Ο χαμηλός πληθωρισμός στην ευρωζώνη μπορεί να έχει προκαλέσει ανησυχίες αποπληθωρισμού, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για μια ένδειξη ότι η οικονομία της περιοχής ανακάμπτει από την κρίση της, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, σε συνέντευξή του στο CNBC.

«Ο σχετικά χαμηλός πληθωρισμός αυτή τη στιγμή είναι μέρος της φάσης στην οποία βρισκόμαστε, η οποία διαχειρίζεται κάποια από τα μακροοικονομικά προβλήματα, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup. «Εάν ενισχύσεις την ανταγωνιστικότητά σου, εάν καταφέρεις να μειώσεις το κόστος της εργασίας –και ορισμένες χώρες της ευρωζώνης κάνουν αυτό ακριβώς αυτή τη στιγμή- αναπόφευκτα οδηγούμαστε σε χαμηλότερο πληθωρισμό», δήλωσε ο Dijsselbloem.

«Ο χαμηλότερος πληθωρισμός αποτελεί μέρος της οικονομικής ανάκαμψης και αναδιάρθρωσης και είναι αναπόφευκτο. Δεν ανησυχώ ιδιαίτερα ότι θα πάει παρακάτω», δήλωσε.

Το Δεκέμβριο, ο πληθωρισμός στην  περιοχή διαμορφώθηκε στο 0,8% ετησίως, χαμηλότερα των προσδοκιών, αφού σημείωσε άνοδο μόλις 0,9% το Νοέμβριο και οριακά υψηλότερα του χαμηλού 47 μηνών του Οκτωβρίου (0,7%), εντείνοντας τις ανησυχίες ότι μπορεί να προκύψει αποπληθωρισμός.

Facebook Comments