Λόντρα, Παρίσι, Νιού Γιόρκ! Σύμφωνα με την αγορά, το κλίμα έχει αλλάξει αισθητά. Ακόμα κι αν δεν ήρθε εγκαίρως η πολυπόθητη αναβάθμιση της Ελλάδας από την S&P ή την Moody’s, οι αγορές είναι αυτές που δείχνουν τον δρόμο.

Η απόδοση της δεκαετίας διαμορφώνεται πια κάτω από το 6%, το spread κάτω από τις 450 μονάδες βάσης και το Χ.Α. κερδίζει από την αρχή του χρόνου σχεδόν 15%. Η δε…  ζημιά που έκανε η υπόθεση Μπαλτάκου στην αγορά ήταν μία πτώση κάτω από 2% την περασμένη εβδομάδα…

Πηγές αναφέρουν στο «ΜΝ» ότι τα οικονομικά τμήματα και οι βασικοί μέτοχοι των εισηγμένων εταιρειών του FTSE 25 «δεν προλαβαίνουν – στην κυριολεξία- να κλείνουν ραντεβού με ξένους fund managers». Για σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προγραμματιστεί παρουσίαση της Eurobank και άλλων Ευρωπαϊκών τραπεζών στην Βαλένθια στην Ισπανία και ταυτόχρονα παρουσίαση της Ελληνικής οικονομίας για την πορεία της κατά το τελευταίο διάστημα από Ισπανικούς χρηματο/οικονομικούς ομίλους με συμμετοχή διαχειριστών από Ευρωπαϊκά και Αμερικανικά funds.

Την επόμενη μέρα στο Λονδίνο διοργανώνεται το ετήσιο forum της Credit Suisse με η συμμετοχή και των τεσσάρων Ελληνικών συστημικών τραπεζών. Ειδικά για τη Eurobank, οι συμμετοχές στα roadshow αυτά αποκτούν μεγάλο ενδιαφέρον ενόψει της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, διαδικασία που εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Μαϊου. Υπενθυμίζεται ότι πριν από δέκα μέρες πραγματοποιήθηκε αντίστοιχο roadshow της Morgan Stanley με συμμετοχή της Εθνικής, της Eurobank και της ΕΧΑΕ. 

Το ενδιαφέρον στο μεταξύ, εστιάζεται και στη λεγόμενη μεσαία κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. Ήδη, επιτελεία του Μυτιληναίου και της Εurobank Properties το επόμενο τετραήμερο θα βρίσκονται μεταξύ Νέας Υόρκης, Βοστώνης και Τορόντο στον Καναδά. Κινητικότητα στο μεταξύ, αναμένεται ότι θα υπάρχει και στην Αθήνα. Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι από χθες το βράδυ βρίσκεται στην πρωτεύουσα group εκπροσώπων μεγάλων αμερικανικών funds, με μεγάλη δραστηριότητα στις αναδυόμενες αγορές για επαφές με εκπροσώπους εισηγμένων, τόσο από το χώρο της ενέργειας και του real estate, όσο και από το χώρο των τραπεζών και του τουρισμού.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξουν συναντήσεις με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και του ΤΑΙΠΕΔ, υποστηρίζοντας, όπως αναφέρουν πηγές σε εγχώρια εφοπλιστικά funds, ότι όχι μόνο φέτος, αλλά και για τα επόμενα χρόνια, η Ελλάδα αποτελεί πόλο έλξης ισχυρών ιδιωτικών κεφαλαίων για τοποθετήσεις σε μια σειρά από ζωτικούς τομείς και δραστηριότητες.

Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι στελέχη της ΔΕΗ βρίσκονται ήδη στο Λονδίνο για να διοργανώσουν το ομολογιακό δάνειο της Επιχείρησης, το οποίο κατά τις πληροφορίες, έχει αναλάβει να τρέξει, μεταξύ άλλων, η JP Morgan. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι της τάξης των 500 εκατ. ευρώ, με το επιτόκιο να βγαίνει κοντά στο 6,5%.

Ωστόσο, μόλις την Παρασκευή η ΔΕΗ ανακοίνωσε την αναχρηματοδότηση 2,2 δις. ευρώ, με το μέσο επιτόκιο να ορίζεται κάτω από 6%. Οπότε, η προσδοκία της διοίκησης της Επιχείρησης είναι το κουπόνι να διαμορφωθεί κάτω από 6,5%, που και πάλι είναι φθηνό σε σχέση με αντίστοιχη ομολογιακή έκδοση που είχε πραγματοποιήσει πριν από δύο χρόνια και με επιτόκιο άνω του 9%.

Πάντως, προς το παρόν, τη μερίδα του λέοντος από την έλευση κεφαλαίων εξασφαλίζουν οι τράπεζες. Είναι πρωτοφανές, σύμφωνα με την αγορά, μέσα σε διάστημα ενός μηνός, τρεις τράπεζες, Alpha, Eurobank (σ.σ. όχι ακόμα) και Πειραιώς να συγκεντρώσουν κεφάλαια περισσότερα από έξι δις. Ευρώ. Το εντυπωσιακό δε, είναι η κάλυψη των κεφαλαίων κατά τις αυξήσεις κεφαλαίου, αναφέρουν οι ίδιοι, αλλά τα κεφάλαια για τα οποία εγγράφονται, όπου στην περίπτωση της Alpha, η οποία ζητούσε 1,2 δις. ευρώ, μαζεύτηκαν προσφορές για2,4 δι. Ευρώ και για την Πειραιώς, που ζητούσε 1,7 δις. ευρώ, συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 2,5 δις. ευρώ.

Facebook Comments