EKT: Αμετάβλητα τα επιτόκια τον Ιούλιο

3 λεπτά ανάγνωση
18 Ιουλίου 2024

Χωρίς εκπλήξεις ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση Ιουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια της όπως ήταν ευρέως αναμενόμενο από αναλυτές και αγορές, με τη δεύτερη μείωση του τρέχοντος κύκλου να παραπέμπεται για τον Σεπτέμβριο ή και αργότερα.

Ειδικότερα, μετά τη μείωση κατά 25 μονάδες βάσης (0,25%) στη συνεδρίαση του Ιουνίου, η ΕΚΤ διατήρησε σήμερα το επίπεδο του επιτοκίου καταθέσεων της στο 3,75%, ελλείψει δεδομένων που θα συνηγορούσαν υπέρ περαιτέρω μείωσης όπως μία αισθητή επιβράδυνση του πληθωρισμού (ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη επιβεβαιώθηκε χτες από την Eurostat “έτρεξε” τον Ιούνιο με 2,5% ετησίως, υποχωρώντας οριακά από το 2,6% του Μαΐου).

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΚΤ, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 4,25%, 4,50% και 3,75% αντιστοίχως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τράπεζα της Ιαπωνίας: Σταθερά τα επιτόκια στο 0,75%

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) επέλεξε να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό της

Χρυσός κοντά στα $5.000 με μικρές διακυμάνσεις

Σταθεροποιητικά κινείται ο χρυσός κοντά στα ιστορικά υψηλά, με τους επενδυτές να

Ανθεκτικός αλλά επίμονος πληθωρισμός: Το «αγκάθι» που δεν υποχωρεί σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Ο πληθωρισμός μπορεί να έχει αποκλιμακωθεί από τα υψηλά της περιόδου 2022-2023,