Πτώση κατέγραψαν οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία τον Ιούλιο έπειτα από την απροσδόκητα μεγάλη αύξηση τον Ιούνιο, αλλά η θετική τάση ήταν άθικτη στην αρχή του τρίτου τριμήνου, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Η μείωση της ζήτησης ήταν αναμενόμενη καθώς το η αεροπορική έκθεση του Παρισιού προσέλκυσε το μεγαλύτερο μέρος των παραγγελιών.

Οι παραγγελίες για τα γερμανικά προϊόντα υποχώρησαν 2,7% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα καθώς οι μεγάλες παραγγελίες κινήθηκαν κάτω του μέσου όρου.

Η πτώση του Ιουλίου ήταν μεγαλύτερη του αναμενομένου, αλλά δεν ήταν αρκετή ώστε να αντισταθμίσει τη μεγάλη άνοδο του Ιουνίου, όταν και οι παραγγελίες αυξήθηκαν 5% σε μηνιαία βάση. Το υπουργείο αναθεώρησε ανοδικά την αύξηση του Ιουνίου από το 3,8%. Τα στοιχεία είναι προσαρμοσμένα ως προς τον πληθωρισμό και λαμβάνουν υπόψη τις εποχικές και ημερολογιακές επιδράσεις.

Το αποτέλεσμα επιβεβαιώνει πως η μεταποιητική δραστηριότητα στη Γερμανία συνεχίζει να ανακάμπτει από την αδύναμη εικόνα στην αρχή του έτους.

Η εγχώρια ζήτηση διατηρήθηκε σε σχετικά ικανοποιητικό επίπεδο αν και η διόρθωση στις παραγγελίες από το εξωτερικό ήταν μεγαλύτερη. Οι εγχώριες παραγγελίες υποχώρησαν 0,3% σε σχέση με τον Ιούνιο ενώ από το εξωτερικό 4,5%.

Οι παραγγελίες από την Ευρωζώνη σημείωσαν πτώση 7,5% στο μήνα έπειτα από την άνοδο κατά 8,85 τον Ιούνιο. Η ζήτηση από τις εκτός Ευρωζώνης χώρες σημείωσε πτώση 2,6% σε μηνιαία βάση.

Ωστόσο, σύμφωνα με οικονομολόγους, δεν πρέπει να δοθεί μεγάλη σημασία στην πτώση. Η σταδιακή αύξηση της δραστηριότητας σε πολλά μέρη της Ευρωζώνης συνεχίζει να ενισχύει τις προοπτικές της μεταποιητικής δραστηριότητας στη Γερμανία καθώς τα σημάδια ανάκαμψης διευρύνονται.

Όπως αναμενόταν, οι παραγγελίες κεφαλαιουχικών αγαθών δέχθηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα καθώς υποχώρησαν 5,1% ενώ τον Ιούνιο είχαν αυξηθεί 9%. Αντίθετα οι παραγγελίες παραγωγικών αγαθών σημείωσαν άνοδο 0,8%.

Σε ετήσια βάση οι παραγγελίες παρέμειναν σε θετική τροχιά. Συνολικά αυξήθηκαν 2% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2012 λαμβάνοντας υπόψη των αριθμό των εργάσιμων ημερών κάθε μήνα. 

Facebook Comments