Το υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας ζήτησε από το κοινοβούλιο να του επιτραπεί η έκδοση χρέους 98 δισ. ευρώ φέτος αντί των εγκεκριμένων 80 δισ. ευρώ.

Η ανακοίνωσε έγινε σε μία στιγμή που οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων έχουν ξεπεράσει τις αντίστοιχες των ισπανικών, αυξάνοντας τις ανησυχίες για την δέσμευση της Ρώμης στη δημοσιονομική πειθαρχεία.Ωστόσο, η αύξηση οφείλεται στην απόφαση της κυβέρνησης να επιταχύνει την αποπληρωμή των προμηθευτών, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Η Ιταλία σχεδιάζει να διακανονίσει 40 δισ. ευρώ σε απλήρωτους λογαριασμούς έως το επόμενο έτος και ο υπουργός Οικονομίας Fabrizio Saccomanni έχει αφήσει να εννοηθεί πως σκοπεύει να επιταχύνει τη διαδικασία.Η επιπλέον έκδοση χρέους είναι ίση με το 1,2% του ετήσιου ΑΕΠ και δεν θα επιβαρύνει το φετινό προϋπολογισμό.

Η εισροή μετρητών στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης θα πρέπει να τη βοηθήσει να βγει από τη διετή ύφεση, ενώ τα φορολογικά έσοδα από την ενισχυμένη δραστηριότητα θα πρέπει να διατηρήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα εντός στόχου. 

Ωστόσο, αυτό εξαρτάται από το αν οι επιχειρήσεις χρησιμοποιήσουν τα χρήματα για επενδύσεις ή τα αποταμιεύσουν.Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τις νέες προβλέψεις για τα δημοσιονομικά και την ανάπτυξης στις 20 Σεπτεμβρίου.

Facebook Comments