Αυτή είναι η πραγματικότητα του Παναθηναϊκού που ανήκει πλεόν ξανά στην ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Αποκλείστηκε από μία ισάξια και όχι θεαματικά καλύτερη ομάδα, στα play – off του Τσάμπιονς Λιγκ, ύστερα από μία συγκλονιστική πορεία στα προκριματικά της διοργάνωσης. “Άγγιξε” το όνειρο των ομίλων, όσες προκλήσεις και αν έφερε στο δρόμο του η κληρωτίδα. Το τριφύλλι δεν τρόμαξε, ούτε στο μέγεθος της Μαρσέϊγ, ούτε στο όνομα της Μπράγκα. Γνώριζε το δύσβατο μονοπάτι μέχρι τον προορισμό, κατάφερε να φανεί αντάξιος των απαιτήσεων και να διεκδικήσει την είσοδό του ανάμεσα στους 32 καλύτερους της Ευρώπης.

Το φινάλε του αγώνα με τη Μπράγκα άφησε άπαντες στεναχωρημένους, μα περισσότερο πικραμένους, διότι όπως αποδείχθηκε, ο Παναθηναϊκός δεν υστερούσε πουθενά σε σχέση με τους Πορτογάλους. Ένα ομαδικό και παράλληλα ατομικό λάθος ήταν αυτό που του στέρησε την πρόκριση. Και δεν ήταν η χαμένη ευκαιρία του Σπόραρ. Ευκαιρίες χάνονται πολλές και από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές στον κόσμο. Λάθη όμως όπως αυτό στο δεύτερο τέρμα που πετυχαίνει η Μπράγκα, είναι εφικτό να αποφευχθούν. Οι πράσινοι έχασαν για ελάχιστα δευτερόλεπτα τη συγκέντρωση τους και έτσι οι Πορτογάλοι πήραν “αέρα” πρόκρισης.

Το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι λαθών. Αυτό έγινε στην Πορτογαλία και ήταν αυτό που έκρινε και το εισιτήριο για τους ομίλους. Καθαρά αγωνιστικά, ο Παναθηναϊκός ήταν ανώτερος της αντιπάλου του. Έπαιξε, δημιούργησε φάσεις, ωστόσο οι λάθος επιλογές την κρίσιμη στιγμή δεν του έδωσαν ένα καθοριστικό δεύτερο γκολ σε 180 λεπτά παιχνιδιού. Η Μπράγκα, αντίκρισε το καταπράσινο ΟΑΚΑ, που της μετέφερε ακόμη μεγαλύτερο άγχος. Οι παίκτες της αδυνατούσαν να κρατήσουν τη μπάλα, την έδιωχναν όσο πιο μακριά γίνεται ακόμη και σε ακίνδυνες περιπτώσεις. Εκεί έπρεπε να επενδύσει ο Παναθηναϊκός και ως ένα σημείο το έκανε.

Οι ποδοσφαιριστές του Ιβαν επέδειξαν θάρρος στις επιθέσεις τους, δεν φοβήθηκαν να “χτυπήσουν” κατα μέτωπο, όμως έλειψε η σωστή τελική επιλογή. Ίσως να φάνηκε και λίγο η απειρία διαχείρισης μίας τέτοιας κατάστασης, αλλά αυτό που μετράει είναι να μπει η μπάλα στο πλεκτό και αυτό δεν συνέβη.

Όπως και να έχει όμως, ο Παναθηναϊκός στάθηκε επάξια, ή καλύτερα, όπως αρμόζει σε μία ομάδα επιπέδου Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτή είναι η μεγαλύτερη νίκη του. Η ευρωπαϊκή επιστροφή και η παρουσία στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, είναι η επιβεβαίωση ότι ο Panathinaikos είναι και πάλι εδώ. Πλέον αυτή θα είναι η πραγματικότητα, αυτή στην οποία είχαν συνηθίσει η φίλοι του, που έδωσαν “ζωή” και παλμό σε ένα τεράστιο στάδιο, το βράδυ της Τρίτης.

Facebook Comments