Μηχανισμό ελέγχου για παραβιάσεις της εκεχειρίας στη Συρία φτιάχνουν ΗΠΑ και Ρωσία

8 λεπτά ανάγνωση
1 Μαρτίου 2016

Ένα μηχανισμό που θα ελέγχει όλες τις καταγγελίες περί παραβιάσεων της κατάπαυσης του πυρός στη Συρία θα συστήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία, όπως δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, καθώς η διεθνής κοινότητα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να προστατεύσει την εύθραυστη ειρηνευτική διαδικασία.

Όπως εξήγησε ο κ. Κέρι, ομάδες στη Γενεύη και το Αμάν της Ιορδανίας θα ελέγχουν όλες τις καταγγελίες περί παραβίασης της εκεχειρίας, με στόχο να διασφαλιστεί ότι οι αεροπορικές επιδρομές που διεξάγονται θα έχουν ως στόχο αποκλειστικά το Ισλαμικό Κράτος και το Μέτωπο αλ-Νόσρα – βραχίονας της αλ-Κάιντα στη Συρία – οργανώσεις που δεν προστατεύονται από την κατάπαυση του πυρός.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ επισήμανε ακόμα ότι συμφώνησε με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ να μην αντιπαρατίθενται δημόσια για τις φερόμενες παραβιάσεις, από τη μία ή την άλλη πλευρά. Υπογράμμισε ότι απώτερος στόχος είναι να διασφαλιστεί η τήρηση της εκεχειρίας, κι όχι να βρεθούν τρόποι υπονόμευσής της.

Τόνισε μάλιστα ότι μολονότι και οι δύο πλευρές ενδέχεται να έχουν παραβιάσει τους όρους της εκεχειρίας, έως τώρα καμία ενέργεια δεν ήταν αρκετά σοβαρή ώστε να ακυρώσει την κατάπαυση του πυρός.

Οι δηλώσεις Κέρι έγιναν στην Ουάσιγκτον σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, ο οποίος, επισήμανε ότι επιτεύχθηκε αξιοσημείωτη πρόοδος με τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, η οποία όμως πρέπει να συνεχίσει να τηρείται, ώστε να μπορέσουν να αρχίσουν συνομιλίες για μια πολιτική διευθέτηση της συριακής κρίσης.

«Πράγματι είναι ακριβές να λεχθεί ότι επιτεύχθηκε απτή πρόοδος τις τελευταίες λίγες ημέρες και αυτό που είναι σημαντικό τώρα είναι να διασφαλίσουμε πως η πρόοδος αυτή θα αποκτήσει πιο μόνιμη φύση, και επιτυγχάνοντας αυτό θα είναι δυνατόν για εμάς να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη», σημείωσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

ο Τζον Κέρι αναφέρθηκε και στην κρίση των προσφύγων με την οποία είναι αντιμέτωπη η Ευρωπαϊκή Ένωση, χαρακτηρίζοντάς τη ζήτημα «παγκόσμιας» τάξεως, όχι απλώς ένα πρόβλημα που αφορά την «περιοχή», τις χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

«Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η κρίση των προσφύγων είναι παγκόσμια […] Δεν πρόκειται για μια πρόκληση για την περιοχή […] Είναι μια δοκιμασία για όλους μας», επισήμανε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Πρόκειται για «μια παγκόσμια πρόκληση, δεν είναι απλά το πρόβλημα κάποιου άλλου», προσέθεσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκεχειρία ΗΠΑ – Ιράν: Τί αλλάζει σε πετρέλαιο, χρηματιστήρια και επιτόκια – Το νέο σκηνικό στις αγορές

Ραγδαία μεταστροφή καταγράφεται στις διεθνείς αγορές, μετά την ανακοίνωση της εκεχειρίας μεταξύ

Χρηματιστήριο: Ράλι +5% με οδηγό τις τράπεζες μετά την εκεχειρία

Ισχυρή ανοδική αντίδραση καταγράφει το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Εκεχειρία δυο εβδομάδων μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν – Ανοίγει πλήρως το Στενό του Ορμούζ

Το Ιράν δηλώνει προσωρινό άνοιγμα του Ορμούζ, ζητώντας παύση βομβαρδισμών από ΗΠΑ