Ελκυστικό σημείο εισόδου στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών βλέπει η JP Morgan έπειτα από την πρόσφατη πτώση και ενόψει των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου που ξεκινούν να ανακοινώνονται τις επόμενες ημέρες, τονίζοντας την ισχυρή δυναμική της κερδοφορίας και τις συνεχείς θετικές αναθεωρήσεις των κερδών ανά μετοχή (EPS) από τις αρχές του έτους, ιδιαίτερα σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Όπως υπογραμμίζει, οι ελληνικές τράπεζες είναι οι “αγαπημένες” της από την περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA).

H JPM ξεχωρίζει τη μετοχή της Eurobank (overweight) με την επικείμενη ενοποίηση με την Ελληνική Τράπεζα να αναμένεται να δώσει μια σαφέστερη εικόνα της συνεισφοράς της, ενώ θα μετατοπίσει την προσοχή της αγοράς στις μελλοντικές δυνατότητες συνεργειών.

Η ενοποίηση αποτελεί βασικό καταλύτη, όπως εκτιμά και για αυτό, αν και τηρεί σύσταση overweight για όλες τις ελληνικές τράπεζες, θέτει την Eurobank μαζί με την Πειραιώς (θεωρώντας πως η υποαπόδοση στο ταμπλό του Χ.Α. σε σχέση με τις υπόλοιπες συστημικές είναι υπερβολική) στα top picks της.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει η JPM, οι ελληνικές τράπεζες παρουσίασαν χαμηλότερες επιδόσεις σε σχέση με τις ευρωπαϊκές αλλά και αυτές της περιοχής της CEEMEA από τον Μάρτιο, αντανακλώντας την υπερβολική προσφορά καθώς και το “σβήσιμο” του θετικού story των επιτοκίων.

Ωστόσο, τα κέρδη ήταν ισχυρά και ο κλάδος έχει δει τις υψηλότερες αναθεωρήσεις EPS φέτος, +29%/+27% για το 2024/2025 έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών (+13%/+12%) και των τραπεζών της CEEMEA (+6%/+6%). Υποθέτοντας ομαλοποιημένα επιτόκια >2%, σταθερή αύξηση δανείων και απόδοση προμηθειών καθώς και μείωση του κόστους κινδύνου, αυτά θα αντισταθμίσουν σε μεγάλο βαθμό τις επιπτώσεις στα επιτοκιακά περιθώρια, κατά την άποψή της.

Facebook Comments