Επειδή οι καιροί και τα μυαλά των ανθρώπων είναι πονηρά, διευκρινίζω ότι το κείμενο τούτο δεν έχει στόχο την υπονόμευση της υποψηφιότητας του Γιώργου Καμίνη για την προεδρία του νέου κόμματος της Κεντροαριστεράς. Έχει στόχο να επιστήσει την προσοχή του Δήμαρχου Γιώργου Καμίνη σε κάποιες καταγγελίες για τον αργό θάνατο της «κατοικίας των θεών». Της Πλάκας. Για τον αργό θάνατό της έχει λάβει και εξώδικη πρόσκληση, που όμως μπορεί να μην έφτασε στα χέρια του. Και δεν μπορώ να καθυστερήσω τη δημοσίευση των καταγγελιών, διότι σε λίγο εκπνέει το καλοκαίρι και η τουριστική περίοδος και δεν θα υπάρχει αντικείμενο μέχρι του χρόνου, όπου αν δεν μιλήσει κανείς, οι παραβάτες θα έρθουν δριμύτεροι.

Η Πλάκα είναι περίπου ό,τι έχει γλυτώσει από τις καταπατήσεις, τις παρανομίες, τους βανδαλισμούς και τις αντιπαροχές που κατέστρεψαν την παλιά Αθήνα. Την έσωσε ο Στέφανος Μάνος και ο Αντώνης Τρίτσης από τους βανδαλισμούς άξεστων ανθρώπων που δεν καταλάβαιναν ούτε το δικό τους πραγματικό μακροπρόθεσμο συμφέρον. Ανάμεσα σε άλλα, καθόρισαν αυστηρούς κανόνες για την επιτρεπόμενη χρήση κάθε κομματιού γης, ώστε να διατηρηθεί το χρώμα της και να επιτευχθεί η συνύπαρξη κατοικίας και κέντρων για την προσέλκυση και την ψυχαγωγία Αθηναίων και τουριστών. Η διατήρηση της κατοικίας είναι απαραίτητο στοιχείο για να μείνει η Πλάκα ζωντανή και όχι ένα νεκρό μουσείο επίδειξης φαγητών και θεαμάτων.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, φαίνεται ότι η Πλάκα ακολούθησε την υποβάθμιση και την απαξίωση που σαρώνει όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τις καταγγελίες που έπεσαν στα χέρια μου και τις απαντήσεις των υπηρεσιών του Δήμου, φαίνεται ότι εξέπεσε η αυστηρότητα που απαιτείται για να μαζευτούν οι εξ επαγγέλματος παραβάτες. Ιδού ένα απάνθισμα των καταγγελιων:

*

1. Σύμφωνα με το π.δ. της 5.10.1993 (ΦΕΚ Δ΄ 1329/7.10.1993) σχετικά με τον «Καθορισμό ειδικών χρήσεων γης στην περιοχή της Πλάκας του ρυμοτομικού σχεδίου Αθηνών», για την περιοχή από την οδό Λυσίου και εκείθεν απαγορεύεται η εγκατάσταση ταβερνών σε ταράτσες ακινήτων, ενώ δεν επιτρέπεται η χρήση μικροφωνικών εγκαταστάσεων και ενισχυτών σε ανοικτούς χώρους.

Ακολουθούν αποκαλυπτικές φωτογραφίες με ταβέρνες σε ταράτσες κτιρίων. Οι φωτογραφίες έχουν επισυναφθεί στις καταγγελίες των κατοίκων. Καμία ταρατσοταβέρνα δεν θίχτηκε μέχρι σήμερα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*

 

2. Δεν επιτρέπεται η χρήση και η κατάληψη (τραπέζια, καρέκλες, προθήκες) πεζοδρόμων και των δρόμων για την εξυπηρέτηση και υπαίθρια επέκταση των καταστημάτων της περιοχής, για να μην εμποδίζεται η κυκλοφορία των οχημάτων έκτακτης ανάγκης, καθώς και των υπολοίπων οχημάτων στις ώρες που επιτρέπεται η κυκλοφορία τους. Κατ εξαίρεση επιτρέπεται η τοποθέτηση τραπέζιών σε περιορισμένα τμήματα πλατειών, πλατωμάτων και πεζο­δρομίων, με άδεια του Δήμου Αθηναίων και ύστερα από σύμφωνη γνώμη του Γραφείου Περιοχής Πλάκας σε καμμιά όμως περίπτωση δεν επιτρέπεται στις ταράτσες των ακινήτων ούτε σε αυλές άλλων ακινήτων.

Ακολουθούν φωτογραφίες, συνημμένες και αυτές στις καταγγελίες των κατοίκων, που δείχνουν οδούς και πλατείες πλημμυρισμένες από επικερδή, επικίνδυνα και αντιαισθητικά τραπεζοκαθίσματα. Ούτε εδώ εφαρμόστηκε ο νόμος να συμμαζέψει τα ασυμάζευτα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΟΔΟΣ ΒΥΡΩΝΟΣ

(Το παιδάκι που διακρίνεται δεν μπορεί να περπατήσει παρά στο οδόστρωμα με κίνδυνο της ζωής του)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Παράνομη στάθμευση αυτοκινήτων

Οι καταγγέλλοντες κάτοικοι έχουν επισυνάψει την παρακάτω φωτογραφία μαζί με την εύλογη λεζάντα της:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*

4. Η αντίδραση του Δήμου

Έχω στα χέρια μου τρεις διαφορετικές καταγγελίες με υπογραφές κατοίκων. Οι δυο μάλιστα είναι πρωτοκολλημένες από δικηγόρο. Έχω ακόμη και μία εξώδικη καταγγελία – δήλωση προς τον Δήμαρχο Αθηναίων από 11 επωνύμους κατοίκους με ημερομηνία 16/5/ 2017. Η τελευταία του ζητά να ελέγξει συγκεκριμένες παρανομίες που αναφέρει και εντός 10 ημερών να ανακαλέσει τις άδειες λειτουργίας των κέντρων και να σφραγίσει όσα λειτουργούν παρανόμως ή/και χωρίς  νόμιμη άδεια λειτουργίας.

Στην εξώδικη αυτή καταγγελία, απάντησε μετά από ενάμιση μήνα (στις 3 Ιουλίου) η προϊσταμένη της διεύθυνσης Δημοτικής Αστυνομίας κα Βασιλική Παναγιωτοπούλου. Η απάντηση είναι μνημειώδης. Η κα Παναγιωτοπούλου βεβαιώνει τους κατοίκους ότι γίνονται έλεγχοι. Πολλοί έλεγχοι. Πέραν των εκατό (δεν υπερβάλλω, όπως θα δείτε παρακάτω!). Αλλά ούτε μία άδεια έχει ανακληθεί, ούτε ένα κέντρο έχει σφραγιστεί. Γιατί; Διότι οι σχετικές αναφορές των ελέγχων βρίσκονται στο στάδιο της… αξιολόγησης! (sic). Σε αυτό το στάδιο βρίσκονται προφανώς μέχρι σήμερα και έχω βάσιμους λόγους να πιστεύω ότι δεν θα ξεκολλήσουν από αυτό το στάδιο.

Ως απόδειξη της αλήθειας των γραφομένων μου παραθέτω την τελευταία παράγραφο από το έγγραφο της κας Παναγιωτοπούλου:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αυτοί λοιπόν ελέγχουν εκατοντάδες φορές, αξιολογούν (!), ο νόμος παραβιάζεται, η ασυδοσία εξαπλώνεται και η Πλάκα καταστρέφεται. Μέχρι οι κάτοικοι να εγκαταλείψουν την Πλάκα απηυδισμένοι (όπως άλλοι εγκαταλείπουν απηυδισμένοι τη χώρα) και μέχρι να μην πατάει το πόδι του σοβαρός τουρίστας από σιχαμάρα. Μέχρι δηλαδή να γίνει η Πλάκα στέκι αλητοτουριστών και λεχριτο-αντιεξουσιαστών, όπως τα Εξάρχεια ή η πλατεία Βικτωρίας.

Κύριε Καμίνη, πέρα του ότι αυτό δεν βοηθά τις φιλοδοξίες σας, δεν ταιριάζει και με την ιδιοσυγκρασία σας. Κάντε κάτι, αλλιώς κινδυνεύετε να προσφύγουν οι κάτοικοι εναντίον σας στον… Συνήγορο του Πολίτη.

Facebook Comments