Γ. Προβόπουλος: «Εθνική ανάγκη να διαφυλάξουμε όσα έχουμε πετύχει»

4 λεπτά ανάγνωση
29 Δεκεμβρίου 2013

Oυσιαστική πρόοδο στην ελληνική οικονομία διακρίνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος και εκτιμά ότι η χώρα θα επιστρέψει σύντομα στην ανάπτυξη.

Σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα, ο κ. Προβόπουλος προειδοποιεί ωστόσο, δεδομένου ότι το 2014 είναι έτος εκλογικών αναμετρήσεων, ότι οι θετικές προβλέψεις «μπορεί να αποδυναμωθούν, αν δεν ακυρωθούν» σε περίπτωση που η πολιτική αντιπαράθεση οξυνθεί περαιτέρω.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, απαιτείται «η σύμπλευση κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων σε ένα θετικό σχέδιο εξόδου από την κρίση».

Ο κ. Προβόπουλος αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο «κουρέματος» των καταθέσεων και υπογραμμίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες.

Για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας τονίζει πως αν και έχει διανυθεί ένα μεγάλο μέρος της αναγκαίας διαδρομής, η προσπάθεια δεν έχει ολοκληρωθεί.

«Απομένει να πορευτούμε ακόμη το δύσκολο “τελευταίο μίλι”. Η σταθεροποίηση που καταγράφεται είναι ακόμη εύθραυστη» παρατηρεί ο κεντρικός τραπεζίτης και προσθέτει: «Είναι εθνική ανάγκη να διαφυλαχθούν όσα έχουμε ήδη πετύχει με τεράστιο κοινωνικό κόστος, να αποτραπούν οπισθοδρομήσεις και να σιγουρέψουμε την οικονομική προοπτική της χώρας».

Τέλος, ο κ. Προβόπουλος παραδέχεται πως «η δημοσιονομική προσαρμογή της τελευταίας τετραετίας βασίστηκε σε μεγαλύτερο βαθμό απ΄ό,τι έπρεπε σε αύξηση της φορολογίας, η οποία οδήγησε σε σημαντική επιβάρυνση των φορολογουμένων, ιδιαίτερα των ειλικρινών».

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κίνα και οι προκλήσεις της βιώσιμης ανάπτυξης

Η Κίνα συνεχίζει να αναπτύσσεται, αλλά με σαφώς χαμηλότερους ρυθμούς σε σχέση

Η επικίνδυνη εμμονή του Τραμπ με τον Πάουελ – Το τέλος της Fed όπως την γνωρίζαμε;

Η τελευταία εξέλιξη σε μια μακροχρόνια προσπάθεια του Τραμπ  για μεγαλύτερο έλεγχο

Η Ελληνική οικονομία στο κατώφλι του 2026: Προκλήσεις, ευκαιρίες και τί σημαίνουν για τον πολίτη

Η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε νέα φάση, καθώς έχει καταρτιστεί το Μεσοπρόθεσμο