Σε νέα φάση έντονης αναταραχής εισέρχονται οι διεθνείς αγορές.
Η κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή και το αδιέξοδο γύρω από τον πόλεμο στο Ιράν προκαλούν ισχυρό sell-off στα κρατικά ομόλογα και αυξάνουν τον φόβο για νέα έξαρση του πληθωρισμού.
Οι επενδυτές εμφανίζονται ολοένα και πιο ανήσυχοι ότι η άνοδος των τιμών του πετρελαίου θα περάσει εκ νέου στην πραγματική οικονομία, αναγκάζοντας τις κεντρικές τράπεζες να διατηρήσουν υψηλά τα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ή ακόμα και να προχωρήσουν σε νέα αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής.
Το ισχυρότερο πλήγμα καταγράφεται στην αγορά των αμερικανικών κρατικών ομολόγων. Η απόδοση του 30ετούς τίτλου εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα σχεδόν τριών ετών, καθώς οι επενδυτές εγκαταλείπουν τα ομόλογα φοβούμενοι ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα επιμείνουν για πολλούς ακόμη μήνες.
Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η εικόνα και στην Ιαπωνία, όπου οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων κατέγραψαν τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων δεκαετιών, επιστρέφοντας σε επίπεδα που είχαν να εμφανιστούν από το 1996. Παράλληλα, το 30ετές ιαπωνικό ομόλογο εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από την πρώτη έκδοσή του το 1999, γεγονός που δείχνει ότι οι αγορές αμφισβητούν πλέον τη δυνατότητα των κεντρικών τραπεζών να ελέγξουν τον πληθωρισμό χωρίς σοβαρές παρενέργειες στην ανάπτυξη.
Οι πιέσεις εξαπλώνονται και στις αναδυόμενες αγορές, με χώρες όπως η Ινδονησία και η Ινδία να βλέπουν τα ομόλογά τους να δέχονται έντονες ρευστοποιήσεις. Οι επενδυτές μετακινούνται επιθετικά σε πιο ασφαλείς επιλογές, ενώ η αβεβαιότητα γύρω από την ενεργειακή κρίση αυξάνει τη μεταβλητότητα σε όλα τα χρηματοοικονομικά assets.
Την ίδια ώρα, τα διεθνή χρηματιστήρια συνεχίζουν να απομακρύνονται από τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά τους. Οι περισσότερες ασιατικές αγορές κινήθηκαν πτωτικά, ενώ τα futures σε Ευρώπη και ΗΠΑ δείχνουν νέα επιδείνωση του κλίματος στις επόμενες συνεδριάσεις.
Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε ο τεχνολογικός κλάδος, με αρκετές μετοχές υψηλής τεχνολογίας να εμφανίζουν αντοχές, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να ποντάρουν στις προοπτικές της τεχνητής νοημοσύνης και της ψηφιακής οικονομίας.