Το πετρέλαιο συνεχίζει να κινείται ανοδικά έχοντας σημειώσει κέρδη σχεδόν 20 δολαρίων από τα χαμηλά των προηγούμενων μηνών. Φυσικά ή άνοδος είναι υπόθεση της αγοράς, αφού στα υπόλοιπα στοιχεία που μέχρι πριν λίγους μήνες έριχναν την τιμή του, δεν έχουν υπάρξει σημαντικές αλλαγές. Και το σημαντικότερο είναι, ότι δεν προβλέπεται να υπάρξουν και αλλαγές, τουλάχιστον ως προς το μείζον θέμα του «παγώματος» της παραγωγής.

Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου έχουν βοηθήσει τη Wall Street να αποφύγει την πτώση από τα υψηλά επίπεδα στα οποία διαπραγματεύεται αλλά πιθανόν η άνοδος αυτή να έχει ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με το παρακάτω γράφημα, η πορεία του πετρελαίου για αυτούς τους μήνες του 2016, ακολουθεί πιστά το μοτίβο του 2015 και σύμφωνα με αυτό, πρέπει να βρισκόμαστε κοντά σε μια νέα κορύφωση.

Ένα ακόμα πρόβλημα για το πετρέλαιο, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα, είναι και το γεγονός ότι οι πλωτές δεξαμενές αποθήκευσης (τάνκερ) παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, που σημαίνει ότι η αγορά συνεχίζει να υποφέρει από μεγαλύτερη προσφορά.

Τέλος, ο δείκτης που παρακολουθούμε στο MoneyReport.gr, βρίσκεται για πρώτη φορά στα επίπεδα του 2014, όταν το πετρέλαιο βρισκόταν πάνω από τα $101.

Οι κινήσεις των τελευταίων μηνών, έχουν δημιουργήσει ακραίες συνθήκες σχεδόν σε όλα τα βασικά assets και αυτό αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο να υπάρξουν κάποιες αντιστροφές. Το παρακάτω γράφημα δείχνει ότι τόσο το δολάριο όσο και ο χρυσός, έχουν δεχθεί ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον τους τελευταίους μήνες, αλλά από διαφορετική σκοπιά. Long στο χρυσό και short στο δολάριο.

Margin debt και S&P 500 αποκλίνουν σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες και όλα δείχνουν ότι το άμεσο μέλλον δεν θα είναι ρόδινο για την αγορά μετοχών.

Επιπλέον, οι αμερικανικές επιχειρήσεις αναζητούν απεγνωσμένα την αύξηση της ρευστότητας και ως προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι αναστολές πληρωμής μερισμάτων ή η μειώσεις στα μερίσματα. Όπως αποκαλύπτει και το παρακάτω γράφημα, οι μειώσεις στα μερίσματα αναμένεται να είναι οι μεγαλύτερες στην ιστορία του S&P 500.

Στο μέτωπο του Brexit, οι απόψεις φαίνεται ότι αρχίζουν και συγκλίνουν και η ανασφάλεια γίνεται όλο και μεγαλύτερη.

Facebook Comments