ να πέσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πριν βγει η χώρα από τα μνημόνια και να αποφύγει τα εσωκομματικά προβλήματα.”Το τελευταίο που απασχολεί Μητσοτάκη και ηγεσία ΝΔ είναι τα επιχειρήματα που αναγράφει στην πρόταση δυσπιστίας”, συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Η Συμφωνία περιλαμβάνει όσα πρώτος υπερασπίστηκε ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, τον οποίο επικαλέστηκε πολλάκις ο πρωθυπουργός, και είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποκρίνετια σήμερα και αυτό είναι το μεγάλο του πρόβλημα ενώ τον αποκάλεσε ως πολιτικό οπορτουνιστή.
Κι εκείνος αναφέρθηκε στο χθεσινό τραγικό επεισόδιο εντός του κοινοβουλίο με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Κωνσταντίνο Μπαρμαρούση, αλλά και την ομιλία Κασαπίδη: “Αφήσατε τους βουλευτές σας να μιλούν για “προδότες”, με αποτέλεσμα να αφήνετε ορθάνοιχτη την κερκόπορτα στον εθνικιστικό εσμό της Χρυσής Αυγής, στους υμνητές της Χούντας και των Ναζί να παρακινούν σε κατάλυση του πολιτεύματος. Έχετε ακέραια την ευθύνη, κύριε Μητσοτάκη, για το φίδι που ξεμυτίζει από το αυγό”.
“Είναι μία συμφωνία που κάθε Έλληνας πρωθυπουργός θα ήθελε να έχει στο τραπέζι. Δεν περιλαμβάνει μόνο τη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes αλλά και τη Συνταγματική αλλαγή”, επεσήμανε. “Το πρόβλημα σας είναι ότι έχουμε συμφωνία και είναι και καλή, σημείωσε και τόνισε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θέλει να είναι αυτή η κυβέρνση που θα κλείσει τη συμφωνία”, είπε.
Κατηγόρησε τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ότι πουλούσε πατριωτισμό χαρακτηρίζοντάς τον ως “πύρινη μαχητή του πατριωτισμού”, ότι έχτισε έτσι πολιτική καριέρα και ότι έριξε την κυβέρνηση Μητσοτάκη ενώ σε δύο κρίσιμες διαπραγματεύσεις δε διεκδίκησε τα ελληνικά συμφέροντα.
“Είναι προς το συμφέρον μας να κρατάμε ένα αχρείαστο πρόβλημα;”, ρώτησε και συνέχισε: “Θεωρείτε ότι συνιστά απειλή αυτή η μικρή χώρα ή μήπως θεωρείτε επωφελές να μείνει αυτή η χώρα έρμαιο στις ορέξεις χωρών που επενδύουν εκατομμύρια στην περιοχή;”.
“Έχοντας την πλήρη συναίσθηση της ιστορικής και πατριωτικής ευθύνης αρνούμαι να δεχθώ αυτή τη φοβική και μίζερη αντίληψη της χώρας μου και του πατριωτισμού. Δεν είναι πατριωτισμός το μίσος προς τις πατρίδες των άλλων, να επιμένεις στη διατήρηση των εκκρεμοτήτων και τις μεγαλοστομίες. Αναλαμβάνω την ιστορική και πολιτική ευθύνη γιατί πιστεύω πως πατριωτισμός είναι να προστατεύουμε την κληρονομία μας και να ενισχύσουμε την Ελλάδα στην περιοχή των Βαλκανίων”, είπε εμφατικά ο πρωθυπουργός.
Και έκλεισε λέγοντας: “Η Ελλάδα δεν μπορεί να παραμείνει δέσμια συμπλεγμάτων κατωτερότητας και να είναι κομπάρσος σε γεωπολιτικά παιχνίδια άλλων. Τι είναι αυτό που έκανε την Ελλάδα σπουδαία, είναι η ιστορία, ο πολιτισμός. Σας καλώ να απορρίψουμε την πρόταση δυσπιστίας, να πάμε μπροστά”.
Απάντησε στην Ντόρα Μπακογιάννη ο Νίκος Κοτζιάς
“Για τη Χάγη σας θυμιζω ότι πήγαμε σε ένα διεθνές δικαστήριο και το χάσαμε γιατί μετα το Βουκουρέστι όπου δε βάλαμε βέτο χάρη στην εξαιρετική πολιτική του Κώστα Καραμανλή και βγήκατε εσείς και λέγατε για βέτο που δε βάλαμε. Βρήκαμε μπροστά μας το τετελεσμένο της Χάγης.
Και ο κ. Μανιάτης πήρε το λόγο επί προσωπικού
Παρέμβαση Ντόρας Μπακογιάννη για όσα είπε ο κ. Κοτζιάς
“Δημιουργούνται εντυπώσεις από την επιλεκτική χρήση διαβαθμισμένων διπλωματικών εγγράφων”
Και κατέθεσε στα πρακτικά την απόφαση της Χάγης, την επιστολή της στο Μιλοσόσκι, μη διαβαθμισμένο της πρεσβείας των ΗΠΑ στο οποίο ο Γκρουέφσκι, τότε πρόεδρος της ΠΓΔΜ, λέει ότι οι Ελληνες επιμένουν στο θέμα της ιθαγένειας και θέλουν να βάλουν “χέρι” στη γλωσσα μας.
Κοτζιάς: Συμφωνία χωρίς συμβιβασμούς γίνεται μόνο με πόλεμο – Η ΝΔ ήθελε το ’Βόρεια Μακεδονία’
Ο υπουργός Εξωτερικών, ο αρμόδιος υπουργός, Νίκος Κοτζιάς, ερχόμενος στο βήμα της Βουλή ξεκαθάρισε εξ αρχής ότι για την κυβέρνηση πρώτιστο καθήκον είναι να αναδείξουμε την Ελλάδα στην περιοχή μας. Χαρακτήρισε ως πατριωτική τη συμφωνία και μάλιστα είναι η πρώτη συμφωνία τέτοιου είδους που δε γίνεται με γρυλλάκηδες και πράκτορες της ΕΥΠ αλλά με υπαλλήλους του ΥΠΕΞ, είπε εμφατικά και προσέθσε ότι αλλάζουν οι διεθνείς συνθήκες και κάποιοι κάνουν ότι δεν πήραν χαμπάρι.
Και εξήγησε ότι η λύση του Σκοπιανού είναι επιτακτική γιατί οι Αλβανοί και οι Σλαβομακεδόνες έχουν μεγάλη ανησυχία για την αυξανόμενη επιρροή του ισλαμικού φονταμενταλισμού και παραδέχθηκε ότι όντως κάνουμε συμβιβασμό. Τόνισε ότι όταν κάνεις η διαπραγμάτευση με τα Σκόπια στηρίζεται σε αυτά που η σημερινη ελληνική κυβέρνηση βρήκε μπροστά της. “Το Μακεδονικό χωρίστηκε σε τέσσερις περιοχές με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου του 1913”, ανέφερε.
Και ανταπαντώντας σε όσα ακούστηκαν νωρίτερα: “Τετελεσμένα δε θα έχουν από αυτή τη συμφωνία οι γείτονες μας; Δηλαδή είναι μικρό ότι αλλάζει το Σύνταγμα της; Και εμείς θα επικυρώσουμε μετά (…) Εχει κανείς την εντύπωση ότι γίνεται διεθνής συμφωνία χωρίς συμβιβασμούς;”. Απευθυνόμενος στη Νέα Δημοκρατία δήλωσε ότι δεν υπάρχει διεθνής συμφωνία χωρίς συμβιβασμούς, αυτό γίνεται μόνο έαν έχεις κερδίσει πολεμο. “Κάνατε κυριοι της ΝΔ πόλεμο; – Εχετε κάνει σοβαρή διαπραγμάτευση ποτέ ή ισχύει αυτό που είπε ο αντιπρόεδρος σας ότι κανατε πλάκα στους ξένους;”, ρώτησε από βήματους Βουλής.
Αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ. “Ή εμείς τα παραδίδουμε όλα ή αυτοί τα παραδίδουν όλα σε εμάς;”, ρώτησε και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι είναι παράρτημα του εθνικιστικού κόμματος της γείτονος χώρας. “Η ΝΔ δεν μας λέει την θέση της. Ντρέπεται η ΝΔ για αυτά που έκανε και δεν μας τα λέει; Αγνοούν τη διπλωματία που έκανε το κόμμα τους.”, συνέχισε. Και αποκάλυψε ότι η Νέα Δημοκρατία διαπραγματευόταν όνομα Μακεδονία-Σκοπια και στο εσωτερικό Μακεδονία και διαπραγματευόταν το erga omnes μόνο για εξωτερική χρήση.
Επικαλούμενος αποχαρακτηρισμένα έγγραφα είπε η Βόρεια Μακεδονία ήταν η καλύτερη πρόταση της ΝΔ, όταν δεν άφηνε σκέτο το Μακεδονία. “Τα ονοματα που έδωσε ο Νιμιτς – Το Βαρντάρσκα Μακεντόνια, αυτό το όνομα δεν το δέχτηκαν οι προηγουμενες κυβερνήσεις – Το Άνω Μακεδονία δεν το θέλαμε ούτε εμείς ούτε οι Σκοπιανοί. Δε θέλαμε το Μακεδονία- Σκοπια εμείς γιατί θα έμενε το Μακεδονία”, επεσήμανε.
Σύμφωνα με το Νίκο Κοτζιά, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έλεγε ότι ονομασία όπως Βόρεια Μακεδονία μπορεί να είναι το αποτέλεσμα που αναζητούμε. Επικαλέτηκε, επίσης, απάντηση υπουργού το 2009, η οποία ερωτηθείσα απο Νιμιτς εάν αξίζει να συνεχίσει τις προσπαθειες για Βόρεια Μακεδονία έστειλε τηλεγράφημα από το Παρίσι η κ.υπουργός: “Ασφαλώς και αξίζει”. “Υπάρχει τεκμήριο που δείχνει ότι συμφωνούσατε με το Μακεδονία – Σκόπια”, επέμεινε.
Ο υπουργός Εξωτερικών απαντώντας στη χθεσινή αναφορά του Ευάγγελου Βενιζέλου είπε “εμείς σε αντίθεση με το παρελθόν, δεν δώσαμε εθνότητα στη συμφωνία για το Σκοπιανό (…) Η συμφωνία λέει για ιθαγένεια. “Ο Ανδρέας Παπανδρέου έλεγε ότι δεν μπορούμε να δώσουμε οδηγίες να μη χρησιμοποιεί το όνομα Μακεδονία στη χώρα τους και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το 1992 έλεγε ότι η Ελλάδα δεν ενδιαφερόταν για το όνομα που χρησιμοποιουν τα Σκόπια στο εσωτερικό τους”, προσέθεσε.
Απαντώντας για τη γλώσσα είπε: “Το 1954 η μακεδονική γλώσσα αναγνωριστηκε, το 1957 ο Αβέρωφ απαντούσε για την ύπαρξη της μακεδονικής γλώσσας (…) Το 1977 έγινε δεκτή η κυριλλική γλώσσα και έγινε υιοθέτηση μίας έκθεσης της Γιουγκοσλαβίας περί αυτών των γλωσσών (…) Αναρτήθηκε στις επίσημες γλώσσες του ΟΗΕ”. “Από το 1994 έγινε δεκτή η σύνθετη ονομασία”, σημείωσε. “Το erga omnes δεν αφορά τους επιθετικους προσδιορισμούς αλλά το όνομα – Για αυτό σέβομαι τους Σκοπιανους που το δέχθηκαν αυτό”, ανέφερε. Η ΕΟΚ αποφάσισε το 1991 να φτιάξει μια επιτροπη που θα έβλεπε εάν υπήρχε αλυτρωτισμός στα Συντάγματα των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας, είπε ο Κοτζιάς, καλώντας τη Νέα Δημοκρατία να πει τι έκανε η γι αυτό αφού δεν πήγε παρά το ότι είχε ψηφίσει για τη σύστασή της.
“Εάν περάσει η επικύρωση της συμφωνίας στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων δικαιούνται να πάρουν πρόσκληση από το ΝΑΤΟ. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αρχίζουν διάλογο με το ΝΑΤΟ. Πότε γίνεται μέλος; Όταν υλοποιήσουν αυτά που προβλέπει η συμφωνία (…) Για να πάρει ένταξη στο ΝΑΤΟ, πρέπει να κάνουν δημοψήφισμα και να περάσουν τις αλλαγές στο Σύνταγμα”, διευκρίνισε ο υπουργός Εξωτερικών. Και δήλωσε ότι ήταν η πιο δημοκρατική κυβέρνηση επί των ενημερώσεων για τις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό.
Ως ρεσιτάλ υποκριστίας χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ομιλία του Πάνου Καμμένου στη Βουλή και ότι η σημερινή συνεδρίαση αποτελεί μία από τις κρισιμότερος των τελευταίων ετών. “Αποτελεί χρέος μας να κάνουμε ότι μπορούμε για να βάλουμε τέλος στην ανεύθυνη πορεία της κυβέρνησης”, είπε εξ αρχής και συμπλήρωσε ότι πίσω από τις υποχωρήσεις βρίσκεται η αγωνία της κυβέρνησης για την απώλεια της εξουσίας. “Τρία χρόνια τώρα υποθηκεύετε το μέλλον της χώρας και στην οικονομία και στα εθνικά θέματα”, είπε χαρακτηριστικά. Σκοπός της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι να θέσει όλους τους βουλευτές ενώπιον των ευθυνών τους σε μια κρίσιμη συγκυρία αφού η Συμφωνία για το Μακεδονικό αποτελεί εισιτήριο χωρίς επιστροφή.
Απευθυνόμενος και πάλι στους Ανεξάρτητους Έλληνες ξεκαθάρισε ότι ψήφος υπέρ της κυβέρνησης Τσιπρα είναι ψήφος υπέρ της συμφωνίας. “Στα λόγια οι ΑΝΕΛ είναι κατά της συμφωνίας για το Σκοπιανό. Λένε ότι δεν θα την κυρώσουν όταν έρθει στη Βουλή, αλλά στηρίζουν με πάθος τον πρωθυπουργό και τον ΥΠΕΞ”, προσέθεσε. Αναφερόμενος σε δημοσίευμα του Foreing Policy είπε χαρακτηριστικά: “Αξίζει το νόμπελ πολιτικής απάτης σε Τσίπρα, Καμμένο. Είναι προσυνεννοημένα αυτά που κάνετε”. “Έχουν περάσει και άλλοι δημαγωγοί και ψεύτες από αυτήν την αίθουσα, όμως ο ιστορικός του μέλλοντος θα κρατήσει μια ξεχωριστή θέση ανάμεσα στους καιροσκόπους για τον κ.Καμμένο”, σημείωσε.
Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι έπαιξε ένα μικροκομματικό παιχνίδι και δεν ήθελε να λύσει το Μακεδονικό αλλά προκαλέσει προβλήματα στη Νέα Δημοκρατία. Και εξήγησε ότι ο κ.Τσίπρας ουδέποτε επεδίωξε οποιαδήποτε συναίνεση με την αντιπολίτευση για το Σκοπιανό αλλά προχώρησε σε μυστική διπλωματία και δε σταμάτησε όμως εκεί αλλά Περιφρόνησε και τους πολίτες, τους αποκάλεσε υποτιμητικά όχλο.
Απάντησε και όσους τον κατηγορούν ότι η ΝΔ συρρέει με το πλήθος: “Σεβόμαστε και ακούμε τους πολίτες. Είμαστε όμως εδώ για να σας σταματήσουμε με κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Παίρνουμε δύναμη από τους πολίτες αλλά δεν υποδαυλίζουμε την οργή”. Υπογράμμισε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι εδώ για ενώσει τους Έλληνες.
“Πρώτη η ΝΔ έθεσε την αλλαγή του Συντάγματος, του erga omnes και του αλυτρωτισμού”, τόνισε. Και κατηγόρησε τον Τσίπρα ότι διαπραγματεύτηκε ακόμη και το “Μακεδονία του Ίλιντεν” γιατί ήθελε όπως και δήποτε μία λύση και μάλιστα γρήγορα.
“Ο κ. Τσίπρας ήθελε να βγάλει την Ελλάδα από το ΝΑΤΟ και τρέχει τώρα να εντάξει και τα Σκόπια (…) Είναι αυτός που σπεύδει πρώτος να κάνει τις μεγαλύτερες υποχωρήσεις (…) Η χρονική σύμπτωση ενός τέταρτου μνημονίου με αυτή τη συμφωνία προκαλεί ερωτήματα” επεσήμανε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. “Μια άλλη εξήγηση λέει πως ο Τσίπρας ικανοποιεί τις ατζέντες άλλων που τον βρήκαν εύκολο να υλοποιεί τις εκκρεμότητες (…) Η ιστορία θα γράψει ότι εσείς θα είστε ο πρωθυπουργός που είπε Ναι σε όλα αυτά που οι προκάτοχοι του είχαν πει ΌΧΙ”, είπε εμφατικά.
Επανέλαβε ότι “όλοι εσείς που θα ψηφίσετε όχι στην πρόταση δυσπιστίας ψηφίζετε ναι στη νομική κατοχύρωση των γειτόνων μας όχι να αυτοπροσδιορίζονται οι ίδιοι ως Μακεδόνες, αλλά να αναγνωρίζονται ως Μακεδόνες από όλους”. Αναφερόμενος στη Βουλγαρία είπε ότι ποτέ δεν αναγνώρισε μακεδονική γλώσσα, αν και έχει αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ ως Μακεδονία.
Απευθύνθηκε και στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ της Βορείου Ελλάδας ερωτώμενούς τους αν δέχονται τη Συμφωνία αυτή. Υπογράμμισε ότι με τη συγκεκριμένη Συμφωνία δε διασφαλίζεται το erga omnes και κάποιοι μπορεί να ισχυριστούν στο μέλλον ότι υπάρχει νότια Μακεδονία στην οποία κατοικούν Μακεδόνες…
“Η γειτονική χώρα καλείται από το ΝΑΤΟ προς ένταξη τώρα (…) Η Ελλάδα θα είναι τελευταία να κυρώσει το έγγραφο ένταξης (…) Η συμφωνία παράγει αποτελέσματα με την υπογραφή της (…) Είστε συνυπεύθυνοι όλοι για αυτά που θα γίνουν αύριο”, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. “Ακόμα και σήμερα ο Τσίπρας λέει ψέματα”, δήλωσε διερωτώμενος που είναι το Σεβέρνα Μακεντόνιγια που ανέφερε στο διάγγελμά του. Ρώτησε και τον πρωθυπουργό αν διάβασε τη συμφωνία που του “΄σερβιρε” ο κ. Κοτζιάς. Αναφέρθηκε και στις μικτές επιτροπές που θα γράφουν μαζί τα σχολικά βιβλία ιστορίας βάσει της Συμφωνίας.
Ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τους τόνους είπε: “Εάν όλοι εμείς που διαφωνούμε, είμαστε ακραίοι εθνικιστές, τότε τι είναι ο κ.Καμμένος; (…) Δεν ντρέπεστε και οι δυο σας για το θέατρο που στήνετε εδώ πέρα (…) Είστε μια κοινοπραξία πολιτικού κυνισμού, ικανή για τα πάντα”. “Η κυβέρνηση καταφεύγει στη γνωστή μέθοδο, αντιπερισπασμό, λάσπη στον αντίπαλο, στροφή στο παρελθόν με επιλεκτικό μοντάζ δηλώσεων” προσέθεσε. Και γνωστοποίησε ότι δεν θα ξεφύγετε από την αλήθεια, από αυτά που κάνετε στο παρόν ενώ είναι πολιτική ύβρις ότι ο κ. Τσίπρας ποζάρει ως κριτής της μεταπολίτευσης.
O πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε ότι έχει ήσυχη τη συνείδηση του και δεν θα επιτρέψει να διχαστούν οι Έλληνες για να ενωθούν οι Σκοπιανοί. “Έχουμε σήμερα το καθήκον να αποκρούσουμε τη συμφωνία του κ.Τσίπρα (…) Η μυστική διπλωματία, η στοχοποίηση των πολιτικών αντιπάλων έχουν προκαλέσει ξανά μια τυφλή αντιπαράθεση”, δήλωσε. Και επανέλαβε το αίτημα του για εκλογές λέγοντας ότι “οι εκλογές είτε το θέλετε είτε όχι είναι θέμα μηνών (…) Η κρίση του λαού πλησιάζει και εσείς κε.Τσίπρα θα κριθείτε ως ο χειρότερος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης”.
“Η σημερινή συνεδρίαση θα έπρεπε να αποτελεί το θλιβερό επίλογο μιας κυβέρνησης σε αποδρομή (…) Η ψήφος όλων σας αφορά την Ελλάδα και τα εθνικά συμφέροντα (…) Το πολιτικό τοπίο δεν ήταν ποτέ πιο καθαρό (…) Μπροστά ή πίσω, δημοκρατία ή παρακράτος”, είπε λίγο πριν ολοκληρώσει την ομιλία του. “Η χώρα έχει ανάγκη από μια νέα κατεύθυνση, από μια νέα ηγεσία (…) Οι πολίτες αξιώνουν να γίνουν εκλογές το συντομότερο δυνατό (…) Εάν περάσει η πρόταση μας, θα ανοίξει ο δρόμος για εκλογές”, κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Καμμένος: Παραμένουμε στην κυβέρνηση και γιατί αποτελούμε την ασφαλιστική δικλείδα για το Μακεδονικό
Ο Πάνος Καμμένος, συγκυβερνήτης, υπουργός Εθνικής Αμύνης και πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, είπε ότι ουσιαστικά ότι ο λόγος που δεν αποχωρεί από την κυβέρνηση είναι για να μην περάσει η Συμφωνία για το Μακεδονικό.
Όσον αφορά τα συλλαλητήρια είπε ότι δεν είναι ακροδεξιοί και εγκάθετοι τοπικών της ΝΔ αυτοί όλοι που διαδηλώνουν στα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό. Και επεσήμανε ότι σήμερα δεν ψηφίζουμε τη συμφωνία για το Σκοπιανό αλλά η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ μόνο και εφόσον περάσει μία συγκεκριμένη διαδικασία από πλευράς ΠΓΔΜ.
Επανέλαβε ότι η θέση των ΑΝΕΛ είναι αρνητική και θα παραμείνει αρνητική όταν έρθει η συμφωνία στη Βουλή. Και ο λόγος που παραμένουν στην κυβέρνηση οι ΑΝΕΛ είναι γιατί έτσι μπορούν να μην περάσουν τη συμφωνία όσο είναι κυβερνητικοί ενώ αν ήταν άλλοι στην θέση τους… Προσέθεσε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει καμία δύναμη και αν γίνονταν εκλογές και η ΝΔ κέρδιζε με απόλυτη πλειοψηφία θα ψήφιζε ΝΑΙ στη Συμφωνία.
Επικαλέστηκε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ο οποίος αποκαλούσε το Σαμαράς ως “εφιάλτη”. “Η Ντόρα Μπακογιάννη το 2009 δεν επέμεινε στο erga omnes και πρότεινε τον όρο Μακεντόνσκι”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
“Ξέρετε κ. Μητσοτάκη ότι ο πατέρας σας είχε φτάσει κοντά σε συμφωνία με το Γκλιγκόροφ για το Σλαβομακεδονία;”, ρώτησε. Και επανέλαβε: “Οι βουλευτές των ΑΝΕΛ δεν θα βάλουν την υπογραφή τους κάτω από το κείμενο της συμφωνίας για το Σκοπιανό”. Επισημαίνοντας ξανά ότι οι ΑΝΕΛ αποτελούν την ασφαλιστική δικλείδα.
Γεννηματά: Δώστε αμηχητί τη γλώσσα και την εθνότητα
“Zήτησα πρόσφατα άμεσα εκλογές γιατί η κυβέρνηση οδηγεί την χώρα σε αδιέξοδο – Δεν είναι δυνατό ο λαός να βρεθεί αντιμέτωπος με τετελεσμένα – Έχει δικαίωμα να αποφασίσει ποιον θα έχει στο τιμόνι.
Είναι αυτονόητο ότι δεν εμπιστευόμαστε αυτήν την κυβέρνηση ούτε στην οικονομία ούτε στην κοινωνική πολιτική ούτε στην ασφάλεια ούτε στα εθνικά θέματα.
Είστε μια θλιβερή μειοψηφία – Η κυβέρνηση σας είναι επικίνδυνη, ναρκοθετεί το αύριο – Η καθαρή έξοδος είναι ένα τέταρτο μνημόνιο.
Η κυβέρνηση διχάζει τον ελληνικό λαό, του στερεί την ενότητα του.
Ιδιαίτερα επικίνδυνη με προχειρότητα και αναποτελεσματικότητα η κυβέρνηση στα εθνικά θέματα.
Έχουμε μια κυβέρνηση σε αποδρομή – Υποτάσσεται στις πιέσεις και επιχειρεί άρον άρον να κλείσει τα εθνικά ζητήματα.
Δεν χρειάζονται υποδείξεις από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές- Έχουν πολλούς λόγους να χαίρονται για το ότι υπάρχει συμφωνία – Για το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας θα μιλήσουμε εμείς και ο ελληνικός λαός γιατί εμάς αφορά.
Η συγκυρία ήταν ιδιαίτερα θετική για τα εθνικά θέματα, η κυβέρνηση δεν την αξιοποίησε – Οι χειρισμοί της με τα Σκόπια ήταν λανθασμένοι – Δεν έκανε τίποτα για μια εθνική γραμμή.
Προχωρούν χωρίς να έχουν τη συναίνεση του συγκυβερνήτη τους – Επιμένουμε σε μια βιώσιμη και κοινά αποδεκτή λύση αλλά επισημαίνουμε τα προβληματικά σημεία και τις γκρίζες ζώνες.
Δεν έχουν σχέση οι δημοκρατικοί πολίτες που καταθέτουν την ανησυχία τους με την ακροδεξιά και τη ρατσιστική Χρυσή Αυγή – Καταδικάζω τη συμπεριφορά του βουλευτή της ΧΑ, δεν μας αφορά μία διαγραφή για τα μάτια του κόσμου.
Αλαλούμ και στη ΝΔ – Στο κυνήγι της εξουσίας ο κ. Μητσοτάκης με τις υπαναχωρήσεις του δεν έδωσε τη δυνατότητα για μια εθνική γραμμή.
Σήμερα στο Κίνημα Αλλαγής πιστεύουμε στη λύση αλλά όχι σε οποιαδήποτε λύση – Η συμφωνία της κυβέρνησης δεν είναι βιώσιμη λύση – Έχει θετικά σημεία.
Η συμφωνία πρέπει να αλλάξει, να βελτιωθεί πριν να είναι αργά – Να μην βιαστεί η κυβέρνηση να υπογράψει.
Υπάρχουν σημεία ιδιαίτερα προβληματικά – Η αναθεώρηση του Συντάγματος πρέπει να περιλαμβάνει την τροποποίηση της γλώσσας και της εθνότητας σύμφωνα με τη νέα ονομασία – Πρόβλημα και με το συντονισμό των διαδικασιών
Όταν διαπραγματεύεται ο κ.Τσίπρας πρέπει να ανησυχούμε όλοι.
Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει, έρχεται η ώρα του λαού”
Θεοδωράκης: Κανείς δεν θυμάται στη Νέα Δημοκρατία όσα είχε πει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης:
Ο Σταύρος Θεοδωράκης στράφηκε κατά της Νέας Δημοκρατίας για τη στάση της αλλά και στην κυβέρνηση, δικαιολογώντας γιατί υπερψηφίζει την πρόταση μομφής ενώ στήριξε τη συμφωνία επισημαίνοντας τα τρωτά της σημεία.
25 χρόνια χάνουμε ευκαιρίες. Αποτέλεσμα; Μηδέν. Ολες οι χώρες του πλανήτη έχουν αναγνωρίσει τη γείτονα ως Μακεδονία σκέτο. Εκτος αν μας αρκεί η αντίσταση της Κύπρου. Αλλά εδώ δεν είναι Eurovision. Διακινδυνεύει η σταθερότητα της περιοχης. Το πρόβλημα ειναι στην ανατολή. Το κόμμα του Ερντογάν ανακήρυξε γραφεία στα Σκόπια. Ο οποιός δε ξεχνά να αναφέρεται στους αδερφους του σε “Μακεδονία”, Σερβία, Κόσοβο
Το εθνικό δίλημμα μπροστά μας ξεκάθαρο. Θα παραχωρήσουμε κι άλλο έδαφος στην Τουρκία; Η μονη λύση είναι να φέρουμε τους γείτονες μας πιο κοντά στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Την Πέμπτη τα πρωτοσέλιδα των ευρωπαϊκών εφημερίδων έγραφαν “Η Μακεδονία αλλάζει όνομα”. Και αναρωτιέμαι είναι δυνατόν όλοι οι σοβαροί άνθρωποι στην Ευρώπη, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές, ακομη και το ΕΛΚ να αναγνωρίζουν θετικά στη συμφωνία και εμείς να βρίσκουμε μόνο τρωτά;
Η γλώσσα βέβαια θα ήταν καλύτερο να καταγραφεί ως μακεντόνσκι. Στην εθνικότητα, θα έπρεπε να επιμείνουμε στο Πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας σκέτο. Αυτό ειναι τρωτό σημείο. Και ίσως δημιουργήσει προβλήματα στο μέλλον. Προφανώς όμως σε μία διαπραγματευση κάνεις και ένα συμβιβασμό.
Κύριε Κοτζιά να δώσετε πρόσβαση σε όλα τα έγγραφα των τελυταίτων ετών. να δουν όλοι ολα τα έγγραφα των τελευταίων ετών.
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τόλμησε εδώ και χρόνια να πει τις αλήθειες που δεν θελαμε να αντικρύσουμε. Ως δημοσιογράφος τον στήριξα και βρέθηκα απέναντι στο Σαμαρά που τορπίλισε μία λύση και έριξε την κυβέρνηση. Ολα αυτά δεν τα θυμάται κανείς στη ΝΔ; Μόνο εγώ τα θυμάμαι;
Είμαστε αντίπαλοι του Τσίπρα. Οι ευθύνες του είναι τεράστιες. Η βοηθεια στην πατρίδα δε σημαίνει στήριξη των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ .
Ο γέρος Καραμανλής τόλμησε και προχώρησε σε συνεννόηση με το Ζιφκοφ, όταν οι Βούλγαροι ήταν το απόλυτο κακό για την ελληνική πολιτική σκηνή. Ο δεξιός Σερραίος τόλμησε να πει ως εδώ .
Τα συλλαλητήρια μπορεί να οδηγήσουν και σε τερατογενέσεις , όπως με τους ΣΥΡΙΖΑ/ ΑΝΕΛ και τους αγανακτισμένους.
Αυτοί που ανέχονται τη συνύπαρξη τους στα συλλαλητήρια με αυτους που φωνάζουν για προδότες πολιτικούς πρέπει να απολογηθούν.
Τυχοδιωκτική και επικίνδυνη η στάση Καμμένου. Μας λέει ο Καμμένος ότι δε μπορεί να κάνει πίσω στις αρχές του. Ποιες αρχές; Γελάνε και τα έδρανα. Εχει βάλει τόσες κόκκινες γραμμές όσες και τα ψέματα του. Η ευθύνη όμως είναι του Τσίπρα.
Εχω στοχοποιηθεί όσο λίγοι από το στρατόπεδο των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, αλλα δε βλέπω την πολιτική με τα μάτια του θιγμένου. Χρειάζεται νέα ματιά στα εθνικά θέματα. Σκοπιανό. Κυπριακό. Αλβανία.
Κάποιοι θεωρούσαν προδοσία και το σχέδιο ΑΝΑΝ του 2004 και ξεχνουν να πουν ότι εάν είχε γίνει δεκτό θα είχαν αποχωρήσει σήμερα από την Κυπρο τα τουρκικά στρατεύματα.
Για πολλούς κεντρώους φιλελεύθερους ανεξήγητη η στάση που τηρεί η ΝΔ στο θέμα. Είχαν πιστέψει ότι ο Μητσοτάκης είχε όλες τις προϋποθέσεις και την οικογενειακή παράδοση για να υπερασπιστεί μία συγκεκριμένη λύση και να την πει. Μία δικαιολογία που έχω ακούσει είναι ότι ο Μητσοτάκης έχει υποχρεωση να θωρακίσει τη ΝΔ από δεξιά και όταν γίνει πρωθυπουργός θα επανέλθουν όλα τα φιλελεύθερα. Οι υπαναχωρήσεις στα άκρα τα δυναμώνουν.
Θα ήταν άτοπο και πράξη πολιτικής αγραμματοσύνης να καταψηφισουμε την πρόταση δυσπιστίας.
Λεβέντης: “Είναι ανέντιμο να υπογράψει η κυβέρνηση αύριο τη συμφωνία”
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, ξεσπάθωσε κατά τόσο της κυβέρνησης όσο και των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Ο κ.Τσίπρας στην πρώτη επικοινωνία που είχαμε, μου είχε πει ότι πρώτα θα ολοκληρωθεί η Συνταγματική Αλλαγή και μετά θα πάνε στο ΝΑΤΟ.
Ο κ.Κοτζιάς δεν νομιμοποιείται να υπογράψει διότι είναι μείζον εθνικό θέμα, αυτό που διαπραγματεύεται. Πρέπει να έχει εξουσιοδότηση. Ο κ.Τσίπρας δεν συγκάλεσε το υπουργικό συμβούλιο, πάει μόνος του.
Κυριε.Κοτζιά μπορεί να είστε υπόλογος για την αυριανή υπογραφή σας στις Πρέσπες.
Η παραχώρηση της Μακεδονίας είναι κάτι πολύ σοβαρό. Δεν σας απειλώ κύριε Κοτζιά. Σας καλώ να το σκεφτείτε πριν βάλετε την υπογραφή σας.
Ο Τσίπρας λέει ότι η ΝΔ είχε δώσει το όνομα Μακεδονία Και τι σημαίνει αυτό; Είναι δικαιολογία για έναν πρωθυπουργό να δίνει ότι έδωσαν οι προηγούμενοι; Εσύ θα υπογράψεις κε. Τσίπρα, εσύ κε. Κοτζιά.
Έως τώρα ο λαός δεν αντιδρούσε. Τώρα ο λαός βλέπει ότι δίνεται η λέξη Μακεδονία, η οποία εμπεριέχει ότι πιο αλυτρωτικό υπάρχει. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ πρέπει να υπαναχωρήσουν και να πουν ότι δεν δίνουμε το όνομα, ευθυγραμμιζόμενοι με την επιθυμία του ελληνικού λαού.
Ήρθαμε στη Βουλή να μιλήσουμε για το Σκοπιανό μετά την πρόταση μομφής της ΝΔ. Πήγαινε η κυβέρνηση να υπογράψει χωρίς καμία συζήτηση στη Βουλή.
Δεν είναι νόμιμες ενέργειες. Το σωστό είναι τα κόμματα να κάνουν πίσω. Όλοι κάνουμε λανθασμένες εκτιμήσεις, πρέπει να έχουμε τη γενναιότητα να υποκύπτουμε στη θέληση του λαού.
Δεν έχω δει μεγαλύτερη αχαριστία από τις ΗΠΑ. Είδα τρομερά αποφασισμένο τον πρέσβη των ΗΠΑ, μου είπε ότι πρέπει να τελειώνετε έως τον Ιούνιο. Είδα ότι ήθελε την πολιτική ζωή της Ελλάδας σκλαβάκια μπροστά του.
Ζήτησα από το Μητσοτάκη να καταγγείλει τη συμφωνία για το Σκοπιανό και να μην χρησιμοποιήσει τη λέξη Μακεδονία. Δεν μου απάντησε, με έβαλε σε σκέψεις. Στα συλλαλητήρια σύρθηκε η ΝΔ.
Δεν θα ληφθεί υπόψη ο λαός για αυτό το θέμα – Με ποιο δικαίωμα πάει να υπογράψει αύριο η κυβέρνηση; Είναι ανέντιμο.
Στο βήμα ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης
Νίκη Κεραμέως:
“Μετά την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης ήρθε η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ανέκλητες υποχωρήσεις στα εθνικά θέματα κι αυτός είναι ο λογος που η ΝΔ προχώρησε στην πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Αν ενδιέφερε τον πρωθυπουργό να επιτύχει το καλύτερο αποτέλεσμα για τη χώρα, θα έχτιζε μία διακομματική γραμμή όπως έκανε η ΝΔ. Και θα πήγαινε η χώρα σαν μία γροθιά. Δεν πήγε η χώρα σαν μία γροθιά, ούτε η κυβέρνηση δεν πήγε σαν μία γροθιά.”
Παππάς: Ο Μητσοτάκης είπε ότι ο Σαμαράς δέχθηκε η ΠΓΔΜ να αναφερθεί ως Μακεδονία σε συμβούλιο ΥΠΕΞ
Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, στήριξε όσα είπε πριν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Τζανακόπουλος και ανέφερε χαρακτηριστικά απόσπασμα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ο οποίος είχε πει ότι “Κων. Μητσοτάκης: “Ο Σαμαράς είχε δεχθεί, σε συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, να αναφερθεί η Δημοκρατία αυτή με σκέτο το όνομα Μακεδονία”.
Σας ερέθισε αυτό που σας είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Η δύναμη του φασίστα δεν βρίσκεται στην κλωτσιά και τη γροθιά του, βρίσκεται στην ανοχή του περίγυρού του.
Δυο κόμματα καλούν ανοιχτά σε συμμετοχή στο σημερινό συλλαλητήριο, η ΝΔ και η Χρυσή Αυγή. Ο Αντιπρόεδρός σας (σσ Άδωνις Γεωργιάδης) έχει καλέσει ανοιχτά και μην υποκρίνεστε. Στο μεγαλειώδες κίνημα των Αγανακτισμένων υπήρχε και εκεί φασιστικός σπόρος που δεν φύτρωσαν και δεν άνθισαν. Ο φασισμός παντού θα επιδιώκει όπου υπάρχουν λαϊκά ξεσπάσματα. Το θέμα είναι αν θα υπάρχουν οι πολιτικές δυνάμεις που θα του ρίξουν νερό για να ανθίσει.
Τι προτείνετε; Ποια ονομασία σας κάνει; Υπέγραψε ή όχι ο κ. Σαμαράς έγγραφο με την ονομασία ΠΓΔΜ; Πείτε την αλήθεια για όσα έχει πει η ΝΔ τα τελευταία 25 χρόνια.
Η χώρα βγαίνει ξανά στο φως. Κάποιοι επιμένουν να μένουν στην ομίχλη. Όλα στο φως και για την οικονομία και για το Σκοπιανό.
•1993 – Κων. Μητσοτάκης: Ο Σαμαράς είχε δεχθεί, σε συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, να αναφερθεί η Δημοκρατία αυτή με σκέτο το όνομα Μακεδονία. #vouli #Μακεδονικο pic.twitter.com/6icb7YIZrT
— Νίκος Παππάς (@nikospappas16) 16 Ιουνίου 2018
Στο βήμα ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς.
O Nίκος Δένδιας στο βήμα της Βουλής – Στις 17:20, σύμφωνα με το Νίκο Βούτση, οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών με πρώτη αυτή του Βασίλη Λεβέντη.
Σημειώθηκε ένταση μεταξύ Κόλλια-Βούλτεψη-Βορίδη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ομιλία Σαμαρά δεν παρακολούθησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τζανακόπουλος: Αυτό που συνέβη χθες με τη Χρυσή Αυγή το προκάλεσε η Νέα Δημοκρατία
Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι με τη στάση της προκάλεσε το χθεσινό επεισόδιο με τη Χρυσή Αυγή.
Ο κ. Τσίπρας θα πάει με το στυλό του κ. Καμμένου να υπογράψει μια ντροπιαστική συμφωνία. Θα λογοδοτήσετε για αυτό
Απολογητικό το ύφος του κ. Σαμαρά. Αποφάσισε ότι τα πήγε καλά. Υπάρχει όμως και μια άλλη ιστορική αποτίμηση – Από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη μάθαμε ότι ο κ. Σαμαράς τα έκανε μούσκεμα
Ο κ. Σαμαράς με τους χειρισμούς του αποσταθεροποίησε πλήρως τις σχέσεις μας με την ΠΓΔΜ και με τα υπόλοιπα κράτη των Βαλκανίων.
Ο κ. Σαμαράς δεν μας είπε αν συμφωνεί ή όχι με τη σύνθετη ονομασία.
Ο Σαμαράς μας είπε ότι προσπαθούμε να διασπάσουμε τη ΝΔ, αυτός που έχει ταλέντο στη διάσπαση της ΝΔ. Υπό την καθοδήγηση του Σαμαρά ο Μητσοτάκης τους τελευταίους έξι μήνες θεώρησε ότι βρήκε το θέμα για το οποιο θα πάει σε εκλογές.
Ο Μητσοτάκης δεν έχει καταλάβει ακριβώς τις συνέπειες αυτής της πολιτικής του επιλογής για το κόμμα και τη χώρα
Ο Μητσοτάκης μετέτρεψε τη ΝΔ απο κεντροδεξιό φιλελεύθερο κόμμα σε ακροδεξιό μορφωμα. Ομως αυτή η επιλογή μετατοπίζει τον άξονα της δεξιάς στη χώρα μας. Αυτή είναι επικίνδυνη συνέπεια.
Τι περιμένει κανείς να ακουσει απο το χρυσαυγίτη Μπαρμπαρουση όταν ο αρχηγός της ΝΔ μιλάει για προδοσία. Αυτό που συνέβη χθες στη Βουλή το προκαλέσατε με τη στάση σας. Εχετε στρώσει το χαλί του εθνικισμού
Η ΝΔ ήταν καταγεγγραμένη στην Ευρώπη ως ένα ευρωπαϊκό, φιλελεύθερο κόμμα. Μέσα σε δύο ημέρες ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε να αποδοκιμάζεται από όλη την Ευρώπη
Τελικά ποιος είναι ο μειοδότης; Ο Τσίπρας ή ο Ζάεφ; Κανένας από τους δύο. Βρέθηκαν δύο ηγέτες να κλείσουν οριστικά το κεφάλαιο της εθνικιστικής έξαρσης
Σαμαράς: ’Yes man’ ο Τσίπρας – Κακώς έπραξε ο Παυλόπουλος – Η Συμφωνία θα προκαλέσει εκρήξεις
Ο Αντώνης Σαμαράς ξεκίνησε την ομιλία του επικαλούμενος άρθρο του Θεόδωρου Πάγκαλου: “Λέει ο Πάγκαλος, ένας διαχρονικός μου αντίπαλος, οτι ο Σαμαράς ενημέρωνε την αντιπολίτευση. Σε μία συνάντηση μου ανήγγειλε την κατά πληροφορίες κήρυξη της ανεξαρτησίας της ΠΓΔΜ. Είχε την εντύπωση ο Σαμαράς ότι θα δημιουργουνταν προβλήματα. Ανησυχούσε για την ονομασία. Και καταλήγει ο Πάγκαλος ότι Βόρεια Μακεδονία δεν είναι λύση”.
“Όλοι οι Έλληνες έχουν καταλάβει τι γίνεται σήμερα”, είπε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός. “Κύριε Τσίπρα που δεν είστε εδώ, εγώ πολέμησα για το Σκοπιανό, εσείς τα δώσατε όλα. Εγώ αντιστάθηκα εφαρμόζοντας την αποφαση του Συμβουλίου Αρχηγών. Εσείς σήμερα τα δίνετε όλα χωρίς καν απόφαση υπουργικού συμβουλίου”, είπε εμφατικά απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.
Ο Αντώνης Σαμαράς διευκρίνισε ότι ο ίδιος δε δημιούργησε κανένα πρόβλημα με το Μακεδονικό το 1992, το πρόβλημα δημιουργήθηκε επί Στάλιν και Τίτο αλλά ξέσπασε όταν διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία. “Από τη μία με κατηγορείτε ότι δημιουργησα δήθεν το Σκοπιανό και από την άλλη ότι δήθεν πουλησα το Σκοπιανό. Διαλέξετε για τι από τα δύο θα με συκοφαντήσετε για αδιάλλακτο ή για υποχωρητικό;”, ρώτησε από βήματος.
“Υπάρχουν και ζωντανά ντοκουμεντα: Η στιγμή που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής λεει ότι η Μακεδονία είναι μία και ελληνική (…) Δεν ήταν λαϊκιστής ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, δεν ήταν ακροδεξιος ο Ανδρέας Παπανδρέου”, συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Και προσέθεσε ότι δεν ήταν παρών στην τελική αποφαση του Συμβουλίου των Αρχηγών το 1992 και η απόφαση έλεγε ότι η Ελλάδα δε θα αναγνωρίσει κράτος με τον όρο Μακεδονία σύνθετα ή παραγωγα. “Μάθετε ότι σε εκείνο το συμβουλιο του υπουργείου Εξωτερικών το 1991 όταν η Γερμανία ανακοίνωσε ότι αναγνωρίζει Κροατία και Σλοβενία, εγώ έθεσα τρεις όρους και πέτυχα τη μη αναγνώριση ενός κράτους που θα είχε αλυτρωτισμό. Να πάψετε να λέτε ανοησίες. Πριν τη 16η Δεκεμβριου του 1991 υπογράφαμε και εμείς και όλα τα κράτη συμφωνίες με την ενιαία Γιουγκοσλαβία. Κανεις δεν μπορούσε να επέμβει στο πως ονομάζει ένα κράτος μία περιοχή στο εσωτερικό του”, τόνισε.
Το όνομα αποτελεί όχημα αλυτρωτισμού, δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχουν γίνει “Σκοπιανότεροι των Σκοπιανών”, αφού ούτε οι ίδιοι οι Σκοπιανοί δεν έχουν διανοηθεί να πουν ότι τους αναγνωρίσαμε τότε. “Οι ίδιοι οι Σκοπιανοί παρότι τους είχαν αναγνωρίσει 140 κράτη ως Μακεδονία, ενδιαφέρονταν για τη στάση της Ελλάδας”, είπε. Και επέμεινε ότι “ποτέ δεν νομιμοποιήσαμε τον αλυτρωτισμό τους” σε αντίθεση με την κυβέρνηση που αυτό κάνει τώρα η κυβέρνηση.
Κλιμακώνοντας την επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε: “Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ μόνος του. Τα έδωσε όλα. Εσείς υπογράφετε, εσείς τα δίνετε. Κύριε Τσίπρα, είστε μόνος σας. Συνθηκολογήσατε σε όλα”. “Τους Έλληνες που βγαίνουν στους δρόμους τους λέτε φασιστοειδή”, συμπλήρωσε.
“Μην μας λέτε για εθνική γραμμή, εσείς ήσασταν απέναντι σε αυτήν. Πήγατε και αναγνωρίσατε πλήρως τον αλυτρωτισμό. Κανείς δε διανοήθηκε να αναγνωρίσει μακεδονική γλώσσα και εθνότητα. Δεν υπάρχει erga omnes”, υποστήριξε ο Αντώνης Σαμαράς. Αναφέρθηκε και στη Βουλγαρία, η οποία μπορεί να τους αναγνώρισε ως Μακεδονία αλλά δεν αναγνώρισε ποτέ μακεδονική γλώσσα, μακεδονική εθνότητα και κατηγορησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έχει πάρει χαμπάρι τι συμβαίνει στα Δυτικά Βαλκάνια καθώς είναι θέμα χρόνου να αναβιώσουν οι αλυτρωτισμοί. Προειδοποίησε, επίσης, ότι αναδύεται από τώρα το νέο κύμα βαλκανικών συγκρούσεων. “Το άρθρο 6 θα εκληφθεί ως απαγόρευση ακόμη των συλλαλητηρίων για τη Μακεδονία και την ελληνικότητα της”, είπε. “Το μουσείο του Παύλου Μελά θα απαγορευθεί;”, διερωτήθηκε.
“Αναγνωρίζετε ένα έκτρωμα. Η συμφωνία αυτή είτε δεν θα αντέξει είτε θα προκαλέσει εκπλήξεις. Το μόνο που κάνει είναι να ανοίγει το δρόμο των Σκοπίων για το ΝΑΤΟ”, επεσήμανε σε όλους τους τόνους ο πρώην πρωθυπουργός. Και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό: “Βάζετε μπουρλότο στην Ελλάδα κε.Τσίπρα. Είμαστε υποχρεωμένοι να σας το πούμε, Υπογράψατε την αποσταθεροποίηση και των Σκοπίων. Παρακάμψατε το ελληνικό βέτο. Δημιουργείτε τετελεσμένα ενάντια στη θέληση των Ελλήνων”.
Και συνέχισε τις σφοδρές κατηγορίες του για το νυν πρωθυπουργό ότι για την καρέκλα και την εξουσία υπογράφει τα πάντα αλλά κατήντησε ένας “yes man” και έχει το θράσος να τα βάζει μαζί του. “Με κατηγορείτε ότι έκανα πολιτική καριέρα με το Σκοπιανό. Εσείς υπογράψατε τα πάντα για να παραμείνετε στην καρέκλα. Για αυτήν τα δίνετε όλα”, επανέλαβε.
“Θέλατε με το Σκοπιανό να διασπάσετε τη Νέα Δημοκρατία αλλά η Νέα Δημοκρατία δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ. Θα παραμείνουμε ενωμένοι, μια γροθιά”, είπε δίνοντας το πρώτο μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος.
“Ο Τσιπρας καλούσε τον Παπούλια να παραιτηθεί για να ρίξει την κυβέρνηση μου. Δεν ψήφισε Πρόεδρος της Δημοκρατίας και κατηγορούσε βουλευτές για χρηματισμό. Τα λέτε εσείς αυτά που υπονομεύσατε τα πάντα;”, είπε απαντώντας στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ προς το πρόσωπό του για την επίθεση που έκανε στον Προκόπη Παυλόπουλο. “Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως θεσμός δεν δικαιούται να κρίνει ανοιχτά ζητήματα. Όταν παίρνει θεση κακώς εκφράζει τη συμφωνία του με μία συμφωνία που μονο ο Τσίπρας ήξερε εκείνη τη στιγμή”, είπε δικαιολογώντας όσα είχε πει τις προηγούμενος μέρος για ΠτΔ.
Και ολοκλήρωσε λέγοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πάει με το στυλό του Πάνου Καμμένου να υπογράψει μια ντροπιαστική συμφωνία και θα λογοδοτήσει για αυτό.
Σε λίγα λεπτά στο βήμα ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αναμένεται μία ομιλία που “θα βάλει φωτιά”
Κωνσταντίνος Καραμανλής του Αχιλλεά:
Οφείλω ως Μακεδόνας βουλευτής να καταθέσω τις αποψεις μου χωρίς λαϊκισμούς και υπερβολές, αλλά με συναισθηση της κρισιμότητας των ημερών. Εάν φέρνατε μία εθνικά επωφελή λύση θα ήμουν από τους πρώτους που θα το αναγνώριζαν, Φέρνετε όμως μία συμφωνία κακή και εθνικά επικίνδυνη
Για πρώτη φορά αναγνωρίζει ελληνική κυβέρνηση μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα. Να κλείσουμε το παραμύθι περί αναγνώρισης της μακεδονικής γλώσσας το 1977. Η Ελλάδα σε εκείνη τη διασκεψη δεν αναγνώρισε μακεδονική γλώσσα. Αδιανόητο η ελληνική κυβέρνηση να επικαλείται τα επιχειρήματα των Σκοπιων.
Στην πράξη υπογράφετε διπλή ονομασία. Η συμφωνία αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το κεκτημένο του Βουκουρεστίου που ήταν πρώτα λύση και μετά ένταξη.
Επειδή συγκρίνετε με το Βουκουρέστι, το Βουκουρέστι έλεγε πρώτα λύση και μετά ένταξη και συμφωνία έναντι όλων. Εσεις αυτά τα δύο τα έχετε χαρίσει. Τους χαρίζετε και τη μακεδονική εθνότητα. Στο Βουκουρέστι η ελληνική κυβέρνηση έδειξε τι θα πει εξωτερική πολιτική με σθένος. Δε λύγισε ουτε ο Κώστας Καραμανλής, ουτε η Ντόρα Μπακογιάννη, ούτε η Βαγγέλης Μεϊμαράκης στις πιέσεις των ξένων όπως κάνετε εσείς σήμερα.
Στις 16:00 αναμένεται η συγκέντρωση στο Σύνταγμα
Μπακογιάννη: Προκαλώ τον Κοτζιά να καταθέσει τα έγγραφα των διαπραγματεύσεων από το 1989 ως σήμερα
Σε υψηλούς τόνους η Ντόρα Μπακογιάννη απαντά στο Νίκο Κοτζιά και τον προκαλεί να καταθέσει το σύνολο των εγγράφων που αφορούν τις διαπραγματεύσεις για το σκοπιανό ζήτημα από το 1989 μέχρι και σήμερα, συμπεριλαμβανωμένων και των δικών του.
Αν ο κ. Κοτζιάς ανάλωνε την ίδια ενέργεια στη διαπραγμάτευση που σπαταλάει για να με υβρίζει, δεν θα τρέχαμε τώρα να μαζέψουμε τα ασυμμάζευτα.
Προκαλώ και σήμερα δημοσίως τον κ. Κοτζιά να καταθέσει το σύνολο των εγγράφων που αφορούν τις διαπραγματεύσεις για το σκοπιανό ζήτημα από το 1989 μέχρι και σήμερα. Των δικών του συμπεριλαμβανομένων, αν το αντέχει.
Όσο και να προσπαθεί, από απολογούμενος δεν μπορεί να γίνει κατήγορος. Ο κ. Κοτζιάς οφείλει μια συγγνώμη όχι σε μένα, αλλά στο λαό για την κάκιστη συμφωνία που έφερε στη Βουλή.
Αν δεν το επιτρέπει ο εγωισμός του, ας προσφέρει έστω μια ύστατη υπηρεσία στην πατρίδα: Να υπερψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας της Νέας Δημοκρατίας.
Σε περίπου μισή ώρα αναμένεται η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Θα ακολουθήσουν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, πλην του κ. Κουτσούμπα που τοποθετήθηκε και αποχώρησε χθες.
Foreign Policy: Τσίπρας και Ζάεφ αξίζουν το Νόμπελ Ειρήνης για την επίλυση του Μακεδονικού
Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε χθες Παρασκευή στη διεθνή πολιτική επιθεώρηση Foreign Policy, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μαζί με τον πρωθυπουργό της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας έχουν δημιουργήσει ένα νέο μοντέλο στην επίλυση των εθνικών ζητημάτων.
Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Ζόραν Ζάεφ αξίζουν το Νόμπελ Ειρήνης για την προσπάθεια που κατέβαλαν ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα με το όνομα της πΓΔΜ.
Αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο:
Η συμφωνία, την οποία θα υπογράψουν οι δύο πρωθυπουργοί για την επίλυση της κρίσης σχετικά με την ονομασία της πΓΔΜ, εισάγει μια έγκαιρη ώθηση εμπιστοσύνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε ολόκληρο το δυτικό σχέδιο για τα Βαλκάνια (…) Η συμφωνία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δύσκολες αντιδράσεις από εθνικιστές και στις δύο χώρες, οι οποίοι έχουν επιτεθεί στον αντίστοιχο ηγέτη της κάθε μίας, ως προδότη. Για να αποφευχθεί αυτό το αποτέλεσμα, είναι επείγον να κερδίσουν οι Τσίπρας και Ζάεφ όχι μόνο υποστήριξη, αλλά και παγκόσμια αναγνώριση
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος για την αναφορά σε απόφαση του Αρείου Πάγου επεσήμανε ότι δεν ασκεί εξωτερική πολιτική.
Ευκλείδης Τσακαλώτος:
“Τι ξέρουν αυτοί για την Αγγλία, που μόνο την Αγγλία ξέρουν; Αυτοί οι στίχοι του Μπλέικ σημαίνουν ότι για να ξέρεις τη χώρα σου πρέπει να ξέρεις και άλλες χώρες. Η τραγωδία είναι ότι οι συγχρονοι Βρετανοί ξέχασαν αυτο το στίχο, για αυτό έχουν το Brexit και νομίζουν ότι με τη Βασιλισσα, την αυτοκρατορια, τις φανέλες ποδοσφαίρου μπορούν να αντιμετωπίσουν το μέλλον. Η ψευδαίσθηση μεγαλείου.
Ξέχασαν αυτό που είπε ο Σο: Οτι βάρβαρος είναι αυτός που νομίζει ότι οι παραδόσεις του νησιού του ειναι και νόμοι της φύσης.
Μήπως οι σύγχρονοι Ελληνες πρέπει να ακουσουν τους Σκωτσέζους του διαφωτισμού που μίλησαν για συμπαθεια και ενσυναίθσηση; Γιατί όλοι ξέρουν το Σμιθ για τον Πλούτο των Εθνων, αλλά έχουν ξεχάσει το άλλο βιβλίο του για τα συναισθήματα που λεει ότι καμία κοινωνία δε μπορεί να ζήσιε αν δεν μπει στα παπούτσια των άλλων για να καταλάβει.
Ξέρουμε κάτι για την FYROM; Ξέρουμε ότι έχουμε τετραπλάσιο κατά κεφαλήν εισόδημα; Το ΑΕΠ τους είναι μικρότερο από το cash buffer που θα πάρουμε, το μαξιλάρι που θα πάρουμε. Ξέρουμε για το θέμα με τους Αλβανούς, τις προσπάθειες της Τουρκίας να μπει εκεί μέσα;
Η εγκυκλοπαίδεια του παππού μου από τη δεκαετία του 1920 δείχνει μία περιοχή Μακεδονία από βόρεια που φτάνει μέχρι κάτω. Πως γίνεται η μακεδονική γλώσσα να υπάρχει παλιότερα, μετά να μην υπάρχει, μετά να ξανα υπάρχει και μετά να μην υπάρχει. Τι γίνονται αυτοί οι άνθρωποι; Πάνε σε μοναστήρι που παίρνουν όρκο σιωπής;
Σε όλη την Ευρωπη ανεβαινει ο εθνικισμός. Δε σας φοβίζει που στη Γερμανία δύο κομματα τσακώνονται για τους μετανάστες; Δεν σας ανησυχει ότι μπορεί να καταρρεύσει η Ευρωζώνη; Και θα γυρίσουμε στη δεκαετία του 30.
Η Ελλάδα πρέπει να είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος. Αυτο προσπαθούμε με το δικό μας ελληνικό πρόγραμμα, να φέρουμε σταθερότητα στη χώρα.
Η συμφωνία καταλαβαίνει αυτό που είπε ο Μπισμαρκ οτι μία συμφωνία που δεν καταλαβαίνει τον εαυτό της δεν είναι συμφωνία.
Και τελειώνω όπως άρχισα. Τι ξέρουν για την Ελλάδα, αυτοί που μόνο για την Ελλάδα ξέρουν;”
Χαράλαμπος Αθανασίου:
“Δεν μπορούν οι ΑΝΕΛ να λένε όχι στη συμφωνία, ναι στην κυβέρνηση. Αν είναι έτσι ας ζητούσαν από τον Τσίπρα να πάει σε ψήφο εμπιστοσύνης”
Σταύρος Καλαφάτης:
“Οι παραγωγοί θα μπορούν να χρησιμοποιούν τον όρο Μακεδονία;”
Μιχάλης Τζελέπης:
“Η βόρεια Μακεδονία θυμίζει το ανατολική και δυτική Γερμανία”
Αντιπαράθεση στη Βουλή για την ώρα ολοκλήρωσης της διαδικασίας με τον Βούτση να επιμένει να ολοκληρωθεί στις 6:30 το απόγευμα και τον Κωστή Χατζηδάκη και τον Ανδρέα Λοβέρδο να επιμένουν να ολοκληρωθεί το βράδυ
Δημήτρης Σταμάτης:
“Η συμφωνια είναι ο φερετζές της εισόδου των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ και ΕΕ”
Νίκος Παρασκευόπουλος:
“Πάρα πολλοί λαοί δεν ήξεραν ότι υπήρχε Μακεδονία που δεν ήταν σλαβική (…) Αν αυτό που μετρά είναι το χώμα ή το όνομα. Η ουσία δεν είναι το όνομα και η καταγωγή, προσέθεσε. Για πρώτη φορά οι γείτονές μας υποχρεώνονται να αναγνωρίσουν ότι δεν είναι οι Μακεδόνες, αλλά οι βόρειοι Μακεδόνες και την ελληνικότητα της Μακεδονίας και των συμβόλων της.”
Ο Κώστας Καραμανλής μέσω του γραφείου του απήντησε σε σχετική ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων για το Μακεδονικό:
Η ομιλία της κας Μπακογιάννη αποτυπώνει με ακρίβεια το πλαίσιο της πολιτικής της τότε κυβέρνησης για το θέμα των Σκοπίων, με κατάληξη το Βουκουρέστι, όπως και τις ουσιώδεις διαφορές της από την πολιτική και την τακτική της σημερινής κυβέρνησης.
* Η Ντόρα Μπακογιάννη χθες απήντησε για όσα είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη του στην ΕΡΤ για το Βουκουρέστι το 2008
“Έζησα στη βόρεια Ελλάδα τα 30 από τα 33 χρόνια της ζωής μου (…) Η συμφωνία βελτιώνει τη θέση της χώρα μας και σέβεται απόλυτα την εθνική γραμμή (…) Ανεβάζουμε τον πήχη, η συμφωνία προστατεύει τους δύο λαούς. Οτιδήποτε άλλο είναι απλά επιθυμία. Όπως είπε και η Ντόρα Μπακογιάννη είπε πως θα ήθελε να είναι η Σίντι Κρόφορντ αλλά είναι απλώς επιθυμία (…) Δεν μας δεσμεύει η συμφωνία αν δεν τηρηθούν τα όσα προβλέπει πως θα πρέπει να κάνουν Σκόπια.”
“Εμείς το όχι δεν το κάνουμε ναι (…) Να κάνουν συστάσεις (σσ οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές) στους κυβερνητικούς εταίρους της κυρίας Μέρκελ στη Γερμανία (…) Στην Κουμουνδούρου πήγε το ΠΑΣΟΚ της καρέκλας.”
“Συμμαχία προθύμων, που χαρίζει στους γείτονες μια κακή για την Ελλάδα συμφωνία (…) Έχετε αποφασίσει να εξυπηρετήσετε τα συμφέροντα των Σκοπιανών και όσων τους στηρίζουν για να παραμείνετε στην εξουσία ως καλά παιδιά (…) Ο Άρειος Πάγος είπε ότι δεν υπάρχει μακεδονικό έθνος και μακεδονικής γλώσσα. Βρείτε τα με την κυρία Θάνου που είναι τώρα στο νομικό γραφείο του πρωθυπουργού.”
“Η Ελλάδα έβαλε όρια: το αφήγμα δε θα φθάνει στη Μακεδονία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, δε θα έχει αλυτρωτικές αναφορές και ζήτησε σύνθετη ονομασία (…) Η γλώσσα ποτέ δεν υπήρχε στο πακέτο της διαπραγμάτευσης.”
“Σήμερα ζούμε το δράμα της οικογένειας Μητσοτάκη στη διαμάχη με τον μακεδονομάχο Αντώνη Σαμαρά”
“Από απόψε το βράδυ κανείς δε θα μπορεί να κρυφτεί (σσ οι ΑΝΕΛ) (…) Όσοι ψηφίσουν εναντίον της πρότασης δυσπιστίας της ΝΔ δίνουν μελάνι στον κ. Τσίπρα και στον κ. Κοτζιά να υπογράψουν τη συμφωνία.”
Η ένταση κορυφώνεται σήμερα, τρίτη ημέρα συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία κατά της κυβέρνησης με φόντο τη σύναψη Συμφωνίας για το Μακεδονικό. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία. Με ιδιαίτερα ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στη Βουλή και αυτή του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Το Κίνημα Αλλαγής βρίσκεται σε διάσπαση με την Φώφη Γεννηματά να τάσσεται κατά της Συμφωνίας και με το Σταύρο Θεοδωράκη να τάσσεται υπέρ, και οι δύο, ωστόσο, θα ψηφίσουν υπέρ της πρότασης μομφής της ΝΔ. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες συνεχίζουν να στηρίζουν την κυβέρνηση, αν και κατακεραυνώνουν τη Συμφωνία. Το ΚΚΕ αποχώρησε ήδη χθες από τη διαδικασία. Η Ένωση Κεντρώων τάσσεται κατά της συμφωνίας και θα ψηφίσει “παρών” στην πρόταση μομφής.
Facebook Comments