To μεξικάνικο πέσο και η τουρκική λίρα ήταν μεταξύ των νομισμάτων με τις χειρότερες επιδόσεις το 2016, υποχωρώντας κατά σχεδόν 17% έναντι του δολαρίου, ενώ φέτος αποδεικνύουν ότι μπορούν να τα πάνε χειρότερα, χάνοντας ένα περαιτέρω 5% έναντι του δολαρίου κατά τις πρώτες εβδομάδες του 2017 και μόνο, όπως σημειώνει η UBS σε νέο της report. Οπως επισημαίνει, ωστόσο, παρά τις ομοιότητες όσον αφορά τις επιδόσεις, οι προοπτικές αυτών των δύο νομισμάτων είναι διαφορετικές.

Σε ότι αφορά την Τουρκία, η UBS προειδοποιεί ότι η λίρα θα παραμείνει υπό πίεση μέχρι η κεντρική τράπεζα της χώρας πάρει την απόφαση για σημαντική σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής. Μέχρι τώρα, η Τράπεζας ήταν εξαιρετικά απρόθυμη να αυξήσει τα επιτόκια, πιθανώς λόγω της πίεσης από την κυβέρνηση να διατηρήσει την πολιτική της όσο το δυνατόν πιο χαλαρή πριν από το συνταγματικό δημοψήφισμα, για τη μετάβαση σε ένα προεδρικό σύστημα.

Η κεντρική τράπεζα έχει την ευκαιρία να αποδείξει ότι συνεχίζει να υποστηρίζει την εντολή της για τον πληθωρισμό κατά την επόμενη συνεδρίασή της πολιτικής της στις 24 Ιανουαρίου. Αν οι αξιωματούχοι αποφασίσουν να δράσουν, η λίρα θα μπορούσε να ενισχυθεί προσωρινά. Αν όχι, η λίρα οδηγείται με βεβαιότητα προς νέα χαμηλά, όπως προειδοποιεί η UBS. Προς το παρόν, οι επενδυτές θα πρέπει να παραμείνουν στο περιθώριο, λόγω των αυξημένων αβεβαιοτήτων και της χαμηλής ορατότητας που υπάρχει αυτή τη στιγμή σχετικά με την νομισματική πολιτική.

Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, ωστόσο, και ανεξάρτητα από την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας την επόμενη εβδομάδα, η λίρα αναμένεται να συνεχίσει την εξασθένιση της προς νέα συνεχή χαμηλά, αφού η πολιτική θα κινείται με στόχο την στήριξη της ανάπτυξης και όχι με στόχο τη σταθεροποίηση των τιμών.

Σε ότι αφορά το Μεξικό, το πέσο παραμένει υπό πίεση λόγω πολλών παραγόντων. Οι ανησυχίες κυμαίνονται από εκείνες που σχετίζονται με την ασφάλεια και την κοινωνική αναταραχή, έως εκείνες που σχετίζονται με τον αυξανόμενο κίνδυνο μία στροφής προς μια πιο λαϊκιστική κυβέρνηση στις προεδρικές εκλογές το 2018 και με τους φόβους ουσιαστικών αλλαγών πολιτικής των ΗΠΑ που θα έχουν αρνητικές συνέπειες για την οικονομία του Μεξικού.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, οι μεξικανικές αρχές έχουν λάβει διάφορα μέτρα για τον περιορισμό της αδυναμίας του πέσο, συμπεριλαμβανομένης της κεντρικής τράπεζας (Banxico) η οποία ακολούθησε μία πειθαρχημένη και επιθετική πορεία νομισματικής πολιτικής. Αν και αυτό δεν θα είναι αρκετό για να αποκλείσει περαιτέρω αδυναμία στο πέσο στο εγγύς μέλλον, καθώς ο Trump θα αρχίσει να θέτει τα tweets του σε δράση, η UBS εκτιμά ότι το πέσο θα σταθεροποιηθεί τελικά, καθώς η ορατότητα σχετικά με τις μελλοντικές πολιτικές των ΗΠΑ θα βελτιωθεί και οι επενδυτές θα αρχίσουν να συνειδητοποιούν ότι η χώρα θα εξακολουθεί να αναπτύσσεται το 2017.

Για το σύνολο των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών η UBS εκτιμά ότι οι προοπτικές είναι πιο φωτεινές για το τρέχον έτος από ότι ήταν το 2016, καθώς η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη επιταχύνεται και οι τιμές των εμπορευμάτων σταθεροποιούνται.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments