Goldman: Επαρκής η διαχείριση της νομισματικής κρίσης στη Τουρκία

5 λεπτά ανάγνωση
13 Σεπτεμβρίου 2013

Το πρόσφατο ράλι που καταγράφηκε στις αναδυόμενες αγορές δίνει ενδείξεις για την επικράτηση μιας αίσθησης ανακούφισης στις αγορές, σύμφωνα με την Goldman Sachs, η οποία πηγάζει από δύο άξονες: Στα θετικά στοιχεία από την Κίνα και από την υποχώρηση της επιθετικότητας της Fed μετά από τα αδύναμα στοιχεία για τους μισθούς στις ΗΠΑ.

Oρισμένες κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων αγορών μπορεί να επιλέξουν να μειώσουν τα επιτόκια, εφόσον η σταθερότητα της αγοράς καταστεί βιώσιμη, ακολουθώντας το παράδειγμα του Μεξικού, την περασμένη εβδομάδα.

  Αν και η Goldman Sachs πιστεύει ότι η Ρωσία θα αφήσει αυτή την ευκαιρία να προσπεράσει, η Χιλή, η Κολομβία ίσως και η Ουγγαρία ενδεχομένως να προσπαθήσουν να παρέχουν νέες διευκολύνσεις. Οι κεντρικές τράπεζες στην Τουρκία, στην Ινδία και στη Νότια Αφρική είναι απίθανο να αποσύρουν τη χαλαρή νομισματική τους πολιτική. 

Συγκεκριμένα, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας επιχείρησε να επηρεάσει τις συνθήκες στη νομισματική αγορά με ένα – ομολογουμένως – ανορθόδοξο μείγμα δημοπρασιών αξιόγραφων και διορθώσεων της επιτοκιακής της πολιτικής, αφήνοντας το βασικό της επιτόκιο αμετάβλητο.

Οι χώρες με υψηλή μόχλευση έχουν τη δυνατότητα δώσουν μια εξωτερική ώθηση, διαθέτοντας αρκετά ισχυρούς ισολογισμούς, για να αντιμετωπίσουν εύκολα την αύξηση των αμερικανικών και των τοπικών αποδόσεων και θα συνεχίσουν να πηγαίνουν καλύτερα. Σε αυτή τη βάση, η Κορέα, η Ταϊβάν, η Κίνα, το Μεξικό φαίνονται σε πλεονεκτικότερη θέση, ενώ οι οικονομίες με ελλείμματα (Τουρκία, Νότια Αφρική, Ινδία, Βραζιλία και Ινδονησία) είναι πιο πιθανό να διαπιστώσουν ότι η τρέχουσα ανακούφιση είναι προσωρινή. Αυτές οι οικονομίες εξακολουθούν να δείχνουν ανησυχητικά αυξητικά επίπεδα των αναγκών εξωτερικής χρηματοδότησης, με τη Τουρκία να αποτελεί το πιο πρόσφατο παράδειγμα.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουρκία: Ταυτοποιήθηκαν οι τρεις δράστες – Ένας νεκρός και δύο τραυματίες

Ένοπλη επίθεση σημειώθηκε, σήμερα, έξω από το ισραηλινό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

Πτώση στον χρυσό: Πιέσεις από το ισχυρό δολάριο και τις γεωπολιτικές εξελίξεις

Υποχώρηση καταγράφουν οι τιμές του χρυσού τη Δευτέρα, καθώς η ενίσχυση του

Επιτόκια: Πόσο πιθανή είναι νέα αύξηση – Τί δείχνουν οι αγορές για ΕΚΤ και Fed

Στο επίκεντρο των αγορών βρίσκεται ξανά το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων.