Η περασμένη εβδομάδα στις αγορές, ξεκίνησε με ήπιο ρυθμό και στη συνέχεια υπήρξε κατακόρυφη αύξηση των διακυμάνσεων. Οι αγορές δείχνουν να έχουν καταλάβει ότι:

1. Τα εταιρικά κέρδη δεν αναμένεται να παρουσιάσουν συγκλονιστική βελτίωση στο εξής.

2. Το μήνυμα της Fed «για χαμηλά επιτόκια για περισσότερο καιρό» σημαίνει χαμηλότερη ανάπτυξη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

3. Οι αγορές «παλεύουν» με το τι ακριβώς σημαίνει για τις αποδόσεις τους η περιοχή των μηδενικών επιτοκίων.

Στα χαρακτηριστικά της περασμένης εβδομάδας ήταν η παραμονή της Wall Street σε υψηλά επίπεδα, η άνοδος του JPY, η πτώση του Nikkei και η άνοδος των αμερικανικών Treasuries.

JPY: Όταν η BoJ αποφάσιζε να υιοθετήσει αρνητικά επιτόκια, υπέθετε ότι η ισοτιμία θα κινηθεί έντονα πτωτικά και οι μετοχές θα απογειωθούν. Ωστόσο, οι αγορές είχαν διαφορετική άποψη καθώς δε θεωρούν ότι σύντομα θα έχουμε πληθωρισμό. Επίσης, οι εξελίξεις στη Fed αποδυνάμωσαν περισσότερο το USD.

Wall Street: Αν και υπήρξαν προσπάθειες για υποχώρηση των δεικτών, τελικά παρέμειναν σχετικά αμετάβλητες. Το 65% των μετοχών του S&P 500 εμφάνισαν μείωση των μετοχών (διασπορά) εξαιτίας προγραμμάτων stock buyback. Αυτό δεν είναι θετικό για τις μετοχές.

US Treasuries: Άνοδο σημείωσαν τα αμερικανικά ομόλογα. Η άνοδος προήλθε και από τεχνικά αλλά και από θεμελιώδη στοιχεία.

Η τρέχουσα εβδομάδα αποτελεί την πρώτη για τα εταιρικά κέρδη πρώτου τριμήνου. Οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στις αρνητικές εκπλήξεις ενός δύσκολου πρώτου τριμήνου, αλλά και στις πτωτικές αναθεωρήσεις για το μέλλον, καθώς η οικονομία επιβραδύνει. 

Facebook Comments