Το πρόσφατο ράλι που καταγράφηκε στις αναδυόμενες αγορές δίνει ενδείξεις για την επικράτηση μιας αίσθησης ανακούφισης στις αγορές, σύμφωνα με την Goldman Sachs, η οποία πηγάζει από δύο άξονες: Στα θετικά στοιχεία από την Κίνα και από την υποχώρηση της επιθετικότητας της Fed μετά από τα αδύναμα στοιχεία για τους μισθούς στις ΗΠΑ.

Oρισμένες κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων αγορών μπορεί να επιλέξουν να μειώσουν τα επιτόκια, εφόσον η σταθερότητα της αγοράς καταστεί βιώσιμη, ακολουθώντας το παράδειγμα του Μεξικού, την περασμένη εβδομάδα.

  Αν και η Goldman Sachs πιστεύει ότι η Ρωσία θα αφήσει αυτή την ευκαιρία να προσπεράσει, η Χιλή, η Κολομβία ίσως και η Ουγγαρία ενδεχομένως να προσπαθήσουν να παρέχουν νέες διευκολύνσεις. Οι κεντρικές τράπεζες στην Τουρκία, στην Ινδία και στη Νότια Αφρική είναι απίθανο να αποσύρουν τη χαλαρή νομισματική τους πολιτική. 

Συγκεκριμένα, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας επιχείρησε να επηρεάσει τις συνθήκες στη νομισματική αγορά με ένα – ομολογουμένως – ανορθόδοξο μείγμα δημοπρασιών αξιόγραφων και διορθώσεων της επιτοκιακής της πολιτικής, αφήνοντας το βασικό της επιτόκιο αμετάβλητο.

Οι χώρες με υψηλή μόχλευση έχουν τη δυνατότητα δώσουν μια εξωτερική ώθηση, διαθέτοντας αρκετά ισχυρούς ισολογισμούς, για να αντιμετωπίσουν εύκολα την αύξηση των αμερικανικών και των τοπικών αποδόσεων και θα συνεχίσουν να πηγαίνουν καλύτερα. Σε αυτή τη βάση, η Κορέα, η Ταϊβάν, η Κίνα, το Μεξικό φαίνονται σε πλεονεκτικότερη θέση, ενώ οι οικονομίες με ελλείμματα (Τουρκία, Νότια Αφρική, Ινδία, Βραζιλία και Ινδονησία) είναι πιο πιθανό να διαπιστώσουν ότι η τρέχουσα ανακούφιση είναι προσωρινή. Αυτές οι οικονομίες εξακολουθούν να δείχνουν ανησυχητικά αυξητικά επίπεδα των αναγκών εξωτερικής χρηματοδότησης, με τη Τουρκία να αποτελεί το πιο πρόσφατο παράδειγμα.

Facebook Comments