Ως μία «κακή νύχτα για την Ευρώπη», χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τη νύχτα της υπογραφής μίας «κακής», όπως τη χαρακτήρισε, συμφωνίας, η οποία επεβλήθη στην Ελλάδα ως αποτέλεσμα της ισχυρής πίεσης προς μία χώρα, προκειμένου αυτή να προσεγγίσει τις επιθυμίες των ισχυρών της Ευρώπης, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ο τρόπος με τον οποίο επεβλήθη η συμφωνία δεν τιμά τις δημοκρατικές αξίες της Ευρώπης.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι δεν συμφωνεί με τα μέτρα που προβλέπει η συμφωνία, αλλά, όπως υποστήριξε, οι δύο εναλλακτικές που δόθηκαν στη χώρα ήταν μία άτακτη χρεοκοπία, μέσω της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ή μία συμφωνία με σκληρούς όρους.

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της συμφωνίας, είπε ότι «πήραμε μία συμφωνία που περιλαμβάνει σκληρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», αλλά, όπως είπε, «δεν εμπεριέχει τις σκληρές αποφάσεις που προέβλεπε το τελεσίγραφο του Eurogroup της 25ης Ιουνίου, που προέβλεπε την παροχή 18 δισεκατομμυρίων ευρώ για 5 μήνες και έπειτα, τη διεξαγωγή μίας νέας συζήτησης για ένα νέο μνημόνιο».

Παραδέχτηκε ότι η συμφωνία περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα, τα οποία δήλωσε ότι ελπίζει να αντισταθμίσει η επενδυτική σταθερότητα που θα επιφέρει η οριστική εξάλειψη ενός Grexit και σημείωσε ότι με τη συμφωνία, που μένει να κυρωθεί από τη Βουλή, η Ελλάδα παίρνει 82 δισ. ευρώ, για την κάλυψη όλων μεσοπρόθεσμων δανειακών αναγκών για μία τριετία που περιλαμβάνει σαφή δέσμευση για μία αναδιάρθρωση του χρέους από το 2022 και μετά.

Ταυτόχρονα, τόνισε ότι η Ελλάδα με τη συμφωνία αναμένεται να λάβει 35 δις. ευρώ για επενδύσεις ενώ ανακεφαλαιώνοντας τα θετικά της συμφωνίας, επισήμανε ότι με τη συμφωνία εξασφαλίζεται η εξυπηρέτηση των  βραχυπρόθεσμων αναγκών, ένα επενδυτικό πρόγραμμα, μία ανακεφαλαιοποίηση των  τραπεζών και μία αναδιάρθρωση του χρέους.

Facebook Comments