Άκαρπη ήταν η συνάντηση του πρωθυπουργού της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα με τον γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) Ματέο Ρέντσι στο γραφείο του στο κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι της Ρώμης, για το μέλλον της ιταλικής κυβέρνησης.

Από την συνάντηση αυτή και την αυριανή συνεδρίαση της ηγετικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος εκτιμάται ότι θα κριθεί το πολιτικό μέλλον του Λέτα: αναμένεται να αποφασιστεί αν θα παραμείνει πρωθυπουργός ή αν θα παραχωρήσει το θώκο του επικεφαλής της κυβέρνησης στον Ρέντσι, όπως ακούγεται όλο και εντονότερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες και εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών ο γραμματέας του PD μπορεί να υπερισχύσει άνετα στην αυριανή ψηφοφορία της 140μελούς ηγετικής ομάδας του κόμματος, η οποία αναμένεται να αποφανθεί για την πρωθυπουργοποίηση του Ρέντσι.

Ωστόσο η εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα επισημαίνει ότι ο Λέτα δεν μοιάζει να προτίθεται προς το παρόν να παραχωρήσει τη θέση του στον Ρέντσι, όπως του ζήτησε ανοικτά χθες και μια μερίδα στελεχών του κεντρώου κόμματος Επιλογή Πολιτών (SC) που έχει ιδρύσει ο Μάριο Μόντι.

Αναλυτές υπογραμμίζουν ότι ο κεντροαριστερός νυν πρωθυπουργός επιθυμεί πριν απ όλα, να επαληθεύσει στο κοινοβούλιο αν διαθέτει ακόμη την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Το «μπρα ντε φερ» που εκτυλίσσεται ανάμεσα στους Λέτα-Ρέντσι αφορά, κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, το PD.

Ως τώρα ο Ρέντσι δήλωνε ότι θα αναλάμβανε την πρωθυπουργία μόνον αν κέρδιζε τις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Απ ό,τι φαίνεται, όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει.

Μένει να διαπιστωθεί πόσο θα «αντισταθεί» ο Λέτα, ο οποίος επισήμως ετοιμάζει το ανανεωμένο κυβερνητικό πρόγραμμα , με τους κύριους στόχους και προτεραιότητες για όλο το 2014. Πρόκειται για δυο «παράλληλες πραγματικότητες»

Ο τηλεοπτικός όμιλος του Μπερλουσκόνι διατείνεται ότι το πολιτικό αυτό. . . ματς δεν έχει ακόμη κριθεί οριστικά. Τονίζει ακόμη πως ο Ρέντσι θα επιθυμούσε να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης με πρωτοβουλία του προέδρου της Δημοκρατίας Τζόρτζο Ναπολιτάνο—όπως είχε συμβεί με τον Μάριο Μόντι τον Νοέμβριο του 2011. Αυτό πάντως κάθε άλλο παρά βέβαιο είναι ότι θα συμβεί.

Facebook Comments