Μια ακόμα εβδομάδα ολοκληρώθηκε με τους δείκτες της Wall Street να παραμένουν κοντά στα υψηλά τους. Σύμφωνα με τη στατιστική ανάλυση, ο S&P 500 έχει 252 ημέρες χωρίς να σημειώσει κάποιο νέο ιστορικό υψηλό. Στις δυο τελευταίες μεγάλες πτώσεις, όταν υπήρξε και πάλι αυτή η συνθήκη, οι αγορές συνέχισαν να πέφτουν με μεγάλη ένταση.

Ωστόσο, η εικόνα στο Nasdaq είναι χειρότερη από τους άλλους δυο δείκτες, καθώς τα ποιοτικά στοιχεία, σημειώνουν ραγδαία επιδείνωση. Για παράδειγμα, την εβδομάδα που μας πέρασε, ο Nasdaq είδε κατακόρυφη αύξηση των μετοχών που σημείωσαν νέα χαμηλά 52 εβδομάδων.

Σύμφωνα με αναλυτές, ο S&P 500 δεν πρόκειται να βγει εκτός της πλάγιας τάσης όσο οι εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή, παραμένουν και αυτές σε μια πλάγια τάση. Μετά από τόσα χρόνια ανόδου και με τα macro να έχουν επιδεινωθεί, το πιθανότερο είναι ότι θα έχουμε χαμηλότερα επίπεδα, αλλά για την ώρα αυτό είναι μια εκτίμηση.

Άσχημα συνεχίζουν να είναι τα πράγματα και για τις επαναγορές ιδίων μετοχών. Θεωρώ ότι, η τάση αυτή δε μπορεί να ανατραπεί καθώς η Fed βρίσκεται σε πορεία αύξησης των επιτοκίων και οι επαναγορές ιδίων μετοχών γίνονται ή θα γίνουν, όλο και πιο ακριβές.

Ο S&P 500 παραμένει σε ένα εύρος διακύμανσης περίπου 2,0%. Αυτό σημαίνει ότι επιχειρείται μια σημαντική αλλαγή στο επενδυτικό συναίσθημα. Κατά την άποψή μου και μετά από μελέτη των στοιχείων, ο S&P 500 έχει πολλούς επενδυτές από την πλευρά του short και αυτό κάνει μια ισχυρή πτωτική κίνηση δύσκολη. Τελευταία όμως και όσο οι 2.030 μονάδες δε διασπώνται, οι επενδυτές μετατρέπονται σε αγοραστές ακριβώς σε εκείνο το σημείο. Αυτό μπορεί να αποτελέσει κρίσιμο σημείο αλλαγής, όταν θα υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες.

Σχετικά με τους μεγάλους επενδυτές, οι εκροές κεφαλαίων από τις μετοχές, συνεχίζονται.

Η καμπύλη επιτοκίων, δείχνει ότι οι επενδυτές αναμένουν επιδείνωση των ρυθμών ανάπτυξης, αλλά σύμφωνα με το παρελθόν, αυτό δεν αποτελεί σημάδι πτώσης των μετοχών για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Μπερδεμένοι είναι και οι options traders καθώς αυτή τη στιγμή, τα συμπεράσματα που εξάγονται είναι ότι θα μπορούσαμε να έχουμε μια πτώση για 1-3 εβομάδες έως και την περιοχή των χαμηλών, αλλά όχι κάτι περισσότερο.

Facebook Comments