Τις τελευταίες ημέρες οι αγορές βίωσαν μια από τις χειρότερες εβδομάδες στην ιστορία τους και αναφερόμαστε κυρίως στη WallStreet, καθώς η ουσιαστική διαφορά είναι ότι ενώ οι άλλες μεγάλες αγορές είχαν μπει σε μια μεσοπρόθεσμη πτωτική τάση, η WallStreet απλά κατέρρευσε σε δυο συνεδριάσεις.

Είναι πολύ κρίσιμο να υπενθυμίσουμε την επισήμανση που έχουμε κάνει στο ForexReport.gr. Με τη WallStreet να κινείται σταθερά ανοδικά για έξι χρόνια και με τη μεταβλητότητα VIXνα παραμένει σε απίστευτα χαμηλά επίπεδα, την ώρα που σε άλλα assetclasses διατηρούνταν αυξημένη, είχε αυξήσει το φόβο μας για ένα συμβάν 6ηςΜαίου 2010 όταν και ο DowJones υπέστει και πάλι πτώση 10% σε ελάχιστα δευτερόλπετα. Τότε μάλιστα, όλες οι πράξεις που έγιναν στο επίμαχο χρονικό διάστημα, ακυρώθηκαν με απόφαση της SEC.

Όλα αυτά είχαν αυξήσει κατακόρυφα το φόβο μας για ανάλογο συμβάν, όταν ο S&P 500 βρισκόταν σε πλάγια τάση με το μικρότερο εύρος σε ολόκληρη την ιστορία του και όταν εντός του 2015 είχαμε δυο μεγάλα συμβάντα: την εξωφρενική άνοδο του φράγκου και την τεράστια υποτίμηση του γουαν λίγες ημέρες πριν από το μινι-κραχ.

Τι μέλλει γεννέσθαι λοιπόν;

Το ερώτημα που δε μπορεί να απαντηθεί με απόλυτη ασφάλεια είναι αν η ενέργεια αυτή είναι η αρχή ενός νέου bearmarket όπως το 2000 ή το 2007. Για την ώρα, φαίνεται ότι δεν πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για να έχουμε μια τέτοια εξέλιξη χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε θα μπορούσαμε να δούμε μεγαλύτερες απώλειες. Όχι όμως κραχ. Το παρακάτω γράφημα απεικονίζει το σενάριο που θεωρούμε και το πιθανότερο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Με βάση την έκρηξη του VIX θεωρούμε ότι η μεταβλητότητα θα παραμεί αυξημένη για ιδιαίτερα μεγάλο χρονικό διάστημα, άρα οι μεγάλες κινήσεις θα συνεχιστούν. Το τρέχον ράλι θα μπορούσε να συναντήσει αντίσταση στον ΚΜΟ 200 ημερών (ή κάπου εκεί κοντά) και να επιχειρήσει ένα νέο δεύτερο πυθμένα ο οποίος στη συνέχεια θα προκαλέσει έντονες κινήσεις χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Αυτό θα μπορούσε να συνεχιστεί μέχρι να υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα για την αύξηση των επιτοκίων από τη Fed αλλά και σταθεροποίηση στην Κίνα. Φυσικά, αυτό γεννά ευκαιρίες σε μια σειρά assets όπως: S&P 500, JPY, EUR, GBP.

Facebook Comments