Στην 72η θέση, από την 89η, ανάμεσα σε 189 χώρες, κατατάσσεται η Ελλάδα στην ετήσια έκθεση Doing Business της World Bank για το 2014, κερδίζοντας 17 μονάδες.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά η Ελλάδα καταγράφει αξιοσημείωτη βελτίωση στον Δείκτη, που βαθμολογεί την Προστασία των Επενδυτών, και καταλαμβάνει την 80η θέση το 2014, ανάμεσα σε 189, χώρες έναντι της 113ης το 2013 και της 157ης το 2012.

Ειδικότερα κατά την πιο πάνω διετία η Ελλάδα κέρδισε 38 μονάδες για το 2013 και 33 μονάδες για το 2014. Η φετινή αύξηση οφείλεται στην τροποποίηση των άρθρων του νόμου 2190/20, περί συναλλαγών με συνδεδεμένα μέρη

Με τις τροποποιήσεις του 2190 αυξήθηκε η βαθμολογία στον τομέα της δημοσιοποίησης πληροφοριών και της συμπεριφοράς των μελών ΔΣ  που αφορούν συνδεδεμένα μέρη (αποκάλυψη των ιδίων συμφερόντων των μελών ΔΣ και αποχής τους από ψηφοφορία) και στον τομέα των απαραίτητων αδειών για την πραγματοποίηση συναλλαγών μεταξύ συνδεδεμένων μερών. Οι τροποποιήσεις αυτές ενδυναμώνουν τα δικαιώματα μειοψηφίας ως παράγοντα προσέλκυσης επενδυτών.

Η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Στην ομάδα του ΥΠΑΝ καθώς  και στις διαβουλεύσεις με την Παγκόσμια Τράπεζα συμμετείχαν εκπρόσωποι του Χρηματιστηρίου Αθηνών και του Ελληνικού Συμβουλίου Εταιρικής Διακυβέρνησης  και εξέφρασαν τις θέσεις των δύο φορέων για τον δείκτη,  υπέδειξαν τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν και συμμετείχαν σε παρουσιάσεις της μεθοδολογίας.

Σημαντικό ρόλο στην περυσινή αύξηση έπαιξε η έκδοση της εγκυκλίου 45/2011 με θέμα «Συναλλαγές εισηγμένης εταιρείας με συνδεδεμένα μέρη» από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Η βελτίωση του Δείκτη Protecting Investors οφείλεται στον επιμέρους δείκτη Extent of disclosure index, όπου η βαθμολογία μας ανέβηκε από 5 σε 7 με άριστα το 10, και είμαστε ακριβώς στον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ.

Facebook Comments