Η JP Morgan πριν το Eurogroup της περασμένης Πέμπτης τηρούσε overweight στάση στην Ελλάδα μέσω long θέσεων στα ελληνικά 5ετή ομόλογα, και μετά την συνάντηση και την απόφαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης σημειώνει ότι ακόμη υπάρχει αξία στα ελληνικά assets και έτσι διατηρεί το οverweight, ακόμη και μετά την μείωση 30-40 μ.β. στις αποδόσεις την περασμένη εβδομάδα.

Όπως επισημαίνει, η συμφωνία του Eurogroup βοηθά στη μείωση της αβεβαιότητας για πολιτικά λάθη και γύρω από τις πιέσεις χρηματοδότησης, γεγονός που είναι θετικό γα τα ελληνικά ομόλογα. Με το cash buffer να καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες για σχεδόν δύο χρόνια, δεν υπάρχει πίεση η Ελλάδα να βγει στις αγορές στο εγγύς μέλλον.

Η JP Morgan αναμένει επίσης ότι η Ελλάδα θα περιμένει να μειωθεί η μεταβλητότητα στις αγορές όταν και οι ανησυχίες γύρω από την Ιταλία αποκλιμακωθούν, και στη συνέχεια να προχωρήσει σε έκδοση νέου δεκαετούς ομολόγου πιθανόν στα τέλη του τρίτου ή στο τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Η συμμόρφωση με το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και τους δημοσιονομικούς στόχους είναι πιθανό να αποτελέσει βασικό οδηγό για την απόδοση της ελληνικής αγοράς μεσοπρόθεσμα. Στο αμέσως επόμενο διάστημα, η JP Morgan βλέπει περιορισμένο χώρο για αναστροφή των δημοσιονομικών δεσμεύσεων, καθώς χρειάζονται ακόμα κοινοβουλευτικές εγκρίσεις για τη συμφωνία του Eurogroup και τις εκταμιεύσεις του ESM σε κάποια κοινοβούλια χωρών της ευρωζώνης.

Επίσης, όπως σημειώνει, σε ότι αφορά τους εξωτερικούς παράγοντες, υπάρχει περιθώριο υπεραπόδοσης στην ευρωπεριφέρεια έναντι της Γερμανίας στους επόμενους μήνες, κάτι που θα επωφελήσει και την Ελλάδα.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments