Αμετακίνητη στις θέσεις της πως δεν πρόκειται να ζητήσει τεχνική παράταση του υφιστάμενου προγράμματος στήριξης, αλλά αντίθετα θα προτείνει ένα πρόγραμμα-γέφυρα έως τον Ιούνιο, είναι η ελληνική κυβέρνηση, όπως δήλωσε κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού θέτει ουσιαστικά την Ελλάδα σε μια τροχιά σύγκρουσης της Ελλάδας με τους εταίρους της στην ευρωζώνη, με δεδομένο ότι ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ έχει καταστήσει σαφές πως η Ευρώπη δεν πρόκειται να δώσει «δάνεια-γέφυρα» στην Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως στόχος της Ελλάδας δεν είναι να «απειλήσει» τις ισορροπίες στην Ευρώπη, όμως σημείωσε πως η λιτότητα και τα μνημόνια δεν είναι μέρος των ευρωπαϊκών συνθηκών.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε ευθέως την προηγούμενη κυβέρνηση πως εσκεμμένα ζήτησε μόνο 2μηνη παράταση του προγράμματος, ως τα τέλη Φεβρουαρίου, τη στιγμή που, όπως ισχυρίστηκε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει 6μηνη επέκταση.

Κατήγγειλε πως στόχος της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν αφήσει «καμένα σπαρτά» στους διαδόχους της ένα «ασφυκτικό» χρονικό πλαίσιο διαπραγμάτευσης με τους εταίρους-πιστωτές που θα οδηγούσε σε αποτυχία της ίδιας της Ελλάδας, με «μικροπολιτικές σκοπιμότητες».

Facebook Comments