Μπορεί το πρώτο μεγάλο κρας τεστ για την κυβερνητική πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ – Ανεξάρτητων Ελλήνων να πέρασε χωρίς μεγάλα… μπουρίνια, όμως το Μέγαρο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας γνωρίζουν καλά ότι οι από εδώ και πέρα κάβοι θα είναι ακόμα πιο δύσκολοι για μία συγκυβέρνηση που καλείται να ψηφίσει και να εφαρμόσει μέτρα πρωτοφανούς σφοδρότητας για τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών. Μετά το πρώτο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα-φωτιά, ο δρόμος του κ. Τσίπρα και των υπουργών του συνεχίζει να είναι στρωμένος με αγκάθια, με το εσωτερικό σκηνικό, ελέω της πρώτης οκτάμηνης διακυβέρνησης της Κουμουνδούρου με τους ΑΝ.ΕΛ., να παραπέμπει σε τοπίο θολό και πλεύση σε αχαρτογράφητα ύδατα.

Τα απανωτά στρατηγικά λάθη του Ιανουαρίου – Ιουλίου, η κυβερνητική αβελτηρία στην αέναη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και η τελική κατάληξη στο πρώτο αριστερό Μνημόνιο αποτελούν σημεία που ήδη έχουν σκιαγραφηθεί με τα πλέον μελανά χρώματα. Από εδώ και πέρα, το μείζον για μία οικονομία υπό κατάρρευση και με μία κοινωνία στη μέγγενη των σκληρών μέτρων, είναι η εφαρμογή των κρίσιμων μεταρρυθμίσεων, που θα επιτρέψουν στην Αθήνα να περάσει (έστω διά πυρός και σιδήρου) από την αξιολόγηση των πιστωτών, η οποία λαμβάνει τα χαρακτηριστικά της… μητέρας των μαχών, εν όψει και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Ολα αυτά αποτυπωμένα στα χαρτιά είναι εύκολα προς ανάγνωση, αλλά εξαιρετικά δύσκολα προς ψήφιση και εφαρμογή. Ακόμα πιο δύσκολα, μάλιστα, όταν η πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. κρέμεται από το εύθραυστο «155», το οποίο μπορεί να σπάσει ανά πάσα ώρα και στιγμή, μέσω ενός ατυχήματος, προερχόμενου τόσο από την πλευρά του κόμματος Καμμένου όσο και από την πλευρά μιας ομάδας ή μεμονωμένων βουλευτών της Κουμουνδούρου. Αλλωστε, οι πολιτικές αντοχές πολλές φορές είναι ευθέως αντίστροφες της σφοδρότητας μέτρων, ιδιαίτερα όταν τα μέτρα αυτά αλλάζουν δραματικά και επί τα χείρω τις ζωές εκατομμυρίων πολιτών.

Ο πρωθυπουργός και οι στενοί συνεργάτες του γνωρίζουν σαφώς ότι η δύναμη των 155 βουλευτών δεν μπορεί, εκ των πραγμάτων, να αποτελέσει δυνατή βάση για μεγάλα ανοίγματα σε μεταρρυθμίσεις και πολιτικές που προκαλούν εκ των πραγμάτων κόστος. Για το λόγο αυτό, σε εξέλιξη βρίσκεται ήδη η προσπάθεια περικύκλωσης των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τις πρώτες κινήσεις να έχουν άρωμα Ευρώπης και εναγκαλισμού με τις σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις του ευρωκοινοβουλίου. Με το βλέμμα, αρχικά, προς το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι και, δευτερευόντως, προς την Ενωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, οι δημόσιες προσκλήσεις του πρωθυπουργού είναι σαφείς και έχουν κεντρικό στίγμα τους τη σοσιαλδημοκρατία. Η ατζέντα, άλλωστε, της επιδιωκόμενης συνεννόησης μπορεί να είναι και εκ της σκληρής πραγματικότητας καθορισμένη, με τα θέματα των «κόκκινων» δανείων, των συλλογικών συμβάσεων, της προστασίας της πρώτης κατοικίας και του Ταμείου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας να αποτελούν πεδία συζητήσεων και ζυμώσεων ανάμεσα στα στελέχη των κομμάτων. 

Αλλωστε, εδώ και ημέρες, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ήταν πεντακάθαρος: «Σε όλα αυτά τα ανοιχτά διαπραγματευτικά πεδία είναι εξαιρετικά κρίσιμο να μη χάσουμε κερδισμένο έδαφος και να μην επιστρέψουμε σε αδιέξοδες πολιτικές ακραίων νεοφιλελεύθερων επιλογών. Για αυτό και είναι απαραίτητο στα μέτωπα αυτά να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή συναίνεση των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου, των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που δεν συμφωνούν, δεν συναινούν με τους νεοφιλελεύθερους δήθεν μονόδρομους, αυτούς τους μονόδρομους που μας οδήγησαν σε αυτή τη βαθιά κρίση», τόνισε, πετώντας το μπαλάκι προς τη Χαριλάου Τρικούπη και τη Σεβαστουπόλεως. 

Προς το παρόν, πάντως, ο μόνος που κρατά… ζωντανή τη φλόγα του φλερτ είναι ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, που δυνητικά θα μπορούσε να διαδραματίσει το ρόλο της «χρυσής εφεδρείας» για την Κουμουνδούρου. Στα της λοξής ματιάς του Μεγάρου Μαξίμου προς την Ενωση Κεντρώων αναφέρθηκε ο ίδιος ο κ. Λεβέντης, αφήνοντας την αίσθηση πως οι κινήσεις προσέγγισης έχουν ήδη ξεκινήσει και μένει να τσεκαριστεί στην ατζέντα των δύο κομμάτων το πρώτο ραντεβού. «Πλησιάζουμε σιγά σιγά. Είδα τον Φλαμπουράρη στο κυλικείο, κάναμε μια χειραψία και μου είπε θα τα πούμε σύντομα. Του είπα: τι ήταν αυτό το χαρτί που σημείωνες; Και μου είπε: θα σ’ τα πω αργότερα. Πλησιάζει ο χρόνος να τα κουβεντιάσουμε. Στον ΣΥΡΙΖΑ ωριμάζει η άποψη ότι οι μεταρρυθμίσεις της Ενωσης Κεντρώων είναι καλές», υποστήριξε ο Βασίλης Λεβέντης.

Facebook Comments